iStock

ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟ ΣΕΞ ΜΕΤΑ ΤΑ 45;

Μετά τα 45, οι αλλαγές που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα και τον εγκέφαλο καθρεφτίζονται στη συμπεριφορά, τις επιθυμίες, τα συναισθήματα, αλλά και στην ικανοποίηση από το σεξ, τον εαυτό μας και τους άλλους.

Μεγάλη υπόθεση οι ορμόνες, κι αν έχεις μήτρα πιθανότατα θα συμφωνήσεις. Όχι επειδή οι ορμόνες δεν παίζουν ρόλο και στον αντρικό οργανισμό, αλλά επειδή στον γυναικείο οι μεταβολές είναι πιο πολλές, πιο ακραίες και πιο εμφανείς ακόμη και κάθε μήνα του χρόνου.

Δεν θα ξεχάσω μία συζήτηση που είχα με τον Γιάννη Ζέρβα, Καθηγητή Ψυχιατρικής και Ψυχοσωματικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, σχετικά με τις σημαντικές οργανικές και βιοχημικές διαφορές των δύο φύλων, που οδηγούν σε διαφορετικά προφίλ και προβλήματα υγείας.

Ο κ. Ζέρβας, συγγραφέας, γνωστός στο ευρύ κοινό για το μεταφραστικό του έργο στα βιβλία του Irvin Yalom και υπεύθυνος του Ειδικού Ιατρείου Ψυχικής Υγείας Γυναικών που λειτουργεί στο Αιγινήτειο από το 2003, μου μίλησε για την ψυχική υγεία των γυναικών και το κατά πόσο αυτή επηρεάζεται από τις μεγάλες ορμονικές αλλαγές, όπως η εγκυμοσύνη και η λοχεία.

Εγώ πάλι του είπα πως αισθάνομαι να έχω υπάρξει 3 και 4 διαφορετικά πρόσωπα μέσα στο ίδιο σώμα, φυσικά με την ίδια προσωπικότητα, αλλά με ένα ψυχοσυναισθηματικό προφίλ που αλλάζει ανάλογα με τις ηλικιακές φάσεις της ζωής μου. Πολύ λογική ως μικρό κορίτσι, ακραία συναισθηματική ως έφηβη, μαχητική ως μητέρα και αρκετά κατασταλαγμένη μετά τη μέση ηλικία. Έδειξε να καταλαβαίνει πολύ καλά.

Φυσικά, μαζί με τον χορό των ορμονών είναι και τα γεγονότα της ζωής και το πώς τοποθετείται κανείς απέναντι σε αυτά ωριμάζοντας. Όμως πόσο τυχαίο μπορεί να είναι ότι οι σημαντικές ορμονικές αλλαγές στη ζωή μιας γυναίκας αποτελούν την αφετηρία για τις ψυχοσυναισθηματικές;

Τι συμβαίνει στο γυναικείο σώμα μετά τα 45;

Για να μην μακρυγορώ, καθώς το γυναικείο σώμα ετοιμάζεται να βγει από την αναπαραγωγική φάση, τις περισσότερες φορές ρίχνει τους αναπαραγωγικούς του ρυθμούς. Αυτό εκφράζεται συχνά και με μειωμένη επιθυμία για σεξ.

Σεξ μετά τα 45
iStock

Να ξεκαθαρίσω: αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες στην περιεμμηνόπαυση δεν θέλουν να κάνουν σεξ, αλλά ότι δεν θέλουν να κάνουν με την ίδια συχνότητα ή με τον ίδιο τρόπο που συνήθιζαν (ισχύει και επιστημονικά). Και πάλι, δεν είναι απόλυτο. Ξέρω αρκετές γυναίκες που εξακολουθούν να έχουν την ίδια επιθυμία ή έχουν κάνει ακόμη και νέες σχέσεις σε αυτή τη μεταβατική ηλικία.

Αν όμως δίπλα στην κατά κανόνα μειωμένη επιθυμία για σεξ προσθέσεις και την ωριμότητα που επιφέρουν οι εμπειρίες σε έναν άνθρωπο, τότε προκύπτει κάτι πολύ όμορφο, απελευθερωτικό και υγιές, το οποίο αποτελεί μάλλον και το μεγαλύτερο δώρο της ηλικίας: Την πιο ψύχραιμη, συνειδητοποιημένη και ξεκάθαρη στάση απέναντι στο σεξ και τις ερωτικές σχέσεις. 

Σεξ και έρωτας δεν ταυτίζονται πάντα

Μετά τα 45, ξέρεις ότι μπορείς να είσαι απολύτως καλά και μόνη σου. Ξέρεις ότι δεν χρειάζεσαι να δείχνεις όμορφη για τους άλλους, αλλά να είσαι όμορφη στα δικά σου μάτια. Δεν συγχέεις πλέον την επιδοκιμασία των άλλων με την επιδίωξη των ερωτικών σχέσεων. Δεν σου έρχεται να κλάψεις για κανέναν. Δεν νιώθεις εξαρτημένη από την ύπαρξη ενός συντρόφου.

Σεξ μετά τα 34
iStock

Αν δεν σου φέρεται καλά, μπορείς εύκολα να γυρίσεις πλευρό και να δείξεις την έξοδο. Μία σχέση που τελειώνει δεν μετατρέπεται στο μυαλό σου στο τέλος της ζωής. Μπορείς να δεις τόσο το σεξ όσο και τις σχέσεις σου από μια ικανοποιητική απόσταση, και να διεκδικήσεις αυτό που θέλεις γνωρίζοντας πολύ καλά τι είναι και γιατί το θες.

Τώρα, το σεξ μοιάζει πιο ανεξάρτητο από τον έρωτα από ποτέ. Τώρα, ενώ στην πραγματικότητα οι επιλογές σου έχουν μειωθεί, νιώθεις ότι μπορείς να τις κάνεις ξεκάθαρα, ακριβώς επειδή τις βλέπεις ξεκάθαρα. Επιθυμία, ένστικτο, συναίσθημα, σωματική και πνευματική ικανοποίηση έχουν μεταξύ τους σαφή σύνορα. Έχεις γίνει πιο cool από ποτέ, κι όμως παραμένεις εσύ.

Το μεγαλύτερο δώρο της περιεμμηνόπαυσης

Πόσο συχνά ακούς κάτι τέτοιο; Αντίθετα, μπορεί να έχεις ακούσει το εξής: «Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, που αποφεύγουν την ερωτική επαφή ή δεν την απολαμβάνουν, ευερέθιστες και θυμωμένες…» Κάπως έτσι νιώθουμε εμείς, ή μήπως κάπως έτσι μας περιγράφουν οι άντρες;

«Είναι ακραία πατριαρχία να προσδιορίζεις τη φυσιολογική, ανθρώπινη αντίδραση του θυμού μιας γυναίκας ως αποτέλεσμα ορμονών. Και αυτό είναι σημαντικό να το συζητήσουμε, γιατί βλέπω μια αυξανόμενη τάση να κατηγορούν για τα πάντα τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση (περιεμμηνόπαυση) και την εμμηνόπαυση», γράφει η Dr. Jen Gunter, φεμινίστρια γυναικολόγος που ασχολείται με την εμμηνόπαυση, στο blog της, «the Vajenda».

Αν κάποτε λοιπόν άκουγες ότι τα νεύρα σου οφείλονται στην περίοδο και τώρα ακούς το ίδιο για την απουσία της, ήρθε η ώρα να αδιαφορήσεις. Η αλήθεια είναι ότι τώρα δεν σε νοιάζει.

Όπως δεν σε νοιάζει να νομίζουν ότι είσαι απελιπισμένη, επειδή δεν μοιάζεις με 30άρα και πιθανότατα δεν είσαι το ίδιο επιθυμητή. Η αλήθεια είναι ότι τώρα δεν σου καίγεται καρφί. Μακάρι βέβαια να συνέβαινε το ίδιο και στα 30, αλλά και πάλι... τι πειράζει; Αρκεί που νιώθεις καλά εσύ.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.