ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΣΟΥ ΟΤΑΝ ΣΕ ΠΙΑΝΟΥΝ ΟΙ ΜΑΥΡΕΣ ΣΟΥ
Τι λέει μία ψυχολόγος στον εαυτό της κάθε φορά που έχει τις μαύρες της για να μπορέσει να νιώσει καλύτερα;
Το επόμενο ραντεβού σου για ψυχοθεραπεία αργεί και τους δικούς σου ανθρώπους φοβάσαι πως τους έχει έχεις τρελάνει λέγοντας τα ίδια και τα ίδια. Άλλωστε, τι παραπάνω να σου πουν; Ψυχολόγοι δεν είναι. Σου συμπαραστέκονται όπως μπορούν.
Η ψυχοθεραπεύτρια Danielle Benvenuto αναφέρει σε άρθρο της ότι κατανοεί πολύ καλά πώς νιώθεις, γιατί το ίδιο συμβαίνει και σε εκείνη, ακόμα και σε περιόδους που τα πράγματα στη ζωή της φαινομενικά πηγαίνουν καλά. «Μερικές φορές, σχεδόν ανεξήγητα, επειδή είσαι ένας άνθρωπος με συνείδηση ή ένας άνθρωπος που σκέφτεται υπερβολικά, νιώθεις πως βουτάς σε μια κουνελότρυπα από την οποία αδυνατείς να ξαναβρείς το φως», περιγράφει.
Βάσει και της επιστημονικής της ιδιότητας, τα πρώτα ερωτήματα που θέτει στον εαυτό της κάθε φορά που νιώθει έτσι είναι:
- Μήπως χρειάζεται να ξεκουραστώ περισσότερο;
- Μήπως ασκώ υπερβολική πίεση στον εαυτό μου;
- Μήπως πίνω τελευταία πολύ κρασί;
- Αισθάνομαι ευάλωτη;
- Μήπως κάτι ενεργοποιεί μέσα μου ένα παλιό τραύμα;
«Ακόμα κι αν απαντήσω ναι στις περισσότερες από τις παραπάνω ερωτήσεις, η σκέψη στην οποία πάντα επιστρέφω είναι: Το να είσαι άνθρωπος είναι δύσκολη υπόθεση», προσθέτει. «Δεν έχει σημασία αν είσαι ερωτευμένος ή αν βρίσκεσαι σε μια δυστυχισμένη σχέση, αν αγαπάς ή μισείς τη δουλειά σου, πάντα υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να νιώσεις καλύτερα. Μπορείς να χωρίσεις, να αλλάξεις δουλειά, να αφήσεις πίσω την τελειομανία, να πέσεις να κοιμηθείς… Την ίδια ώρα, όμως, εξελίσσεσαι και –αν το επιτρέψεις– ένας καλύτερος εαυτός σου θα αναδυθεί μέσα από αυτό. Τελευταία, η στρατηγική που εφαρμόζω για να διαχειριστώ τα υπαρξιακά άγχη μου αντί να με οδηγεί στο να αναρωτιέμαι τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω τη ζωή μου, έχω επιλέξει να με οδηγεί στο εξής ερώτημα: Τι δεν μπορώ να κάνω;»
3 πράγματα που θα έλεγες στον εαυτό σου αν ήσουν ψυχολόγος σου
Οι συμβουλές της Benvenuto συνοψίζονται στα εξής:
1. Δεν υπάρχει λόγος να αναλύεις τα πάντα
Φυσικά είναι σημαντικό να κάνεις στον εαυτό σου ερωτήσεις όπως οι παραπάνω, προκειμένου να καταλάβεις πώς νιώθεις και τι θέλεις. Και υπάρχει πιθανότητα οι απαντήσεις που θα δώσεις να σε δυσκολέψουν, να είναι άβολες. Μάντεψε: Η ζωή είναι δύσκολη και άβολη. Και πολλές φορές δεν υπάρχει τίποτα που να μπορείς να κάνεις γι’αυτό, παρά να είσαι ο εαυτός σου και να περιμένεις να περάσει.
Όπως η Γη έχει τις εποχές της, έτσι κι εμείς έχουμε τις φωτεινές και τις συννεφιασμένες μέρες μας. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να βιώνεις κρίση ταυτότητας στην εφηβεία και κρίσης μέσης ηλικίας όταν συνειδητοποιείς τη θνητότητά σου. Για κάποιους ανθρώπους έρχεται κάποτε μια περίοδος κατά την οποία νοήματα που κάποτε είχαμε για τη ζωή μας καταρρέουν και απομένουμε με ένα βαθύ αίσθημα απογοήτευσης, μια υπαρξιακή απελπισία.
Όπως σημειώνει η Benvenuto, πολλές φορές αυτό το αίσθημα δεν είναι ζήτημα εποχής, νευρολογικής κατάστασης ή άλυτων τραυμάτων. Είναι απλά η βιωματική εμπειρία του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Και είναι μία εμπειρία που, όσο κι αν κουβεντιάσουμε με τον ψυχοθεραπευτή ή με φίλους, είναι αποκλειστικά δική μας. Αν είμαστε τυχεροί, θα μπορέσουμε να καταλάβουμε τι ακριβώς μας συμβαίνει και να επαναφέρουμε την ομορφιά στη ζωή μας, ακριβώς όπως κατά καιρούς έρχεται η ασχήμια. Εξάλλου, το να είσαι άνθρωπος δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει και τις δύο αυτές καταστάσεις.
Όπως λέει και ο Carl Jung: «Κανένα δέντρο δεν μπορεί να ψηλώσει προς τον παράδεισο αν δεν ριζώσει βαθιά μέχρι την κόλαση».
2. Μην παίρνεις τις σκέψεις σου πολύ στα σοβαρά
Για έναν γεννημένο over-thinker, το να αποβάλει αυτή τη συνήθεια δεν είναι εύκολη υπόθεση, οπότε η επόμενη πρόταση της Benvenuto είναι: Επίτρεψε στον εαυτό σου να σκεφτεί, αλλά μην παίρνεις κάθε σου συμπέρασμα πολύ στα σοβαρά. Η μετάφρασή σου για τα πράγματα μπορεί να είναι κακή ή υπερβολικά συναισθηματική, οπότε θα σε βοηθήσει να πεις στον εαυτό σου πράγματα που θα σου έλεγε ένας ψυχολόγος όπως:
- Δεν υπάρχει κάτι να κάνεις ή να επιδιορθώσεις αυτή τη στιγμή.
- Δεν συμβαίνει τίποτε πραγματικά κακό αυτή τη στιγμή.
- Είναι ΟΚ να νιώθεις έτσι. Θα περάσει.
- Το ότι νιώθεις χάλια σήμερα έχει και τα καλά του: δείχνει ότι είσαι άνθρωπος.
Ο Ινδός φιλόσοφος Juddi Krishnamurti είχε πει κάποτε: «Η υψηλότερη μορφή ανθρώπινης νοημοσύνης είναι να παρατηρείς τον εαυτό σου χωρίς να τον κρίνεις».
3. Δεν είσαι μόνος ή μόνη
Μπορεί πράγματι σε υπαρξιακό επίπεδο να νιώθουμε μόνοι μας, αλλά η εμπειρία μας δεν είναι. Λέγοντας σε έναν άλλο άνθρωπο «νιώθω σα να είναι όλα ασήμαντα», ίσως ανακαλύψεις ότι κι εκείνος έχει κάποια στιγμή νιώσει το ίδιο. Τότε θα συνειδητοποιήσεις ότι είναι κάπως ανακουφιστικό να μην νιώθεις μόνο εσύ μερικές φορές χάλια. Χρειαζόμαστε αυτή την αλήθεια, χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο, και περισσότερο απ’ όλα χρειαζόμαστε τον εαυτό μας, για να απολαμβάνουμε τις χαρές και να αντιμετωπίζουμε τις μαύρες μας.