Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

6 ΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΣΥΝΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

Αν ακούς ή λες συχνά μία από τις παρακάτω φράσεις, είναι πιθανό να βρίσκεσαι σε σχέση συνεξάρτησης και να χρειάζεται να λάβεις τα μέτρα σου.

Σε μια υγιή ρομαντική σχέση, είναι φυσικό να νιώθεις ότι με τον/τη σύντροφό σου σε συνδέει κάτι βαθύ, να βιώνεις μια αίσθηση του ανήκειν. Ωστόσο, όταν κάποιος βασίζεται υπερβολικά σε έναν άλλο άνθρωπο προκειμένου να νιώσει πλήρης και ασφαλής, τότε τα πράγματα δεν είναι πολύ θετικά, ούτε για τη δική του ευημερία ούτε για την πορεία της σχέσης.

Μερικές φορές δεν είναι δύσκολο να εντοπίσεις τα σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Σε άλλες περιπτώσεις, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα.

Η Αμερικανίδα ψυχολόγος Cortney Warren αναλύει 6 φράσεις που δεν θα ακούσεις να ξεστομίζουν όσοι βρίσκονται σε μια ισορροπημένη σχέση, είτε αυτή είναι ρομαντική, είτε φιλική.

1. «Δεν χρειάζομαι τίποτα»

Όλοι έχουμε ανάγκες και το να τις καταπιέζουμε δεν φέρνει το καλύτερο αποτέλεσμα. Στο πλαίσιο μιας υγιούς σχέσης, οι ανάγκες αυτές στηρίζονται και εκτιμώνται. Οι επιθυμίες και τα όνειρα και των δύο συντρόφων βρίσκουν χώρο, χωρίς κανείς να χρειάζεται να θυσιαστεί.

Από την άλλη, σε μια σχέση συνεξάρτησης ένας από τους δύο συχνά προσπαθεί να κρύψει, να αγνοήσει ή να υποτιμήσει τις δικές τους εμπειρίες, και ρίχνει όλη του την ενέργεια στο να βρίσκεται εκεί μόνο για τον άλλο.

σχέση συνεξάρτησης
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

2. «Όλα είναι μια χαρά»

Στο επιθυμητό σενάριο, τα άτομα μπορούν να μοιράζονται το πώς αισθάνονται και τα θέλω τους. Μπορούν, επίσης, να ακούν την απάντηση του συντρόφου τους. Μέσα από την επικοινωνία αυτή χτίζουν έναν ισχυρό δεσμό, ακόμα κι όταν διαφωνούν.

Αντιθέτως, σε μια σχέση συνεξάρτησης η ανάγκη διατήρησής της με κάθε κόστος είναι πάνω από όλα και η ευημερία και η αίσθηση ασφάλειας του ατόμου εξαρτώνται απόλυτα από αυτήν. Αυτός είναι ο λόγος που τα άτομα σε τέτοιου είδους σχέσεις τείνουν να αποφεύγουν τις συγκρούσεις.

3. «Μήπως έχεις θυμώσει μαζί μου;»

Εντάξει, για τους περισσότερους από εμάς είναι κάπως δύσκολο να διαχειριστούμε μια απόρριψη ή μια αρνητική κριτική. Ωστόσο, για όσους βρίσκονται σε σχέσεις συνεξάρτησης, κάτι τέτοιο φαντάζει δυσβάσταχτο. Καθώς εστιάζουν στην άποψη του/της συντρόφου τους για εκείνους, συχνά αμφισβητούν την ίδια την ταυτότητά τους. Στόχος σου πρέπει να είναι να ακούς την άλλη πλευρά και να ανταποκρίνεσαι με σεβασμό και κατανόηση, ορίζοντας την αξία σου εσύ ο ίδιος.

4. «Δεν μπορώ να μην έχω σχέση»

Όσοι βρίσκονται σε σχέσεις συνεξάρτησης συχνά νιώθουν δυσφορία όταν δεν είναι σε σχέση. Επίσης, βιώνουν έντονα τον φόβο της εγκατάλειψης, με αποτέλεσμα να προσπαθούν να ελέγξουν τον/τη σύντροφό τους. Από την άλλη, στο πλαίσιο μιας υγιούς σχέσης, η αίσθηση ολοκλήρωσης και η ταυτότητα του ατόμου δεν επηρεάζονται από την ύπαρξη συντρόφου.

5. «Μήπως δεν είμαι επαρκής;»

Η αλήθεια είναι ότι η σκέψη αυτή έχει περάσει κάποιες φορές και από το δικό μου μυαλό, αλλά ευτυχώς έχει φύγει γρήγορα. Αυτό είναι κάτι που δεν συμβαίνει σε όσους βρίσκονται σε σχέση συνεξάρτησης. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν συνήθως χαμηλή αυτοεκτίμηση και συχνά αναζητούν εξωτερική επιβεβαίωση. Όμως, καλό είναι είναι να μην εξαρτάς την αξία σου από όσα λένε οι άλλοι, τόσο για εσένα όσο και για εκείνους.

6. «Μ' αγαπάς;»

Οι άνθρωποι σε σχέσεις συνεξαρτημένες συχνά ψάχνουν την επιβεβαίωση μέσα από τα λόγια και τις πράξεις του συντρόφου τους. Αυτό μπορεί, για παράδειγμα, να εκφράζεται ως ανάγκη για συνεχή επαφή. Όμως, σε μια ισορροπημένη σχέση υπάρχει επιθυμία για σύνδεση, εμπιστοσύνη, ανοιχτή επικοινωνία και κανείς δεν… πνίγει τον άλλο με την ανασφάλειά του.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.