3 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ «ΛΑΔΟΛΕΜΟΝΑ» ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΓΕΙΩΣΕΙΣ ΤΑ ΠΙΑΤΑ ΣΟΥ
Για μια διαφορετική αρωματική και γευστική νότα στα πιάτα σου, δοκίμασε αυτά τα τρία εναλλακτικά «λαδολέμονα».
Το αγαπάμε και το βάζουμε σε φαγητά που λατρεύουμε. Αν και πρόκειται για μια πολύ απλή σάλτσα, για την οποία απαιτούνται ουσιαστικά δύο υλικά, το λαδολέμονο αναδεικνύει μοναδικά τη γεύση των πιάτων στα οποία το προσθέτουμε.
Βέβαια, η ποικιλία είναι σημαντικό κομμάτι της διατροφής, άρα και της μαγειρικής. Έτσι, ορισμένες φορές ζητάς μια μικρή αλλαγή στη γεύση ή στο άρωμα, που θα σου την προσφέρουν.
Όσο κι αν έχουμε συνηθίσει τη γεύση του λαδολέμονου, μπορούμε να πετύχουμε παρόμοιο αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας άλλα εσπεριδοειδή. Από κάποια χρησιμοποιούμε το ξύσμα και από άλλα τον χυμό και την ψίχα. Ας έχουμε, ωστόσο, κατά νου ότι στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε το ξύσμα τα φρούτα πρέπει να είναι ακέρωτα.
1. Σάλτσα με πορτοκάλι ή σαγκουίνι
Από τα φρούτα αυτά χρησιμοποιούμε τον χυμό, κομμάτια από τη σάρκα τους και το ξύσμα. Το σαγκουίνι, μάλιστα, δίνει μια ενδιαφέρουσα χρωματική και γευστική νότα στη σάλτσα μας. Αν, τώρα, ο χυμός τους δεν είναι τόσο όξινος όσο θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα λίγες σταγόνες λεμονιού.
Με τι να τη συνδυάσουμε: Ταιριάζει με χοιρινό, κοτόπουλο, ψητά λουκάνικα, χταπόδι στα κάρβουνα ή στον φούρνο, σαλάτες με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, με το λάχανο και σαλάτες οσπρίων.
2. Σάλτσα με γκρέιπφρουτ
Στην περίπτωση αυτού του «λαδολέμονου», χρησιμοποιούμε τον χυμό και τη σάρκα του φρούτου και αποφεύγουμε το ξύσμα. Γιατί; Γιατί τα γκρέιπφρουτ είναι κυρίως εισαγωγής, που σημαίνει ότι δεν είναι ακέρωτα, ώστε να συντηρηθούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αν η γεύση του μας φαίνεται λίγο πικρή, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να προσθέσουμε στον χυμό λίγο μέλι.
Με τι να τη συνδυάσουμε: Ταιριάζει σε σαλάτες που περιέχουν εξωτικά λαχανικά και φρούτα, σε ψάρια με λευκή σάρκα, όπως το λαβράκι, σε σαλάτες οσπρίων και πράσινες.
3. Σάλτσα με lime (μοσχολέμονο)
Όσον αφορά το λάιμ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ξύσμα του, αν είμαστε σίγουροι ότι είναι ακέρωτο. Στην αντίθετη περίπτωση, χρησιμοποιούμε τον χυμό και τη σάρκα του. Το λάιμ θα μας δώσει μια ελαφρώς γλυκόξινη γεύση.
Με τι να τη συνδυάσουμε: Το «λαδολέμονο» αυτό ταιριάζει σε σαλάτες με εξωτικά φρούτα και λαχανικά (π.χ. αβοκάντο), με θαλασσινά (όπως π.χ. καλαμάρια και γαρίδες) και καπνιστά ψάρια, με φασόλια μαυρομάτικα, stir fry με κοτόπουλο και χοιρινό, σαλάτες οσπρίων.