© Νίκη Μπάκουλη

ΤΟ ΠΙΟ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΕΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑ

Μάλλον παιδικά τραύματα ευθύνονται για το γεγονός ότι δεν τρέφω ιδιαίτερη συμπάθεια στα μουσεία. Κάτι που ανέτρεψε ευχάριστα ένα μουσείο στην Κορέα.

Δεν ξέρω τι απολαμβάνεις να κάνεις στα ταξίδια σου. Εγώ λατρεύω να περπατάω μέχρι τελικής πτώσεως, για να νιώσω στο έπακρο το vibe κάθε πόλης που επισκέπτομαι. Σπάνια μπαίνω σε μουσεία, λόγω «μετατραυματικού στρες» από υποχρεωτικές επισκέψεις των παιδικών μου χρόνων, όπου κανείς δεν φρόντιζε να μου εξηγεί τι βλέπω για να το εκτιμήσω.

Προτιμώ, λοιπόν, όπου βρίσκομαι να διαβάζω την ιστορία της περιοχής και να περνάω από σημεία στα οποία διαμορφώθηκε. Από τέχνη, έχω μάθει να εκτιμώ τις ελαιογραφίες.

Ομολογώ πως όταν πήγαινα να δω μια φίλη μου σε ένα «χωριό» της Κορέας, δεν περίμενα ότι θα ζούσα μια εμπειρία που θα με έκανε να αναθεωρήσω τη στάση μου απέναντι στα μουσεία. Να σου εξηγήσω: To Chungju είναι πόλη της Κορέας, 3 ώρες με το λεωφορείο από το διεθνές αεροδρόμιο του Incheon. Φημίζεται για τα μήλα του, τα χρυσάνθεμα είναι το σύμβολο της πόλης, ενώ εκεί εμπνεύστηκαν το  taekkyon, «πρόγονο» της εθνικής πολεμικής τέχνης που λέγεται Taekwondo.

Κάτι άλλο για το οποίο είναι γνωστή η περιοχή των 300.000 κατοίκων είναι πως βρίσκεται στο κέντρο της Κορέας, ανάμεσα σε βουνά. Iδρύθηκε πριν από 1300 χρόνια, όταν ο βασιλιάς Chinla του αρχαίου κράτους Silla κατέλαβε τη χερσόνησο. Για να κατανοήσει τη γεωγραφία της, διέταξε έναν άνθρωπο από τον βορρά και έναν από το νότο να περπατήσουν προς το κέντρο της με τον ίδιο ρυθμό. Συναντήθηκαν εκεί όπου σήμερα είναι η Παγόδα Jung-ang.

Κορέα
© Νίκη Μπάκουλη

Μια μικρογραφία σε βοηθά να καταλάβεις τα της κατασκευής, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να μάθουν την ιστορία και να νιώσουν με τα δάχτυλά τους την Παγόδα όσοι έχουν προβλήματα όρασης.

Δίπλα βρίσκεται το μουσείο της πόλης. «Συστήνεται» ως Chungju Μuseum Immersive Digital Gallery και είναι ακριβώς ό,τι λέει. Διαθέτει Leap Motion, που αναγνωρίζει τις κινήσεις των χεριών και του σώματος, και two-way Interactive Content, που χρησιμοποιεί οθόνες αφής.

Θα σε παρακαλέσω να κάνεις μια βόλτα σε αυτό μέσω των φωτογραφιών και των βίντεο που ακολουθούν, και να σκεφτείς αν υπάρχει κάτι ανάλογο στην Ελλάδα. Μετά σκέψου αν παιδιά –και ενήλικες– θα ενδιαφέρονταν να βρεθούν σε έναν τέτοιο χώρο, που όπως θα δεις είναι ο θρίαμβος του διαδραστικού.

Έξω από κάθε αίθουσα υπάρχει μια στάμπα. Τη βάζεις στο συγκεκριμένο σημείο του Stamp Tour που υπάρχει στο φυλλάδιο που παίρνεις στην είσοδο.

Το πιο διαδραστικό μουσείο που έχω δει βρίσκεται στην Κορέα
© Νίκη Μπάκουλη

Πρώτα βλέπεις αντικείμενα που διασώθηκαν από τα αρχαία χρόνια. Μετά περνάς σε μια αίθουσα όπου στους γύρω τοίχους και το ταβάνι προβάλλονται ιστορίες σχετικές με το παρελθόν. Η πανοραμική εμπειρία οπτικοποίησης βασίζεται σε media art. Ακούς (στα αγγλικά) και διαβάζεις την ιστορία με τους ανθρώπους που επιστρατεύτηκαν για να βρουν το κέντρο των Τριών Βασιλείων (Silla, Baekje, Goguryeo).

Μόλις βγεις από αυτήν την αίθουσα, μπαίνεις σε ένα χώρο με οθόνες (tablet PC) στις οποίες εμφανίζονται διάφορα γράμματα που έχει γράψει ο Kim Saeng, master καλλιγράφος του βασιλείου Silla. Μπορείς να γράψεις με τα δαχτυλάκια σου όποιο επιλέξεις και θα το δεις αμέσως να εμφανίζεται στα ψηφιακά χαρτιά που βρίσκονται μπροστά στα μάτια σου. Όπως αναφέρουν αυτοί που έφτιαξαν το μουσείο, ο γραφικός χαρακτήρας δείχνει τη ζωή σου πέρα από τις ενσωματωμένες συνήθειές σου.

Αφού νιώσεις τη ψυχή του καλλιγράφου, προχωράς στην επόμενη αίθουσα που έχει το gayageum, παραδοσιακό όργανο της Κορέας. Μαθαίνεις για τον άνθρωπο που το έφτιαξε, ενώ σε tablet PC μπορείς να παίξεις τη δική σου μελωδία στο gayageum.

Επόμενη στάση είναι η αίθουσα με τον master της πολεμικής τέχνης taekkyon, που σου δείχνει κινήσεις. Αν μπεις σε έναν από τους τέσσερις κύκλους που υπάρχουν δίπλα του (από δύο εκατέρωθεν), έχεις τη δυνατότητα να κάνεις τις κινήσεις που δείχνει και να σε αξιολογήσει (ακούγονται και μπράβο, αν η προσπάθεια είναι τίμια).

Το πιο διαδραστικό μουσείο που έχω δει βρίσκεται στην Κορέα
© Νίκη Μπάκουλη

Η τελευταία αίθουσα έχει ένα φρούριο (Chungjuseong) που πρέπει να υπερασπιστείς. Σου δίνουν ένα digital τόξο και σε οδηγούν μπροστά στην οθόνη (εκτείνεται σε 3 τοίχους γύρω σου), στην οποία εμφανίζεται ο στρατός Μογγόλων που εισέβαλε στην περιοχή το 1253. H μάχη διήρκεσε 70 ημέρες κι εσύ με το τόξο σκοτώνεις Μογγόλους.

Τώρα που τελείωσε η βόλτα μας, θέλω να σας ρωτήσω: Θα πηγαίνατε ή όχι σε ένα τέτοιο μουσείο;

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.