ΠΟΙΑ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΝΤΟΥΣ
Μη νιώθεις άσχημα, πολύς κόσμος το κάνει. Όμως, αν είσαι γυναίκα έχεις έναν σοβαρό λόγο να προτιμάς τη λεκάνη της τουαλέτας, ακόμα κι αν ετοιμάζεσαι να μπεις για μπάνιο.
Υπάρχουν ξεκάθαρα δύο στρατόπεδα σε αυτό το ζήτημα: Αυτοί που και μόνο στο σκέψη αντιδρούν με αηδία και αυτοί που το βρίσκουν απόλυτα φυσικό. Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε –αν δεν το ξέρεις ήδη– ότι τα ούρα σου είναι άσηπτα, εκτός κι αν έχεις ουρολοίμωξη. Δεν περιέχουν μικρόβια, όπως τα κόπρανα. Άρα, όταν κανείς ουρεί στο μπάνιο δεν «σπέρνει» παντού μικρόβιά αλλά νερό (κατά 95%) και τα απόβλητα της διαδικασίας καθαρισμού του αίματος από τους νεφρούς, δηλαδή τοξίνες, ουρία και αμμωνία.
Ένας πόντος, λοιπόν, γι' αυτούς που ουρούν στη ντουζιέρα ή την μπανιέρα, ενώ πλένονται. Δεύτερος, αν σκεφτεί κανείς τον χρόνο που κερδίζουν. Και υπάρχει και τρίτος: Η οικολογική συνείδηση, αφού γλιτώνεις ένα καζανάκι και λίγα φύλλα χαρτί τουαλέτας.
Τι λέει, όμως, η επιστήμη για τη συνήθεια αυτή; Ότι κερδίζουν αυτοί που επιλέγουν τη λεκάνη. Γιατί; Επειδή το να ουρείς στο μπάνιο μπορεί σε βάθος χρόνου να βλάψει το πυελικό σου έδαφος, κάτι που δεν αποτελεί καλά νέα για την υγεία του ουροποιητικού σου, τουλάχιστον αν είσαι γυναίκα. Οι άντρες δεν αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, γιατί ο προστάτης βρίσκεται κάτω από την κύστη και τη στηρίζει, ενώ το να στέκονται για να ουρήσουν είναι η συνήθης πρακτική τους.
Το πυελικό έδαφος περιλαμβάνει τους μυς ανάμεσα στην «ουρά» και το ηβικό οστό, οι οποίοι υποστηρίζουν την ουρήθρα, το έντερο, το ορθό, τον πρωκτό και την ουροδόχο κύστη. Η ουρογυναικολόγος Leslie Rickey, MD, MPH, που συνεργάζεται ως καθηγήτρια με την Ιατρική Σχολή του Yale, υποστηρίζει σε άρθρο πως η συνήθεια να ουρεί μια γυναίκα όρθια μπορεί σε βάθος χρόνου να της δημιουργήσει προβλήματα, όπως και το να κάνει βαθύ κάθισμα για να ουρήσει πάνω από μια δημόσια τουαλέτα.
Τι συμβαίνει όταν ουρείς στο μπάνιο
Η Rickey εξηγεί πως η ουροδόχος κύστη και το πυελικό έδαφος είναι σε γενικές γραμμές συγχρονισμένα. «Με απλά λόγια, όταν “ανοίγει” το ένα, “κλείνει” το άλλο. Δηλαδή, όταν η κύστη γεμίζει κατά την διάρκεια της ημέρας, οι μύες του πυελικού εδάφους συστέλλονται για να συγκρατήσουν τα ούρα. Στον αντίποδα, όταν ουρείς συστέλλεται η κύστη και χαλαρώνουν οι μύες».
Όταν, όμως, ουρείς στο μπάνιο ή εναέρια πάνω από μία λεκάνη, το πυελικό σου έφαφος δεν χαλαρώνει πραγματικά, όπως όταν κάθεσαι στη λεκάνη. «Έτσι αναγκάζεσαι να “σπρώξεις” λίγο, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, για να προσπεράσεις τον μηχανισμό που συγκρατεί τα ούρα, επειδή ο εγκέφαλος καταλαβαίνει ότι στέκεσαι όρθια».
Συνεπώς, συνεχίζει η ειδικός, όπως οι μύες σου κουράζονται όταν καταβάλλουν παραπάνω προσπάθεια, έτσι και το πυελικό έδαφος μπορεί να γίνει λιγότερο αποτελεσματικό, εξαιτίας αυτής της υπερκόπωσης. Αυτό σε βάθος χρόνου μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες, όπως μια γενικότερη αδυναμία των μυών στην περιοχή, ακράτεια ή μία υπερενεργή κύστη. «Και αυτό να σε κάνει να θέλεις να πηγαίνεις όλο και πιο συχνά στην τουαλέτα», καταλήγει.
«Άσε που ακούω πολύ συχνά γυναίκες να μου λένε ότι ο ήχος του νερού που τρέχει τους προκαλεί την ανάγκη να ουρήσουν. Δεν αστειεύομαι! Με κάποιον τρόπο το εξωτερικό περιβάλλον επηρεάζει το αντανακλαστικό της ούρησης στον εγκέφαλο και… δεν μπορείς να κρατηθείς», συμπληρώνει η Dr. Rickey.
«Υπάρχουν τόσα πολλά άλλα που μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία στην κύστη σου, π.χ. χρόνια δυσκοιλιότητα, διαβήτης, οι τοκετοί, η εμμηνόπαυση, γιατί να προσθέσεις μία ακόμα αιτία;», λέει χαρακτηριστικά. Αν, μάλιστα, θέλεις να βοηθήσεις τους μυς του πυελικού εδάφους να διατηρήσουν τη σφριγηλότητα και την καλή λειτουργία τους, υπάρχει τρόπος: Ακούει στο όνομα ασκήσεις Kegel και μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή.