AP Photo/Andres Kudacki

4 ΤΡΟΠΟΙ ΠΟΥ ΤΟ Α.Ι. ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ BILL GATES

Η μικρή γεύση που προς το παρόν παίρνουμε για το τι πρόκειται να φέρει το Α.Ι. στο μέλλον μας κάνει ακόμα και τον Bill Gates να «ξύνει το κεφάλι του» προβληματισμένος.

Το A.I. επιδρά ήδη σε διάφορους τομείς της καθημερινότητάς μας, όπως στον τομέα της ιατρικής (π.χ. στη ρομποτική χειρουργική, την παρακολούθηση ασθενών, τη γενετική έρευνα) και στον χρηματοοικονομικό τομέα, αφού οι τράπεζες μπορούν πλέον μέσω της τεχνητής νοημοσύνης να εντοπίζουν περιστατικά απάτης και κατάχρησης, και αναλύουν τη χρηματοπιστωτική ικανότητα κάποιου, προσφέροντας εξατομικευμένες συμβουλές.

Ακόμα πιο άμεση για τους περισσότερους από εμάς είναι η χρήση του A.I. στο διαδίκτυο. Το ChatGTP, για παράδειγμα, μπορεί να δώσει απάντηση σε κάθε πιθανό ερώτημα, ενώ αντίστοιχες δυνατότητες φαίνεται να προσφέρει το Bard της Google, το οποίο πρόσφατα διατέθηκε και στα ελληνικά. Κάθε πιθανή πληροφορία είναι πλέον στα χέρια μας, κάτι που όσο δυνατούς μας κάνει να νιώθουμε, άλλο τόσο απειλητικό μπορεί να γίνει.

Και είμαστε μόνο στην αρχή. Στη σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix «What’s Next? The Future With Bill Gates», ο Αμερικανός μεγιστάνας και συνιδρυτής της Microsoft, σαφώς θετικός απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη, μας καλεί να αναγνωρίσουμε πώς θα αλλάξει το μέλλον μας. Όπως λέει, πράγματι φαίνεται ότι θα εξαλείψει θέσεις εργασίας, όντως μπορεί να διαδώσει παραπληροφόρηση, αλλά την ίδια ώρα έχει μεγάλες δυνατότητες να σώσει ζωές, να βελτιώσει την εκπαίδευση και ίσως να μετριάσει την κλιματική αλλαγή.

Συγκεκριμένα, ο Gates πιστεύει ότι το Α.Ι. θα αλλάξει τις ζωές με τουλάχιστον 4 τρόπους.

4 τρόποι που το Α.Ι. θα αλλάξει το μέλλον μας, σύμφωνα με τον Bill Gates
Pexels Google Deep Mind

1. Το Α.Ι. θα βελτιώσει την υγειονομική περίθαλψη

Αυτό που ενθουσιάζει περισσότερο από καθετί τον Bill Gates είναι η χρήση του A.I. στην υγεία, που «μπορεί πιθανώς να μας βοηθήσει να σώσουμε ζωές». Στη σειρά του Netflix, ογκολόγοι εξηγούν πώς ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης με το όνομα Sybil μπορεί να εντοπίσει πιθανές εστίες καρκίνου του πνεύμονα έως και έξι χρόνια πριν από έναν γιατρό. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μακράν ο πιο θανατηφόρος καρκίνος, κυρίως επειδή συνήθως δεν εντοπίζεται μέχρι να είναι πολύ αργά. Με την έγκαιρη ανίχνευση, το προσδόκιμο ποσοστό πενταετούς επιβίωσης μπορεί να αυξηθεί σημαντικά.

Ένα ακόμα πρόβλημα που μπορεί να λύσει η τεχνητή νοημοσύνη είναι η έλλειψη γιατρών στις φτωχές χώρες. Το πλάνο είναι να δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια εφαρμογές που θα λειτουργούν ως γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

2. Η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει την εκπαίδευση

Στη σειρά παρουσιάζεται, μεταξύ άλλων, η Ακαδημία Khan, ένας εκπαιδευτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός στόχος του οποίου είναι να βοηθήσει δασκάλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Κάνει χρήση του λογισμικού Khanmigo, το οποίο βοηθά τους μαθητές να βελτιώσουν τα δοκίμιά τους μέσω A.I. και φαίνεται να τους παρέχει χρήσιμες προτάσεις.

Φυσικά, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ικανή να γράφει δοκίμια αντί των μαθητών. Η εν λόγω εφαρμογή, ωστόσο, έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει πότε ο μαθητής επιχειρεί να την εξαπατήσει και βέβαια απευθύνεται σε κάθε μαθητή, σε όλο τον πλανήτη. Μπορεί ακόμα και να λειτουργήσει ως δάσκαλος παιδιών στην Αφρική. «Είναι δύσκολο να το δεις αυτό ως κάτι κακό», λέει ο Gates.

4 τρόποι που το Α.Ι. θα αλλάξει το μέλλον μας, σύμφωνα με τον Bill Gates
Pexles This is Engineering

3. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει συντροφικότητα

Καταλαβαίνεις πολύ καλά τι σημαίνει αυτό αν έχεις δει την ταινία Her του 2013, στην οποία ο Joaquin Phoenix ερωτεύεται ένα avatar. Μπορεί ακόμα να μην έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, όμως υπάρχουν άνθρωποι που χρησιμοποιούν το ChatGPT ή άλλα λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης ως άτυπο ψυχοθεραπευτή, κάτι που αποδεικνύει την ανάγκη για επικοινωνία και συντροφικότητα.

Στη σειρά του Netfix φιλοξενείται η Eugenia Kuyda, μια επιστήμονας δεδομένων που μετά τον θάνατο του καλύτερου φίλου της σε τροχαίο ατύχημα χρησιμοποίησε γραπτά μηνύματά του για να δημιουργήσει μια chatbot εκδοχή του. Στη συνέχεια, ίδρυσε το Replika, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν τη δική τους «ρέπλικα», έναν προσαρμοσμένο φίλο τεχνητής νοημοσύνης που είναι «πάντα εδώ για να ακούσει και να μιλήσει» και «πάντα στο πλευρό σου».

Καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό; Αν έχεις κρατήσει γραπτές συνομιλίες του πρώην σου και τις «περάσεις» εκεί, το Α.Ι. πρόγραμμα θα μπορεί πάντα να ανταποκρίνεται στα μηνύματά σου «γεννώντας» νέα μηνύματα, «τραβώντας» πληροφορίες από τα παλιά. Κι εσύ θα έχεις την αίσθηση ότι συνεχίζεις να μιλάς με τον πρώην σου. Θα ζεις, δηλαδή, σε μία φαντασίωση, όπως στο Her. «Πρόκειται για μία τεχνολογία πιο ισχυρή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», λέει η Kuyda. «Και γι’ αυτό πρέπει τώρα να σκεφτούμε τα χειρότερα σενάρια που μπορεί να επιφέρει».

4. Το Α.Ι. θα μας οδηγήσει σε υπαρξιακά ερωτήματα

Οι θέσεις εργασίας που σιγά-σιγά θα εξαλείφονται λόγω τεχνητής νοημοσύνης –κάτι που φυσικά θα αποβεί τρομερά κερδοφόρο για πολλούς εργοδότες– αναπόφευκτα θα κάνουν πολλούς να αναρωτιούνται για τον σκοπό της ύπαρξής τους.

Σε ένα από τα επεισόδια ο Gates συζητά με τον σκηνοθέτη των ταινιών Avatar, James Cameron, ο οποίος καταρχάς δηλώνει σκεπτικιστής απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη. Υποστηρίζει ότι ακούγεται ενθαρρυντική η ιδέα να βρίσκει η τεχνητή νοημοσύνη ασθένειες σε πρώιμο στάδιο πριν από τους γιατρούς. «Αλλά νομίζω ότι, τελικά… πού πάει αυτό; Βγάζοντας τους ανθρώπους από τον φυσικό κύκλο, με τι αντικαθιστούμε την αίσθηση του σκοπού, του νοήματός τους;»

Η απάντηση του Gates στο ερώτημα αυτό δεν είναι ικανοποιητική: «Ακόμα κι εγώ ξύνω κάπως το κεφάλι μου, γιατί η ιδέα ότι λέω π.χ. στην τεχνητή νοημοσύνη “με ενδιαφέρει να βρω λύση στην ελονοσία” και μου απαντά “θα το φροντίσω εγώ αυτό, πήγαινε εσύ να παίξεις με τα παιχνίδια σου”, αυτή η αίσθηση ότι δεν έχω σκοπό, σίγουρα θα με χαλάσει». Όλο αυτό μπορεί να έχει μελλοντικές επιπτώσεις τις οποίες δεν μπορούμε καν να διανοηθούμε…

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.