TO ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΙΟ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, τo χαρακτηριστικό που οι γυναίκες θεωρούν πιο ελκυστικό στους άνδρες μάλλον θα σε εκπλήξει.
Τα τελευταία χρόνια η ενσυναίσθηση, η συμπόνια και η ευγένεια κερδίζουν έδαφος ακόμη και σε χώρους στους οποίους τις προηγούμενες δεκαετίες θεωρούνταν μειονέκτημα, όπως οι επιχειρήσεις και του leadership, που παλαιότερα μονοπωλούνταν από την ιδέα του ανταγωνισμού και του «ο θάνατος σου η ζωή μου». Τώρα, φαίνεται πως τέτοια χαρακτηριστικά κατακτούν και το πεδίο των ερωτικών σχέσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Αν και η Gen X μεγάλωσε σε έναν κόσμο που δίδασκε ότι η πραγματική ζωή είναι μια ζούγκλα στην οποία για να επιβιώσεις πρέπει να είσαι κυνικός και ανταγωνιστικός, τα τελευταία χρόνια όλο και πλήθαιναν οι φωνές που μιλούσαν για τη σημασία της ευνσυναίσθησης και της ευγένειας στη ζωή.
Η ευγένεια είναι σέξι
Τα πολλά χρόνια συζήτησης περί ενσυναίσθησης και ευγένειας φαίνεται να λειτούργησαν και στο επίπεδο των ερωτικών σχέσεων, συγκεκριμένα στην επιλογή συντρόφου. Τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε σύντροφο αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και έρευνας εδώ και δεκαετίες. Το ζήτημα δεν είναι απλό, αφού εμπλέκονται παράγοντες όπως η ανατροφή, οι κοινωνικές νόρμες, ακόμη και τα ένστικτα, που παραμένουν ζωντανά μέσα μας από την εποχή που ήμασταν πρωτόγονοι.
Όπως αποδεικνύει η ιστορική και η κοινωνιολογική έρευνα, στις κοινωνίες του παρελθόντος η επιλογή συντρόφου γινόταν με βάση στερεοτυπικούς παραδοσιακούς ρόλους. Για τις γυναίκες το κριτήριο επιλογής ήταν ποιος θα έφερνε το ψωμί στο σπίτι και για τους άνδρες ποια θα ήταν η καλύτερη μητέρα και νοικοκυρά. Η επιλογή συντρόφου στις σύγχρονες κοινωνίες ακολουθεί κριτήρια τα οποία ευτυχώς έχουν επηρεαστεί από τα βήματα που κάνουμε προς την ισότητα των δύο φύλων.
Αυτό προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Sage Journals: Evolutionary Psychology, την οποία διενήργησε ομάδα από Πολωνούς και Ιταλούς ερευνητές που μελέτησαν 148 ετερόφυλα ζευγάρια. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν ήταν πως η ευγένεια, ο θυμός (ή καλύτερα η έλλειψη του) και η ευφυΐα ήταν τρία χαρακτηριστικά που έπαιζαν καίριο ρόλο στην αρχική έλξη, αλλά και στην ικανοποίηση από τη σχέση αφού αυτή είχε προχωρήσει και εξελιχθεί.
Νέα εποχή, νέα πρότυπα
Πιο συγκεκριμένα, η ευγένεια προσδιορίστηκε ως το πιο σημαντικό και ελκυστικό χαρακτηριστικό για έναν υποψήφιο σύντροφο. «Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες προτιμούν συντρόφους που είναι ευγενικοί και δείχνουν κατανόηση», αναφέρουν οι ερευνητές. Όπως προκύπτει, αυτό για τις γυναίκες συνδέεται άμεσα και με την ευφυΐα.
Είναι κάτι που εξέπληξε τους ερευνητές, οι οποίοι αρχικά είχαν υποθέσει πως στη διαδικασία επιλογής συντρόφου οι γυναίκες θα θεωρούσαν την ενσυναίσθηση και την συμπόνια σαν χαρακτηριστικά αντίθετα από αυτά της ικανότητας και της ανταγωνιστικότητας, που θεωρητικά απαιτούν κυνισμό και έλλειψη συναισθήματος. Τελικά, όπως προέκυψε από την έρευνα, οι γυναίκες θεωρούν ότι αυτές οι δύο έννοιες μπορεί να συνυπάρχουν σε ένα πρόσωπο το οποίο μπορεί κάλλιστα να είναι και συμπονετικό και αποτελεσματικό.
Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες θεωρούν ότι η ευγένεια σε έναν άνδρα είναι δείγμα ευφυΐας – ένα χαρακτηριστικό που επίσης βρίσκεται πολύ ψηλά και σε προτεραιότητα στα κριτήρια επιλογής συντρόφου. Για εκείνες, οι άνδρες που εκδήλωναν θυμό χαρακτηρίζονταν από έλλειψη ευφυΐας, με αποτέλεσμα χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης στη σχέση.
Το να έχει κάποιος κατανόηση και να φέρεται με ευγένεια και επιείκεια μπορεί πια να θεωρηθεί παράσημο, όχι ένδειξη αδυναμίας όπως παλαιότερα. Οι γυναίκες βρίσκουν τους ευγενικούς και καλοσυνάτους άνδρες ελκυστικούς, με τα τοξικά μάτσο πρότυπα να μην είναι μόνο απωθητικά για εκείνες αλλά και καταπιεστικά για τους ίδιους τους άνδρες.
Η ευγένεια και η καλοσύνη έγιναν επιτέλους σέξι, απενοχοποιώντας τους άνδρες που δεν είχαν ποτέ καμία διάθεση να δείχνουν σκληροί, κυνικοί και χωρίς συναίσθημα, αφήνοντας την τοξική αρρενωπότητα για τους στίχους της τραπ.
Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.
Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.