ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙΣ ΜΙΑ ΦΙΛΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ;
Αν ανησυχείς ότι μια σημαντική φιλία οδεύει προς το τέλος της και θες να το αποφύγεις, ειδικός σου προτείνει να δοκιμάσεις τις 4 στρατηγικές που ακολουθούν.
Νομίζω ότι δεν χρειάζεσαι κάποιον να σου πει για τη σημασία που έχει η φιλία στη ζωή μας, ή για το πόσο πολύ οι φίλοι επηρεάζουν σύμφωνα με έρευνες ακόμα και τη σωματική μας υγεία, ιδίως εκείνοι που σε περιμένουν έξω από την πόρτα του σπιτιού σου, εμφανώς ανήσυχοι και νευριασμένοι, γιατί δεν απαντούσες στο κινητό (ενώ εσύ το είχες ξεχάσει στο τραπέζι και είχες κλειδωθεί απέξω).
Βέβαια, οι φιλίες –όπως και κάθε είδους σχέση– είναι γεμάτες χαρές και προκλήσεις. Έχουν καλές και κακές στιγμές. Είναι σημαντικό να μάθεις πώς να αντιδράς σε μια δυσκολία που μπορεί να προκύψει, αν αυτό που θες είναι να έχεις κοντά σου τους αγαπημένους σου ανθρώπους.
Η ψυχοθεραπεύτρια Emma Nadler προτείνει σε άρθρο της 4 στρατηγικές που μπορείς να εφαρμόσεις, αν φυσικά θες να σώσεις μια φιλία.
4 κινήσεις για να σώσεις μια φιλία
1. Ζήτα αυτό που θες ή χρειάζεσαι
Κάποιοι είναι καλύτεροι στο να επικοινωνούν τα θέλω και τις ανάγκες τους, ενώ κάποιοι άλλοι δυσκολεύονται να μιλήσουν για όσα συμβαίνουν στο κεφάλι τους και ό,τι νιώθουν. Ωστόσο, η επικοινωνία στο πλαίσιο κάθε είδους σχέσης είναι εξαιρετικά σημαντική. Δεν γίνεται η άλλη πλευρά να παίζει το παιχνίδι των 10 ερωτήσεων, ούτε να προσπαθεί κάθε φορά να μαντέψει τι θες. Αν λοιπόν έχεις να δεις μια φίλη σου καιρό και σου έχει λείψει, μην ντραπείς να την πάρεις τηλέφωνο και να της πεις ότι θα ήθελες να πάτε για έναν καφέ.
2. Δοκίμασε κάτι καινούργιο
Η ποικιλία είναι σημαντική σε κάθε είδους σχέση, άρα και στη φιλία. Μην την αφήνεις να βαλτώσει, αλλά πρότεινε νέες δραστηριότητες και χόμπι που μπορείς να κάνεις με τους φίλους σου.
3. Μην ξεκινάς έχοντας στο μυαλό σου το πιο αρνητικό σενάριο
Πριν νευριάσεις, πριν απογοητευτείς, πριν αρχίσεις τις κατηγόριες και τις φωνές, πάρε μερικές ανάσες και προσπάθησε να σκεφτείς λογικά (και κάπως θετικά). Αν για παράδειγμα ο φίλος σου έχει αργήσει στο ραντεβού σας, μην σκεφτείς ότι δεν υπολογίζει τον χρόνο σου, ιδίως αν συνήθως εμφανίζεται στην ώρα του. Τηλεφώνησέ του ή στείλε ένα μήνυμα, γιατί μπορεί κάπου να έχει μπλέξει.
4. Διαχειρίσου μία πιθανή διαμάχη
Αν έχεις κάνει… πατάτα, είναι ώρα να ζητήσεις συγγνώμη. Παραδέξου το λάθος σου, αναγνώρισε τις αδυναμίες και τα ελαττώματά σου (ποιος δεν έχει, άλλωστε;) και προχώρα σε μια κίνηση που θα δείχνει ότι έχεις όντως μετανιώσει και δεν θα επαναλάβεις το σφάλμα σου. Καλό είναι, επίσης, όλα αυτά να τα κάνεις από κοντά (αν γίνεται) και να μην αφήσεις τον χρόνο να περάσει.
Κάτι για το τέλος: Οι φιλίες είναι σχέσεις που εξελίσσονται, βαλτώνουν, τελειώνουν. Όταν, λοιπόν, έρθει η ώρα τους, αποδέξου το, κράτα τα θετικά και προχώρα στον επόμενο κύκλο της ζωής σου.