ΕΝΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΜΑΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΗ ΜΕΡΑ
Μιλήσαμε με την Κατερίνα Αγραφιάδου, μία από τις διοργανώτριες του Φεστιβάλ Γυναικείας Ενδυνάμωσης «ΣυνΒίωση», και διαπιστώσαμε πως για να πραγματοποιηθεί μια τέτοια εκδήλωση χρειάζεται απλώς η ιδέα, το όραμα και η επιμονή!
Πριν από λίγα χρόνια κανείς δεν μιλούσε για τη βία κατά των γυναικών, οι γυναικοκτονίες εξακολουθούσαν να γίνονται βουβά και η γυναικεία ενδυνάμωση ήταν ένας όρος που θα μπορούσες μεν να αντιληφθείς, αλλά δεν θα κατάφερνες να εκφράσεις με σαφήνεια το νόημα και το περιεχόμενό του.
Σήμερα όμως, που η 25η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, πολλά λέγονται, γίνονται και ακούγονται για αυτό το σκοπό.
Πόσο συγκινητικό όμως και αξιέπαινο είναι όταν γίνονται πράγματα από μεμονωμένα άτομα, που απλώς είχαν μια ιδέα και κινητοποιήθηκαν από το τίποτε! Η Κατερίνα Αγραφιάδου και η Έλλη Γιδάκου, δύο γυναίκες της διπλανής πόρτας, που ζουν και εργάζονται ανάμεσά μας, οραματίστηκαν έναν κόσμο όπου η έμφυλη βία και οι διακρίσεις δεν έχουν θέση.
Αποφάσισαν λοιπόν να διοργανώσουν ένα (τριήμερο) φεστιβάλ με τίτλο ΣυνΒίωση, στοχεύοντας στην προαγωγή της κατανόησης και της ενδυνάμωσης, και στην ενθάρρυνση κάθε ατόμου να αναλάβει δράση για έναν πιο δίκαιο κόσμο. Τόσο απλά!
Πώς ξεκίνησε η ιδέα; Μιλήσαμε με τις διοργανώτριες
Η Κατερίνα Αγραφιάδου είναι η ιδρύτρια του Soap Up Project, μιας επιχείρησης που έχει ως στόχο να απομακρυνθούν οριστικά τα πλαστικά μιας χρήσης από τον χώρο του μπάνιου. Καθώς είναι ευαισθητοποιημένη σχετικά με τη βία κατά των γυναικών –χωρίς ευτυχώς να έχει η ίδια προσωπική εμπειρία, όπως μου είπε–, κάποια στιγμή δημιούργησε ένα σαπούνι με τη στάμπα: «Καμία Μόνη». «Επικοινώνησα με τη Διοτίμα και τους ζήτησα να δεχτούν ως δωρεά τα έσοδα από τις πωλήσεις του», αναφέρει.
Η Έλλη Γιδάκου είναι ιδιοκτήτρια του Santo Belto, ενός concept bistro στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης, στην Κυψέλη, και δηλώνει «ενεργός πολίτης στην γειτονιά». «Το όραμα που είχα όταν ξεκίνησα τη δημιουργία του Santo Belto, πέρα από ένα κατάστημα εστίασης, ήταν να γίνει ένας τόπος συνάντησης των τοπικών καλλιτεχνών. Καθώς η Κυψέλη άρχισε να αναζητά τη νέα της ταυτότητα, ένιωσα την ανάγκη να συμμετάσχω κι εγώ σε αυτό, διοργανώνοντας events με στόχο την ενημέρωση και την κοινωνική ευαισθητοποίηση των πολιτών», μου λέει.
Με την Κατερίνα συνεργάζονται εμπορικά τα τελευταία χρόνια, αλλά σύντομα συνειδητοποίησαν ότι είχαν κοινές ιδέες και αξίες. Το Φεστιβάλ ΣυνΒίωση είναι η φυσική συνέχεια της μη κερδοσκοπικής δράσης «Καμία Μόνη», που ξεκίνησε το 2022 από το Soap up Project και αφορά την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση γύρω από θέματα έμφυλης βίας με «όχημα» το σαπούνι με στάμπα «Καμία Μόνη».
«Αποφασίσαμε να διοργανώσουμε από κοινού το πρώτο μας event στηρίζοντας τη δράση που είχε ξεκινήσει με τα σαπούνια Καμία Μόνη, στο Santo Belto, τον Νοέμβριο του 2022. Εντελώς φυσικά και αβίαστα κάναμε ένα event το 2023, το οποίο φέτος εξελίχθηκε σε τριήμερο φεστιβάλ. Ελπίζω στα επόμενα χρόνια σε έναν πιο συμπεριληπτικό κόσμο, με περισσότερη ενημέρωση, και από πλευράς μου θα προσπαθώ να υποστηρίζω αυτές τις ιδέες», αναφέρει.
Φεστιβάλ ΣυνΒίωση: Τι θα δούμε
Έτσι λοιπόν, από την Παρασκευή 22 μέχρι και την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, το Φεστιβάλ ΣυνΒίωση θα πραγματοποιηθεί στο Santo Belto στην Κυψέλη, με σύνθημα Ενημέρωση, Ενδυνάμωση και Δράση για το Μέλλον, και θα φιλοξενήσει ομιλίες και εργαστήρια, προσφέροντας ευκαιρίες για ενημέρωση, συζήτηση και δράση.
Στο φεστιβάλ θα συμμετέχουν καταξιωμένοι ομιλητές, όπως η Στέλλα Κάσδαγλη από το Women on Top, η Δήμητρα Πετανίδου και η Νιόβη Μιχαλοπούλου της ΑΜΚΕ Ως Αιδώ, καθώς και η Αγγελική Κοσμοπούλου, ιδρύτρια του Story Mentor.
Μαζί τους θα είναι επίσης οι Αφροδίτη «Didi» Γεροκωνσταντή, Cilia Katrali, The Synth-A, EXHALE και άλλοι καλλιτέχνες και ομιλητές. Θα γίνουν εργαστήρια για μεγάλους, παιδιά και οικογένειες και εκτός από τις ενημερωτικές ομιλίες, θα υπάρξουν και καλλιτεχνικά δρώμενα.
Πόσο εύκολο είναι να διοργανώσει κανείς ένα φεστιβάλ;
«Η βία κατά των γυναικών είναι κάτι παράλογο και θεωρώ ότι όλοι πρέπει να κάνουμε κάτι. Ούσα μη τραυματισμένη, πιστεύω ότι μπορώ να συμβάλλω χωρίς να κουβαλάω το συναισθηματικό βάρος. Ήξερα τους οργανισμούς με τους οποίους επικοινώνησα, αλλά κανέναν ομιλητή ή συμμετέχοντα προσωπικά.
»Σήκωσα απλώς το τηλέφωνο και τους είπα αυτό που ήθελα να κάνω. Εκείνοι πίστεψαν στο σκοπό μου, στο αγνό μου κίνητρο, και είπαν το ναι. Όλες οι επικοινωνίες ξεκίνησαν με πολύ άγχος πριν από 6 μήνες, όμως τώρα νιώθω περήφανη», λέει η 34χρονη Κατερίνα, που ως μητέρα με 2 παιδιά κοιμάται ελάχιστα και συμμετέχει πάντα σε κάποια εθελοντική δράση.
Η ίδια δεν αισθάνεται ότι πουλάει σαπούνια, νιώθει ότι μιλάει για κοινωνικά θέματα και είναι βέβαιη ότι ο κόσμος που αγοράζει τα προϊόντα της το κάνει επειδή νιώθει πως προσφέρει κάτι καλό στην κοινωνία. Το φεστιβάλ διοργανώθηκε με ελάχιστα χρήματα, αλλά με όλη την καλή διάθεση των ανθρώπων που συμμετέχουν.
Πάθος, αγάπη και σεβασμός γίνονται κινητήριος δύναμη
«Με το που άκουσα την Κατερίνα στο τηλέφωνο και το πώς περιέγραφε αυτή την πρωτοβουλία, το μυαλό μου πήγε αμέσως στο ναι. Με ενέπνευσε αμέσως. Το πάθος που έχει, το πώς έχει κινητοποιηθεί με την Έλλη και το τρέχουν, έγινε μαγνήτης» μας είπε η ψυχολόγος Δήμητρα Πετανίδου που ασχολείται με θέματα σεξουαλικής εκπαίδευσης.
Στο workshop που θα παρουσιάσουν την τρίτη μέρα μαζί με τη Νιόβη Μιχαλοπούλου, το οποίο απευθύνεται σε γονείς και παιδιά μικρών τάξεων του δημοτικού, θα δώσουν πληροφορίες για την αναπαραγωγική διαδικασία και θα διδάξουν δεξιότητες περί σωματικής αυτονομίας και προστασίας του εαυτού από αγγίγματα με τα οποία δεν νιώθουμε άνετα. «Τέλος, θα μιλήσουμε για τις οικογένειες. Γιατί ανεξάρτητα από τα μέλη της, κάθε οικογένεια χρειάζεται φροντίδα, αγάπη και σεβασμό», αναφέρει. Όπως όλα και όλοι, άλλωστε, χρειάζονται αγάπη και σεβασμό.
Το Φεστιβάλ ΣυνΒίωση θα πραγματοποιηθεί στο Santo Belto, Αγίας Ζώνης 21, Κυψέλη από τις 22 έως και τις 24 Νοεμβρίου 2024. Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τις δράσεις του φεστιβάλ, επισκεφθείτε τη σχετική ιστοσελίδα.