Η ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙΣ
Ο τρόπος που ορίζουμε τη συναισθηματική νοημοσύνη είναι ελλιπής, υποστηρίζουν ειδικοί, και αυτό δημιουργεί προβλήματα.
Πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο το οποίο ανέφερε στην εισαγωγή τις εξαιρετικές κοινωνικές δεξιότητες μιας μάνατζερ σε κάποια μικρή εταιρεία. Οι συγγραφείς την περιέγραφαν σαν ένα άτομο με εξαιρετικά υψηλά επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης (emotional intelligence, EI). Ωστόσο, παρά τις ικανότητές της αυτές, η γυναίκα φαινόταν να μην εξελίσσεται επαγγελματικά, καθώς θεωρούνταν ότι δεν διέθετε σημαντικές ηγετικές δεξιότητες.
Όχι, στις γραμμές που ακολουθούν δεν θα αναλύσουμε το φαινόμενο της «γυάλινης οροφής», με το οποίο έρχονται αντιμέτωπες οι γυναίκες επαγγελματίες. Το ζήτημα με το οποίο θα ασχοληθούμε είναι ο αρκετά στενός ορισμός της έννοιας «συναισθηματική νοημοσύνη».
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες Daniel Goleman και Richard Boyatzis, εστιάζοντας σε στοιχεία της συναισθηματικής νοημοσύνης όπως η κοινωνικότητα και η ευαισθησία χάνουμε άλλες σημαντικές παραμέτρους της, που θα μπορούσαν να κάνουν έναν εξαιρετικό ηγέτη.
Τα όρια της συναισθηματικής νοημοσύνης
Κάποιοι θεωρούν ότι ένας ευγενικός και με ενσυναίσθηση μάνατζερ μπορεί να μην είναι σε θέση να ασκήσει αυστηρή κριτική στους εργαζομένους ή να μην έχει τη δημιουργικότητα που απαιτείται για να σκεφτεί «έξω από το κουτί». «Αυτά τα κενά δεν είναι αποτέλεσμα της συναισθηματικής νοημοσύνης. Αποτελούν απόδειξη ότι οι δεξιότητές της ΕI δεν έχουν καλλιεργηθεί ομοιόμορφα», γράφουν οι ειδικοί, εξηγώντας ότι η ισορροπημένη ύπαρξη μιας σειράς ικανοτήτων/δυνατοτήτων EI προετοιμάζει έναν ηγέτη για αυτού του είδους τις προκλήσεις.
Όπως γράφουν, το η συναισθηματική νοημοσύνη περιλαμβάνει τέσσερις τομείς:
- την αυτεπίγνωση-αυτογνωσία (self-awareness),
- την αυτοδιαχείριση (self-management),
- την κοινωνική επίγνωση (social awareness) και
- τη διαχείριση σχέσεων (relationship management).
Αυτοί οι τομείς περιλαμβάνουν με τη σειρά τους 12 ικανότητες σημαντικές για κάθε ηγέτη, όπως η ενσυναίσθηση και ο αυτοέλεγχος. Περιλαμβάνουν, όμως, και κάποιες ακόμα που δεν θα περιμέναμε, όπως η άσκηση επιρροής, η διαχείριση συγκρούσεων και η εμψυχωτική ηγεσία, που απαιτούν την ενασχόληση με τα συναισθήματα. Για παράδειγμα, αν κάποιος είναι καλός στη διαχείριση συγκρούσεων, τότε θα μπορεί να μεταφέρει δυσάρεστα σχόλια στους συνεργάτες του.
Πώς θα καταλάβεις πού χρειάζεται να βελτιωθείς
Για αρχή, επεξεργάσου στο μυαλό σου αυτές τις ικανότητες και θα έχεις μια πρώτη εικόνα για το πού μπορεί να χρειαστείς να επενδύσεις λίγο παραπάνω. Στο διαδίκτυο θα βρεις αρκετά τεστ, τα οποία μπορείς να κάνεις για να αποκτήσεις περισσότερες πληροφορίες. Απλά, δώσε βάση στην πηγή που θα χρησιμοποιήσεις.
Καλό είναι, επίσης, πέρα από το να αξιολογήσεις εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου, να ζητήσεις και την άποψη άλλων ανθρώπων, ιδίως των συνεργατών σου. Η εξωτερική ανατροφοδότηση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την αξιολόγηση της συναισθηματικής νοημοσύνης και θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σου. Αν η διαδικασία γίνεται ανώνυμα, τόσο το καλύτερο. Έχε κατά νου ότι όσο μεγαλύτερο είναι το χάσμα μεταξύ της αυτοαξιολόγησης και του τρόπου με τον οποίο σε βλέπουν οι άλλοι, τόσο λιγότερα δυνατά σημεία ΕΙ έχεις ως ηγέτης.
Τέλος, αν βλέπεις ότι δυσκολεύεσαι να τα καταφέρεις μόνος σου, υπάρχουν πάντα οι ειδικοί που μπορούν να σε βοηθήσουν.