5 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΣΩΣΤΡΕΦΗΣ
Δεν μπαίνουμε όλοι σε ένα καλούπι και δεν χρειάζεται. Αν νομίζεις ότι η εσωστρέφεια επιδρά αρνητικά στη δουλειά σου και μετατρέπεσαι σε αφανή ήρωα, υπάρχουν τρόποι να το αλλάξεις. Βρες τα στοιχεία της εσωστρέφειας που σε κάνουν αποτελεσματικό εργαζόμενο και πόνταρε σε αυτά.
Μερικές φορές, ο χώρος της εργασίας μοιάζει να έχει φτιαχτεί για τους εξωστρεφείς. Στα παραδοσιακά εργασιακά περιβάλλοντα, όσοι μιλούν περισσότερο τείνουν να έχουν περισσότερες ευκαιρίες και είναι εκείνοι που δικτυώνονται και προωθούνται ευκολότερα. Οι άνθρωποι όμως που ορίζουμε ως εσωστρεφείς μοιάζει να κρύβονται σε κάποια γωνιά κάνοντας απλώς τη δουλειά τους, η οποία δεν προβάλλεται. Είναι πράγματι έτσι;
«Η εσωστρέφεια μπορεί να είναι ένα απίστευτο πλεονέκτημα στον χώρο της εργασίας, καθώς οι εσωστρεφείς τείνουν να εργάζονται αποτελεσματικά, είναι συγκεντρωμένοι και είναι λιγότερο πιθανό να αποπροσανατολιστούν και να χάσουν το focus. Είναι συχνά σπουδαίοι ακροατές, σκέφτονται βαθιά και κριτικά, κάνουν σωστό σχεδιασμό και εργάζονται ανεξάρτητα», λέει η life coach Ingrid Van Oostrom.
Εάν νομίζεις ότι είσαι εσωστρεφής, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να αξιοποιήσεις τη φυσική σου κλίση, για να πετύχεις στον επαγγελματικό στίβο και να γίνεις ανεκτίμητος σε οποιαδήποτε επιχείρηση. Άλλωστε, κάθε ολοκληρωμένος εργασιακός χώρος χρειάζεται ένα μείγμα προσωπικοτήτων και ανθρώπων.
1. Πάρε τον χρόνο που χρειάζεσαι και επένδυσε σε αυτόν
Είναι συνηθισμένο οι εσωστρεφείς να χρειάζονται περισσότερο χρόνο προτού πάρουν τον λόγο ή απαντήσουν σε κάποιο ζητούμενο. Ακούνε, σκέφτονται και στη συνέχεια ανταποκρίνονται, αντί να αντιδρούν αμέσως. Αυτή η μελετημένη προσέγγιση είναι ένα ισχυρό και πολύ απαραίτητο εργαλείο στον χώρο εργασίας, το οποίο συχνά ωφελεί την επικοινωνία σε όλους τους τομείς. Είτε πρόκειται για αλληλεπίδραση με συναδέλφους, είτε για χειρισμό διαπραγματεύσεων ή αντιμετώπιση παραπόνων, η ικανότητα να ακούς και να απαντάς προσεκτικά οδηγεί σε αλληλεπιδράσεις που είναι ουσιαστικές και παραγωγικές. Συνέχισε να το κάνεις!
2. Εστίασε στην επίλυση προβλημάτων
Καθώς οι εσωστρεφείς έχουν την ικανότητα να ακούνε πραγματικά και να σκέφτονται προτού ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε ζητούμενο, έχουν την τάση να δίνουν καλύτερες και πιο στοχευμένες λύσεις σε σοβαρά προβλήματα. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική δεξιότητα, αρκεί να μην την κρύψεις. Αν και μάλλον δεν είσαι ο πρώτος που θα προτείνει λύση, πιθανότατα η δική σου θα είναι πιο μελετημένη και ίσως προσφέρει μια διαφορετική προοπτική, που κανείς άλλος δεν έχει δει. Μην την κρατήσεις για τον εαυτό σου και μην κάνεις πίσω επειδή κάποιοι συνάδελφοί σου προηγήθηκαν.
3. Ανάλαβε ζητήματα οργάνωσης και σχεδιασμού
Οι εσωστρεφείς είναι καλοί στον προγραμματισμό και τείνουν να δίνουν μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια, γεγονός που τους καθιστά οργανωτικούς και αποτελεσματικούς στον χώρο εργασίας. Οι δουλειές τους είναι καλά μελετημένες και εκτελούνται με ακρίβεια. Η ικανότητα πρόβλεψης πιθανών ζητημάτων και σχεδιασμού λύσεων είναι ανεκτίμητη σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, ειδικά στη διαχείριση έργων. Έτσι, το να αναλάβεις καθήκοντα που περιλαμβάνουν πολύπλοκο σχεδιασμό είναι ένας πολύ καλός τρόπος να δείξεις τι μπορείς να προσφέρεις.
4. Μάθε τους τι θα πει ενσυναίσθηση
Δεξιότητες όπως η ενσυναίσθηση παραδοσιακά δεν έχαιραν εκτίμησης στα εργασιακά περιβάλλοντα. Πλην όμως τα πράγματα και οι νοοτροπίες αλλάζουν και πλέον οι περισσότεροι αναγνωρίζουμε την αξία τους. Οι εσωστρεφείς τείνουν να έχουν υψηλά επίπεδα ενσυναίσθησης και, ενώ μπορεί να μην αγαπούν πάντα την κοινωνικοποίηση ή τις ομαδικές δραστηριότητες, είναι συχνά αυτοί που μπορούν να κατανοήσουν τι χρειάζεται ένας συνάδελφος ή πελάτης σε μια ορισμένη περίσταση. Έτσι, αν είσαι εσωστρεφής, μπορείς να γίνεις εξαιρετικός μέντορας ή ακόμη και να καθοδηγήσεις μια ομάδα. Συνέχισε να χρησιμοποιείς την παρατηρητικότητα και τη διορατικότητά σου για να δίνεις καθοδήγηση, και δεν θα αργήσει να εκτιμηθεί.
5. Προσάρμοσε τη δουλειά στους ρυθμούς σου
Οι εσωστρεφείς συνήθως ευδοκιμούν σε περιβάλλοντα όπου μπορούν να διαχειριστούν τον χρόνο και τα καθήκοντά τους χωρίς την ανάγκη κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Αν βρίσκεις την καθημερινή κοινωνικοποίηση εξαντλητική, προτίμησε να αναλάβεις μόνος σου ένα έργο, δούλεψε από τα παρασκήνια, ίσως φορώντας ακουστικά, ή επίλεξε την εξ αποστάσεως εργασία όταν είναι δυνατόν. Ίσως νομίζεις ότι με αυτούς τους τρόπους ελαχιστοποιείς την παρουσία σου στη δουλειά, στην πραγματικότητα όμως αναδεικνύεις την ποιότητα του έργου σου. Μη διστάσεις να εκμεταλλευτείς οποιαδήποτε δυνατότητα σου παρέχεται για να έχεις καλύτερη απόδοση. Σύντομα, η ποιότητα της δουλειά σου θα «μιλάει» αντί για σένα.