ΟΣΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης βάζει για μια ακόμη χρονιά την πόλη στον ρυθμό του, με ένα πλούσιο πρόγραμμα 11 ημερών, από το οποίο επιλέγουμε τα απόλυτα highlights.
Επιστροφή για την αρχαιότερη και μεγαλύτερη κινηματογραφική διοργάνωση της χώρας, για ένα δεκαήμερο γεμάτο σινεμά στη συμπρωτεύουσα. To 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η μεγάλη αυτή σινε-γιορτή που ολοκληρώνεται την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024, κάνει τις προβολές της στις αίθουσες του ανακαινισμένου «Ολύμπιον», του «Παύλος Ζάννας», και στις αίθουσες της προβλήτας του Λιμανιού «Σταύρος Τορνές», «Τζον Κασσαβέτης», «Τώνια Μαρκετάκη» και «Φρίντα Λιάππα».
Εμείς προσπαθήσαμε να ξεχωρίσουμε τα highlights της διοργάνωσης. Όλα όσα δεν πρέπει να χάσετε στις 11 ημέρες που θα διαρκέσει το φεστιβάλ. Από τις 252 ταινίες που θα προβληθούν, τα θεματικά τμήματα, τις παράλληλες εκδηλώσεις, τα workshop και τα αφιερώματα, ξεχωρίσαμε τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις στη Θεσσαλονίκη αυτές τις γεμάτες σινεμά ημέρες.
Η φεστιβαλική Θεσσαλονίκη είναι ένα όνειρο
Δεν ξέρω πόσοι από εσάς έχουν ζήσει τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. Κι αυτό το λέω γιατί η συμπρωτεύουσα είναι μια διαφορετική πόλη όταν ντύνεται με τα κινηματογραφικά της. Το παρωχημένο κλισέ «η πιο ερωτική πόλη της Ελλάδας» –η χρήση του οποίου πρέπει να απαγορευτεί με νομοθετικό διάταγμα– μετατρέπεται στην πιο «μποέμ καλλιτεχνική πόλη των Βαλκανίων». Σκηνοθέτες, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, παραγωγοί και ένα σωρό κινηματογραφάνθρωποι απλώνονται στην παραλιακή ζώνη του κέντρου, από την προβλήτα έως τον Λευκό Πύργο, και μετατρέπουν τη Θεσσαλονίκη στην ελληνική αρτ πρωτεύουσα.
Στα καφέ ακούς συζητήσεις για σινεμά, τα εστιατόρια γεμίζουν με ανθρώπους που ψάχνουν την ποιότητα και οι ουρές από νέα παιδιά στις αίθουσες της διοργάνωσης σε κάνουν να νιώθεις αισιοδοξία για το (καλλιτεχνικό) μέλλον. Μαιτρ & Μαργαρίτα, Ζύθος, Μούργα και Bord de l'eau, Στέρεο, The Residence και ένα σωρό άλλα μαγαζιά κινούνται σε φεστιβαλικούς ρυθμούς.
Ελληνικό σινεμά σε πρώτο πλάνο
Παλιότερα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ήταν αποκλειστικά η γιορτή του ελληνικού σινεμά και των περιβόητων ποιοτικών βραβείων. Μετά διεθνοποιήθηκε το πρόγραμμά του και τα βραβεία καταργήθηκαν. Όμως, αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια διοργάνωση που αγκαλιάζει και αναδεικνύει το ντόπιο σινεμά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τρεις ελληνικές ταινίες βρίσκονται στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα και διεκδικούν με αξιώσεις τον Χρυσό Αλέξανδρο: το «Arcadia» του Γιώργου Ζώη, το «Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο» του Γιάννη Βεσλεμέ και το «Κρέας» του Δημήτρη Νάκου.
Σημειώστε επίσης, την επιστροφή του Στράτου Τζίτζη («45m2») με το «Έχω κάτι να Πω» και το πέρασμα του Ορφέα Περετζή στην μυθοπλασία με το «Ριβιέρα».
Ζιλιέτ Μπινός και Ρέιφ Φάινς στην Αριστοτέλους
Δεν έρχονται κάθε μέρα στην Ελλάδα δύο σταρ που έχουν γράψει τεράστια κινηματογραφική ιστορία. Η Ζιλιέτ Μπινός και ο Ρέιφ Φάινς πρωταγωνίστησαν στον «Άγγλο Ασθενή» των 9 Όσκαρ το 1996, ενώ είχαν συναντηθεί και στην κινηματογραφική μεταφορά του «Ανεμοδαρμένα Ύψη» τέσσερα χρόνια νωρίτερα.
Τώρα, επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη με την «Επιστροφή» του Ουμπέρτο Παζολίνι , μια φιλόδοξη διασκευή της «Οδύσσειας». Επίσης, στο φεστιβάλ θα προβληθεί και ο «Άγγλος Ασθενής» σε μια επετειακή προβολή.
Ταινίες από και για την Παλαιστίνη
Δεν υπάρχουν λόγια για το ανθρωπιστικό δράμα που εκτυλίσσεται αυτήν την στιγμή στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο τη Γάζα. Εδώ και ένα χρόνο, δεκάδες ανθρώπινες ζωές χάνονται σε καθημερινή βάση και η ειρηνευτική λύση φαίνεται να βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προβάλλει κάποιες ταινίες που προσπαθούν να προσεγγίσουν την πολύπλευρη αιματηρή σύρραξη, προωθώντας τις κοινωνικές ευαισθησίες και ζουμάροντας στον άνθρωπο.
Το «Aπ’ το Σημείο Μηδέν», αποτελείται από 22 μικρού μήκους ταινίες που γύρισαν σκηνοθέτες της Λωρίδας της Γάζας, μια κινηματογραφική πρωτοβουλία του Παλαιστίνιου σκηνοθέτη Ρασίντ Μασαράουι. Επίσης, μια ταινία μυθοπλασίας που έχει στον πυρήνα της το ζήτημα της Παλαιστίνης είναι το «Σε μια Άγνωστη Γη» του Μαχντί Φλαίφελ. Δύο ξαδέρφια από την Παλαιστίνη, ο Τσατίλα και ο Ρέντα, βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αθήνα προσπαθώντας να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα στη Δυτική Ευρώπη.
Ζουμ στη μουσική
Το «Meet the Future» είναι μια άκρως επιτυχημένη συνέργεια του Ελληνικού Προγράμματος και της Αγοράς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε το 2019 τοποθετώντας τους επαγγελματίες του χώρου σε θέση πρωταγωνιστή. Φέτος, η πρωτοβουλία παρουσιάζει το αφιέρωμα «Μουσική σε κίνηση», το οποίο εστιάζει στο film scoring, δηλαδή στη μουσική στο σινεμά.
Σ’ αυτήν την υπέροχη μελωδική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν ο πολυβραβευμένος Πολωνός συνθέτης Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ – ο άνθρωπος που έντυσε μουσικά τον μοναδικό κισλοφσκικό κόσμο–, ο κορυφαίος Νίκος Κυπουργός, η μοναδική Ευανθία Ρεμπούτσικα μαζί με τον Τάσο Μπουλμέτη, ο πολυπράγμων Coti K., o Κώστας Χριστίδης και η Σουζάνα Πέριτς.
Αφιέρωμα στον Πάνο Χ. Κούτρα
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους σύγχρονους Έλληνες δημιουργούς.
Ένας σκηνοθέτης που συνδυάζει το συναίσθημα, το καλτ, την ανθρωπιά, την εξτραβαγκάντζα και την αγάπη για τις υπάρξεις που κρύβονται στις σκοτεινές πλευρές της κοινωνίας, φτιάχνοντας ένα sui generis κινηματογραφικό στυλ, που έχει ταξιδέψει και διακριθεί στο εξωτερικό. Το έργο του Κούτρα τιμάται από το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου να είναι αφιερωμένη στο έργο του. Δείτε τις ταινίες του και ακούστε όλα τα όμορφα λόγια που έχει να πει.
Κλασικά τέρατα που πρέπει να δείτε
Υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα σοκ που βίωσαν ποτέ θεατές σε αίθουσα. Παρεμφερές με αυτό της «Άφιξης του Τρένου» των αδελφών Λυμιέρ. «Τα Τέρατα» που γυρίστηκαν το 1932, αφηγούνται τις ιστορίες των πρωταγωνιστών ενός τσίρκου, τα μέλη του οποίου έχουν διάφορες σωματικές παραμορφώσεις.
Ο Τοντ Μπράουνινγκ σκηνοθετεί ένα αριστούργημα, που βρίσκεται σε όλες σχεδόν τις λίστες με τις κορυφαίες δημιουργίες όλων των εποχών, ένα φιλμ που υμνεί τη διαφορετικότητα και τολμά να αναμετρηθεί με την πνιγηρή αντίληψη της ανθρώπινης τελειότητας και ομορφιάς.
Οι Ρουμάνοι είναι πολύ (κινηματογραφικά) φίλοι μας
Το ρουμάνικο σινεμά συμπληρώνει σχεδόν μια εικοσαετία που βρίσκεται στην αιχμή του παγκόσμιου καλλιτεχνικού σινεμά. Πάντοτε βρίσκει τρόπους να τρυπώσει σε κορυφαίες κινηματογραφικές διοργανώσεις και να πρωταγωνιστεί στο arthouse κύκλωμα. Στη Θεσσαλονίκη θα δούμε το ρουμάνικο φιλμ «Τρία Χιλιόμετρα Μέχρι το Τέλος του Κόσμου» του Εμανουέλ Πάρβου, το οποίο έκανε την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ των Καννών.
Στην ταινία, ο 17χρονος Άντι περνά το καλοκαίρι στο χωριό του στο Δέλτα του Δούναβη, όπου η ανακάλυψη της σεξουαλικής του ταυτότητας οδηγεί σε βίαιες συνέπειες και τον φέρνει αντιμέτωπο με διλήμματα που κλονίζουν την οικογένειά του και τις ισορροπίες της τοπικής κοινωνίας.
Οι αμερικανικές εκλογές στήνουν κάλπη δίπλα απ’ τον Θερμαϊκό
Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Το φάντασμα του Τραμπ πάλι πλανιέται πάνω από την υφήλιο και ο πλανήτης βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Ή μήπως η υστερία για την τραμπική επάνοδο είναι υπερβολική;
Το ντοκιμαντέρ «Γέννημα – Θρέμμα» του Μάικλ Πρίμο μας μεταφέρει πίσω στο χρόνο, όταν τρεις υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ βάζουν το καλοκαίρι του 2020 όλες τους τις δυνάμεις για να διατηρηθεί ο Αμερικάνος μεγιστάνας στην εξουσία. Όλη αυτή η προσπάθεια θα οδηγήσει σε μια από τις ιστορικές στιγμές στην αμερικανική ιστορία, την εισβολή στο Καπιτώλιο…
Ο Χιου Γκραντ όπως δεν τον έχετε ξαναδεί
Ξεχάστε τις ρομαντικές κομεντί και τα παθιασμένα φιλιά. Εδώ ο Χιου Γκραντ κάνει την πιο τολμηρή ερμηνεία της καριέρας του, πρωταγωνιστώντας σε μια ταινία τρόμου! Ο Άγγλος ηθοποιός σκορπίζει τον φόβο στην αίθουσα, πρωταγωνιστώντας στο «Heretic» των Σκοτ Μπεκ και Μπράιαν Γουντς.
Σ’ αυτό, δυο νεαρές μορμόνες ιεραπόστολοι περνάνε το κατώφλι του κυρίου Ριντ για να κηρύξουν τον λόγο του θεού. Μόνο που τα πράγματα δεν θα πάνε ακριβώς «κατ’ ευχήν»...
Είστε έτοιμοι για κάτι (πολύ) διαφορετικό;
Αυτές οι επιλογές είναι πάντα δίκοπο μαχαίρι. Ή θα σου αρέσουν πολύ ή δεν θα ξαναμιλήσεις στο φίλο ή στη φίλη που σε πήγε στην ταινία για 10 ημέρες. Το «Σκοτώστε τον Τζόκεϊ» του Αργεντικού Λουίς Ορτέγκα, που βραβεύτηκε στα Φεστιβάλ Βενετίας και Σαν Σεμπαστιάν, είναι μια τέτοια ταινία.
Πρωταγωνιστής είναι ένας αναγνωρισμένος τζόκεϊ που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Ένα ατύχημα αλλάζει τη ζωή του πρωταγωνιστή, σε μια ρηξικέλευθη κινηματογραφική πρόταση που αξίζει να δοκιμάσετε.