ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΠΡΙΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ
Μπορεί να σε πουν υπερβολικό, όμως μόλις μάθεις τι βρέθηκε πάνω σε όργανα γυμναστηρίου θα καταλάβεις τι έχει νόημα να κάνεις πριν τη χρήση τους.
Υπάρχουν τύποι που λατρεύουν το γυμναστήριο και τύποι που το απεχθάνονται, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Προσωπικά, ανήκω στη δεύτερη κατηγορία. Ο βασικότερος λόγος δεν είναι το είδος άσκησης με όργανα και βάρη που συνήθως κάνεις εκεί (αντίστοιχα props χρησιμοποιούμε και στο Pilates που πηγαίνω εδώ και χρόνια ανελλιπώς), αλλά η μυρωδιά του χώρου.
Πριν πέσετε να με φάτε όσοι είστε fans των γυμναστηρίων, αναφέρομαι στην εμπειρία που είχα εγώ από δύο διαφορετικά συνοικιακά γυμναστήρια στα οποία πήγαινα για κάποια διαστήματα, και είμαι σίγουρη πως αυτό δεν ισχύει σε όλα. Πάντως, εμένα η μυρωδιά του ιδρώτα αναμειγμένη με το πλαστικό των διαδρόμων και μια διάχυτη υγρασία στον χώρο με ενοχλεί πάρα πολύ, με παραπέμπει σε μικρόβια και καλεί αυτόματα τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μου σε θέση μάχης.
Είμαι υπερβολική; Μπορεί και όχι, γιατί όπως έδειξε μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Shandong της Κίνας με στόχο να ελέγξουν τον συσχετισμό μεταξύ αντικείμενων που χρησιμοποιούνται κοινόχρηστα και βακτηριακών λοιμώξεων, τα όργανα του γυμναστηρίου είναι γεμάτα μικρόβια.
Είναι επικίνδυνα για την υγεία τα όργανα των γυμναστηρίων;
Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές πήραν δείγματα από όργανα και βάρη –όπως μονόζυγα, βαράκια, μπάρες, πάγκους και μηχανήματα για χέρια και πόδια– από το γυμναστήριο του Πανεπιστημίου, το οποίο χρησιμοποιείται καθημερινά από εκατοντάδες φοιτητές. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης, μέσω της επαφής των οργάνων με το δέρμα διευκολύνεται η μετάδοση βακτηριακών λοιμώξεων. Επιπλέον, ο ιδρώτας δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης βακτηρίων στο δέρμα.
Τέσσερα στελέχη βακτηρίων ανθεκτικών στα φάρμακα ανακαλύφθηκαν στον εξοπλισμό εσωτερικού χώρου που μελέτησαν οι ειδικοί, ενώ τρία ακόμα βακτήρια ανθεκτικά σε πολλά φάρμακα, βρέθηκαν στην επιφάνεια ενός αλτήρα.
Ωστόσο, πιο ανησυχητική ήταν η παρουσία άλλων βακτηρίων που είναι γνωστό ότι προκαλούν σοβαρές ασθένειες, τα οποία βρέθηκαν σε διαδρόμους, αλτήρες, μηχανήματα με βάρη, ποδήλατα γυμναστικής και πατάκια, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα σχετικό με την έρευνα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η σαλμονέλα και η κλεμπσιέλα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση και πνευμονία.
Αυτό που υπογράμμισαν, βέβαια, οι επιστήμονες είναι ότι παρά τη συχνή χρήση του γυμναστηριακού εξοπλισμού στην Πανεπιστημιούπολη, σπάνια αναφέρθηκε η εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών μέσω των οργάνων. Η μελέτη, δηλαδή, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συνολικά οφέλη της άσκησης υπερτερούν του κινδύνου βακτηριακών λοιμώξεων.
Τι να κρατήσεις εσύ από αυτό
Ολοκληρώνοντας την αναφορά τους, οι ειδικοί συμβούλευσαν τα άτομα με τραυματισμούς στην επιφάνεια του δέρματος, αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και όσα είναι προσωρινά άρρωστα να γνωρίζουν ότι η χρήση κοινόχρηστου εξοπλισμού γυμναστηρίου μπορεί να τα εκθέσει σε βακτηριακές λοιμώξεις.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλος ο εξοπλισμός εσωτερικού χώρου θα πρέπει να απολυμαίνεται σε τακτική βάση για την πρόληψη της μετάδοσης βακτηριακών λοιμώξεων και την ελαχιστοποίηση της μικροβιακής αντοχής.
Αν δεν είσαι βέβαιος ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει στο δικό σου γυμναστήριο, μπορείς να απολυμαίνεις μόνος σου τα όργανα που θα έρθουν σε στενή επαφή με το δέρμα σου πριν τα χρησιμοποιήσεις, π.χ. τους πάγκους στους οποίους ξαπλώνει κανείς ιδρωμένος, και σίγουρα τα χέρια σου αμέσως μόλις ολοκληρώσεις την προπόνηση.