ΞΕΦΥΓΕΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ; ΔΕΣ ΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΜΙΑ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ
Αν το παράκανες με το φαγητό το Σαββατοκύριακο, υπάρχει μόνο ένα πράγμα που μπορείς να κάνεις και θα έχει αποτελέσματα, ισχυρίζεται μια διαιτολόγος. Η συμβουλή της θα σε εκπλήξει, ακριβώς επειδή είναι η αντίθετη απ' ό,τι φανταζόσουν.
Συμβαίνει συχνά όταν κάνεις δίαιτα να παρεκτρέπεσαι. Αλλά, ακόμη και σε δίαιτα να μην είσαι, συμβαίνει ακόμη πιο συχνά τα Σαββατοκύριακα να μην ακολουθείς τις καθημερινές διατροφικές σου συνήθειες που είναι πιο ζυγισμένες και μετρημένες.
Το συναίσθημα που σε κατακλύζει αμέσως είναι οι ενοχές. Δυστυχώς οι ενοχές είναι άμεσα συνδεδεμένες με το φαγητό, πράγμα που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, καθώς μας εμπλέκουν σε μια ανθυγιεινή από ψυχολογικής άποψης σχέση με το φαγητό. Αυτή η σχέση είναι τις περισσότερες φορές μία από τις αιτίες που δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε υγιείς διατροφικές συνήθειες και να παραμείνουμε στα κιλά μας.
Ας υποθέσουμε όμως πως είτε κάνεις δίαιτα, είτε όχι, περνάς ένα Σαββατοκύριακο χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς στο φαγητό και θες να αναστρέψεις τις συνέπειες της κραιπάλης. Θες να μπεις ξανά στο σωστό δρόμο και είτε νιώθεις τύψεις είτε όχι, προσπαθείς να φας λιγότερο τις αμέσως επόμενες ημέρες για να το καταφέρεις.
Τι μπορείς να περιορίσεις άμεσα και τι πρέπει να κάνεις για γρήγορα και σίγουρα αποτελέσματα; Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Δήμητρα Παπαμίχου PhD(c), MSc δίνει μία συμβουλή που θα σε εκπλήξει, ακριβώς επειδή είναι η αντίθετη απ' ό,τι φανταζόσουν.
Αντί να αφαιρέσεις (φαγητό), πρόσθεσε!
«Αυτό που σίγουρα δεν θα βοηθήσει είναι να αρχίσεις να σκέφτεσαι πώς θα κόψεις πράγματα από αύριο. Πώς θα σταματήσεις να τρως αυτά που έφαγες το Σαββατοκύριακο και αισθάνεσαι άσχημα. Αντίθετα, αυτό που βοηθάει είναι να αρχίσεις να σκέφτεσαι πώς θα προσθέσεις τρόφιμα στη διατροφή σου.
Πώς θα αυξήσεις τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς την εβδομάδα που έρχεται. Γιατί για κάθε φυσική τροφή που μπαίνει από την πόρτα, βγαίνει μια επεξεργασμένη από το παράθυρο και γίνεται χωρίς καν να το σκεφτείς», λέει.
«Οι τύψεις και οι ενοχές το μόνο που κάνουν είναι να ταΐζουν τη συναισθηματική υπερφαγία! Αντίθετα η σκέψη προς μία θετική κατεύθυνση όπως το πώς θα καταφέρεις να προσθέσεις τροφές στην καθημερινότητά σου θα σε βοηθήσει όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχολογικά», εξηγεί η ίδια.
Γιατί δεν πρέπει να περιορίσεις την τροφή σου;
Πράγματι, η προσέγγιση του να προσθέτεις, αντί να αφαιρείς τροφές από το καθημερινό σου διαιτολόγιο αποτελεί μια επιτυχημένη διατροφική τάση των τελευταίων ετών, που υιοθετούν αρκετοί διαιτολόγοι. Πρόκειται για την ακριβώς αντίθετη της στερητικής δίαιτας προσέγγιση, που έχει αποτύχει επανειλημμένα στην προσπάθεια των ανθρώπων να χάσουν βάρος.
Συνάδει περισσότερο με τη διαισθητική διατροφή που στόχο έχει να μάθεις να τρως όταν πεινάς και να σταματάς όταν χορταίνεις, να μάθεις δηλαδή να ακούς το σώμα σου, χωρίς να το υποβάλλεις σε άκαμπτους περιορισμούς. Η προσέγγιση αυτή που διαμορφώθηκε ως απάντηση στα ολοένα αυξανόμενα προβλήματα των διατροφικών διαταραχών, έχει εκτός από ψυχολογικά και οργανικά οφέλη.
Σε κάθε περίπτωση, το να προσθέσεις υγιεινές τροφές στο μενού σου, σε αποτρέπει από το να φας επεξεργασμένες, καθώς και χορτάτος αισθάνεσαι και δεν έχεις χρόνο μέσα στην ημέρα να φας επιπλέον φαγητό.
Τέλος, μην ξεχνάς το νερό! Τόσο αυτό όσο και τα πράσινα, ωμά λαχανικά προσφέρουν στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα εφόδια για να διενεργήσει πιο εύκολα και αποτελεσματικά τη διαδικασία της αποτοξίνωσης.