iStock

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΕΡΜΠΑΣΚΟ ΤΟ ΡΟΦΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ «ΣΩΣΕΙ» ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΙΩΣΕΩΝ;

Πριν αρχίσεις να πίνεις Βερμπάσκο για να αντιμετωπίσεις τον βήχα, μάθε για τις αντενδείξεις και για τις ασφαλέστερες εναλλακτικές που προτείνει βοτανολόγος.

Τα πρώτα συνάχια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους. Στο γραφείο ακούς κάθε τόσο κάποιον να βήχει. Αν έχεις μικρό παιδί που πηγαίνει σχολείο, πιθανότατα ένας από αυτούς είσαι κι εσύ. Ξέρεις τι πρέπει να κάνεις όταν νιώθεις ότι αρρωσταίνεις, τα έχουμε ξαναπεί. Αυτό που δεν πρέπει να κάνεις είναι να επηρεάζεσαι από τάσεις στο TikTok για ό,τι έχει σχέση με τη διατροφή και την υγεία σου.

Θα γίνω πιο συγκεκριμένη: Τελευταία γίνεται μεγάλος λόγος για το ρόφημα από Βερμπάσκο (ονομάζεται και Φλόμος), ένα βότανο που είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες σε προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος, όπως βρογχίτιδα, φλέμα, βραχνάδα κ.λπ. Μια σειρά από βίντεο που έχουν γίνει viral στο TikTok υποστηρίζουν ότι όσοι δοκίμασαν το βότανο αυτό σε μορφή αφεψήματος ανακουφίστηκαν από όλα τα παραπάνω, ότι «καθάρισε» δηλαδή του πνεύμονές τους, βοηθώντας τους να αποβάλλουν τα φλέματα και να ηρεμήσουν από τους σπασμούς του βήχα. Μάλιστα, ορισμένοι χρήστες από σελίδες που ξεκινούν με τη λέξη «herbal» επιμένουν ότι είναι το ιδανικό βότανο για καπνιστές, αφού έπειτα από συστηματική χρήση βελτιώνει και την αίσθηση της γεύσης αλλά και της όσφρησης.

Είναι πράγματι έτσι; Ανακαλύψαμε το ρόφημα που θα μας «σώσει» την περίοδο των ιώσεων; Επικοινώνησα με τη Βοτανολόγο - Σύμβουλο Υγείας Βίκυ Κουλούρη για να την ρωτήσω τι είναι, τέλος πάντων, το Βερμπάσκο και αν είναι το ιδανικό βότανο για τον βήχα. Η απάντησή της περιγράφει σαφώς γιατί δεν πρέπει να «καταναλώνουμε» άκριτα ό,τι μας σερβίρουν τα social media.

Είναι το Βερμπάσκο το ρόφημα που θα σε «σώσει» την περίοδο των ιώσεων;
iStock

Τι πρέπει να ξέρεις πριν ξεκινήσεις να πίνεις ρόφημα Βερμπάσκο για τον βήχα

Το Βερμπάσκο (γνωστό και ως Φλόμος, Μελισσαρού, Αγίου Ιωάννου λαμπάδα, Γλώσσα, Σπλόνος) είναι μία διετής πόα (0,50-2 μ. ύψους) με πυκνό, λευκό ή κιτρινωπό έριο στα παχιά φύλλα. Τα ωχροκίτρινα άνθη σχηματίζουν ένα συμπαγές στάχυ και αποτελούν μαγνήτη για τις μέλισσες, εξ ου και η ονομασία Μελισσαρού. Είναι είδος κοινό σε χέρσους, ακαλλιέργητους αγρούς, πετρώδη εδάφη, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, την Κεντρική και Νότια Ευρώπη και στη Δυτική Ασία.

Η επίδραση του βοτάνου στοχεύει στον πνεύμονα και το ήπαρ, ενώ γνωστή είναι η δράση του στο αναπνευστικό σύστημα και συγκεκριμένα στις φλεγμονώδεις παθήσεις αυτού, στη φυματίωση, στη λαρυγγίτιδα και την τραχειίτιδα, σε κάποιες μορφές άσθματος, στον βήχα, τη γρίπη και την απόχρεμψη.

Η κ. Κουλούρη, ωστόσο, τονίζει: Το Verbascum Thapsus δεν ανήκει στην κατηγορία των βοτάνων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς την επίβλεψη ειδικού, καθώς κινεί οργανικούς μηχανισμούς οι οποίοι επηρεάζουν διεργασίες του ήπατος και της χοληδόχου με πολλαπλά αποτελέσματα τόσο για τα ίδια αυτά όργανα όσο και για όργανα του καρδιαγγειακού και του πεπτικού συστήματος.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που κάνουν χρόνια χρήση φαρμάκων οπότε και υπάρχει χρόνια τοξικότητα στον οργανισμό τους, ούτε επίσης από άτομα στα οποία δεν έχει γίνει λήψη ιστορικού, ώστε να μπορεί να προβλεφθεί ο τρόπος που θα δράσει το Βερμπάσκο.

Αρκεί να γίνει γνωστό ότι ο Φλόμος αλλά και άλλα είδη του γένους Verbascum χρησιμοποιούνται στην αλιεία, καθώς προκαλούν νάρκωση ή/και νέκρωση ψαριών προκειμένου να αλιευθούν.

Όπως καταλαβαίνουμε, συνεχίζει η βοτανολόγος, το Verbascum Thapsus, για το οποίο γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση τον τελευταίο καιρό, δεν είναι ένα βότανο κοινής χρήσης αλλά ένα βότανο φαρμακευτικής χρήσης, το οποίο υπόκειται σε συγκεκριμένους κανόνες δοσολογίας, τρόπου χρήσης, επιλογής τρόπου δράσης κ.λπ. Χρειάζεται δηλαδή τεχνικές γνώσεις φαρμακευτικής βοτανολογίας.

Είναι το Βερμπάσκο το ρόφημα που θα σε «σώσει» την περίοδο των ιώσεων;
iStock

Ποια βότανα μπορούν με ασφάλεια να ανακουφίσουν τον βήχα;

H κ. Κουλούρη προτείνει ορισμένα άλλα βότανα αντί του Βερμπάσκο, τα οποία επίσης βοηθούν το αναπνευστικό σύστημα την περίοδο των ιώσεων. Όπως λέει, «τα βότανα αυτά είναι κοινής χρήσης, που σημαίνει ότι δεν συνεργούν, ούτε διαδρούν με φάρμακα και δεν παρουσιάζουν αντενδείξεις». Αυτά είναι τα:

  • Sambucus Nigra, κοινή ονομασία: Ζαμπούκος. Θα το βρεις σε μορφή τσαγιού.
  • Althea Officinalis, κοινή ονομασία: Αλθαία. Θα το βρεις σε μορφή βάμματος.
  • Malva Officinalis, κοινή ονομασία: Μολόχα. Θα το βρεις σε μορφή τσαγιού.
  • Agrimonium Eupatorium, κοινή ονομασία: Αγριμόνιο. Θα το βρεις σε μορφή τσαγιού.

Όπως επισημαίνει η ειδικός, «πρόκειται για εξαιρετικές επιλογές με πολύ καλά αποτελέσματα, τα οποία μπορούν χρησιμοποιηθούν είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό μεταξύ τους σε μορφή αφεψήματος, βαμμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.