Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΕΙΣΑΙ ΓΟΝΙΟΣ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΗΣ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗΣ; ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Το να είσαι γονιός είναι μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον κόσμο και μπορεί να γίνει πηγή πολύ έντονου άγχους. Μια ψυχολόγος δίνει 4 χρήσιμες συμβουλές για να μην επιτρέψεις στο άγχος να σε οδηγήσει σε εξουθένωση.

Το να είσαι γονιός είναι από μόνη της μια δύσκολη «πίστα» και φαίνεται πως γίνεται ακόμη πιο δύσκολη όταν προσθέσουμε όλες τις προκλήσεις και τα εμπόδια που θέτει η σύγχρονη ζωή. Τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς. Τις υψηλές προσδοκίες που καλλιεργούνται από τα μίντια με τη συνεχή συζήτηση για το πώς πρέπει να είσαι σαν γονιός. Τα social media με τις ψεύτικα τέλειες ζωές και τους ψεύτικα τέλειους γονείς που παίζουν χαρούμενοι και ανέμελοι με τα καλοντυμένα παιδιά τους στα τέλεια διακοσμημένα σπίτια τους.

Σύμφωνα με έρευνα του 2023 που διενέργησε η Αμερικανική Ένωση Ψυχολογίας, το 41% των Αμερικανών γονιών αναφέρουν πως τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας δεν μπορούν να λειτουργήσουν εξαιτίας του στρε, ενώ το 48% αναφέρει ότι νιώθουν απολύτως εξουθενωμένοι από το στρες που βιώνουν. Τα ποσοστά αυτά έκαναν πολλούς ειδικούς στην Αμερική να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την έκταση που παίρνει το στρες στις ζωές των Αμερικανών γονιών και να προειδοποιούν πως θα μπορούσε εύκολα να πάρει διαστάσεις κρίσης ψυχικής υγείας.

Στη χώρα μας τα πράγματα είναι ανάλογα. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε έναν χρόνο πριν, η Ελλάδα κατέκτησε την πρώτη θέση σε επίπεδα άγχους. Αν και αυτό δεν καταγράφει μόνο το γονικό άγχος, μια ματιά στην καθημερινότητα μας δίνει να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Οι γονείς τρέχουν από τα φροντιστήρια στις δραστηριότητες και από τις προπονήσεις στους παιδότοπους και τα παιδικά πάρτι.

Επιπλέον, οι γονείς δυσκολεύονται με το κόστος της φροντίδας και της εκπαίδευσης των παιδιών, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να βρουν την ενέργεια και τον χρόνο για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της δουλειάς και στον γονικό τους ρόλο. Το άγχος γίνεται ακόμη πιο έντονο στις περιπτώσεις των ανθρώπων που έχουν μονογονεϊκές οικογένειες, έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες ή έχουν πρόσφατα χωρίσει.

Πώς να φροντίζεις τον εαυτό σου όταν είσαι γονιός
iStock

Ο σύγχρονος γονιός έχει να ανησυχεί για πολλά πράγματα, μεταξύ αυτών για την επίδραση που έχουν στα παιδιά τα social media και για το πώς μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά αλλά και τους εαυτούς τους από την όλο και αυξανόμενη κουλτούρα της σύγκρισης που καλλιεργείται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όταν οι γονείς έχουν άγχος, έχουν και τα παιδιά. Σύμφωνα με έρευνα του 2021, τα παιδιά των οποίων ο βασικός φροντιστής έχει επιβαρυμένη ψυχική υγεία είναι δύο φορές πιο πιθανό να έχουν προβλήματα στην ανάπτυξη και τη συμπεριφορά τους, και τέσσερις φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν κάποια ψυχική διαταραχή.

Αν και για ζητήματα που παίρνουν τέτοιες διαστάσεις και επηρεάζουν τόσο την κοινωνία πρέπει να λάβει δράση συνολικά η Πολιτεία και οι φορείς, ορισμένα κάποια πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς μεμονωμένα για να ελαφρώσουν το βάρος της γονεϊκότητας από τους ώμους τους. Η ψυχολόγος Anna Seewald, δημιουργός του podcast «Authentic Parenting», ξεχωρίζει τέσσερα πράγματα που μπορούν να κάνουν για να προστατεύσουν τη σωματική και την ψυχική τους υγεία.

1. Να έχουν ρεαλιστικές (και όχι υψηλές) προσδοκίες

Τα μίντια και ολόκληρη η κοινωνία καλλιεργούν προσδοκίες και standards που δεν είναι καθόλου ρεαλιστικά, αν σκεφτεί κανείς τις πραγματικές συνθήκες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γονείς. «Πιέζονται πάρα πολύ να είναι ήρεμοι και υπομονετικοί, και τα παιδιά τους να έχουν καλή συμπεριφορά και να ασχολούνται με πολλές δραστηριότητες», αναφέρει η Seewald, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε ρεαλιστικό, ούτε εφικτό.

«Οι υψηλές προσδοκίες και η κοινωνική σύγκριση οδηγούν σε απογοήτευση και σύγχυση» σημειώνει η Seewald, που συμβουλεύει τους γονείς να απενοχοποιήθουν, να μην κυνηγούν την τελειότητα, να κατεβάσουν τα standards τους και να είναι ευχαριστημένοι με ό,τι κάνουν στις δεδομένες συνθήκες.

2. Να αποφασίζουν συνειδητά πώς διαθέτουν τον χρόνο τους

  • Περιορίζοντας τον χρόνο που περνούν στα social media: Όπως αναφέρει η Seewald, πολλοί από τους γονείς που απευθύνονται σε αυτήν για βοήθεια σπαταλούν πολύ χρόνο και ενέργεια στα social media. «Δεν καταλαβαίνεις πώς σου ροκανίζουν τον χρόνο και επιπλέον είναι ένας περιττός στρεσογόνος παράγοντας, που είναι στο χέρι σου να τον βγάλεις από τη ζωή σου».
  • Απλοποιώντας τις διαδικασίες: Αντιστάσου να γράψεις το παιδί σου σε μια ακόμη δραστηριότητα και μην πας και στα δύο πάρτι στα οποία το έχουν καλέσει αυτή την εβδομάδα. Όσο κι αν μπορεί να μην το νιώθεις, τα αποθέματα ενέργειας που έχεις δεν είναι ανεξάντλητα και πρέπει να κάνεις οικονομία δυνάμεων για να αποφύγεις την εξουθένωση.
  • Ζητώντας βοήθεια: Για να εξασφαλίσεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου ή για να κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί, προσέλαβε κάποιον/α για κάποιες ώρες ή αν δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα ζήτα το από κάποιον φίλο, συγγενή ή γείτονα τον οποίο γνωρίζεις και εμπιστεύεσαι. Μπορείς να προτείνεις σε άλλους γονείς να κρατάτε τα παιδιά ο ένας του άλλου ή να αναλαμβάνετε διαδοχικά τις μετακινήσεις τους στις δραστηριότητες.
  • Κάνοντας μικρά ευχάριστα διαλείμματα μέσα στη μέρα, ακόμα κι όταν είσαι μαζί με τα παιδιά. Βάλε τη μουσική που σου αρέσει. Χόρεψε μόνος/η σου στο σαλόνι. Κάτσε για λίγο στον καναπέ και μην κάνεις τίποτα πριν ξεκινήσεις να φτιάξεις το βραδινό. Βγες για ένα τέταρτο στο κοντινό πάρκο ή απλά στο μπαλκόνι για να δεις το ηλιοβασίλεμα. Αυτά τα μικρά διαλείμματα δεν κοστίζουν τίποτα και κάνουν μεγάλη διαφορά.

3. Να συνδέονται με άλλους ανθρώπους

Ο χρόνος που θα εξασφαλίσεις για τον εαυτό σου είναι σημαντικό να περιλαμβάνει τη σύνδεση και την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους σύμφωνα με την Seewald. «Πολλοί γονείς αισθάνονται απομόνωση και μοναξιά. Το να μιλήσεις σε έναν φίλο για τα προβλήματα σου σε βοηθά να αποφορτιστείς και να λάβεις τη συναισθηματική υποστήριξη που χρειάζεσαι, ακόμη και αν βλέπεις μόνο ένα άτομο μια φορά την εβδομάδα» αναφέρει.

4. Να δείχνουν επιείκεια στον εαυτό τους

Το να είσαι καλός και συμπονετικός με τον εαυτό σου όταν κάνεις λάθη είναι πολύ σημαντικό για να διατηρήσεις τη ψυχική σου υγεία. Την επόμενη φορά που θα θυμώσεις και θα φωνάξεις στο παιδί σου, μην νιώσεις άσχημα, ούτε ανεπαρκής και κακός γονιός. Σκέψου πως κανείς δεν είναι τέλειος και όλοι έχουν δικαίωμα να χάσουν κάποια στιγμή την ψυχραιμία τους. Την επόμενη φορά θα τα πας καλύτερα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.