Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 20 ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Εδώ και έξι μέρες, παρακολουθούμε τον πόλεμο στην Ουκρανία, που ακόμα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί. Και προσπαθούμε να βγάλουμε νόημα από κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με μια μόνο λέξη: παραλογισμός.
Έκτη μέρα πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Αδιευκρίνιστος αριθμός θυμάτων – μεταξύ των οποίων σίγουρα άμαχοι. Εκτιμήσεις για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση, τι προεκτάσεις μπορεί να έχει η παραβίαση του αδιατάρακτου των συνόρων, τι συνέπειες θα υποστούν για τις ζωές όλων μας.
Αν υπάρχει μέχρι τώρα μια βεβαιότητα γι’ αυτόν τον πόλεμο, είναι ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Δεν ξέρουμε πώς θα γραφτεί στην Ιστορία. Ξέρουμε όμως πως η γη κάτω απ’ τα πόδια μας θα μπορούσε να μετατραπεί σε κινούμενη άμμο από τη μια στιγμή στην άλλη.
Εδώ και δεκαετίες, έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε πολέμους –κυριολεκτικά– σε απευθείας μετάδοση. Να βλέπουμε εικόνες που φέρνουν την καταστροφή μπροστά στα μάτια μας. Και προσπαθούμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας γνωρίζοντας ότι κάπου στον κόσμο χάνονται αθώοι ανθρώποι. Γιατί, αν μη τι άλλο, δεν μπορεί παρά να είναι αθώο ένα παιδί που φτάνει πληγωμένο από πολεμικά πυρά σε νοσοκομείο και οι γιατροί δεν καταφέρνουν να του σώσουν τη ζωή.
Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης μερικές φορές μας κάνει να κλείνουμε τα μάτια. Να μην μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος ενός γεγονότος τόσο ολέθριου. Είναι ανθρώπινο να σε φέρνει στα όρια των αντοχών σου το απάνθρωπο.
Αυτός ο πόλεμος –και κάθε πόλεμος– είναι ένα παζλ που το συνθέτουν άπειρα κομμάτια. Ή, μάλλον, ένας μηχανισμός που τον κινούν άπειρα γρανάζια, ορισμένα από τα οποία μπορεί να μην αποκαλυφθούν ποτέ. Γρανάζια που συνθλίβουν ανθρώπους σαν κι εμάς. Δεν γίνεται να κλείνουμε τα μάτια μας σ’ αυτό.
Κτήριο που δέχτηκε επίθεση με ρουκέτα στο Κίεβο, την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022.
Παιδί που υποβάλλεται σε αντικαρκινική θεραπεία στο νοσοκομείο παίδων Okhmadet, στο κεντρικό Κίεβο, έχει μεταφερθεί με τη μητέρα του σε υπόγειο που χρησιμοποιείται ως καταφύγιο.
Γυναίκα στέκεται με τη βαλίτσα της σε έναν άδειο δρόμο στο Κίεβο, την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022. Η κυκλοφορία είχε απαγορευτεί, ενώ είχε διαδοθεί πως είχαν ξεσπάσει οδομαχίες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο.
Πολυκατοικία στο Κίεβο που υπέστη ζημιές μετά από επίθεση με ρουκέτα, το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022. Τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν εκείνη την ημέρα στην ουκρανική πρωτεύουσα, ξέσπασαν οδομαχίες και οι αξιωματούχοι της πόλης προέτρεψαν τους κατοίκους να κρυφτούν σε καταφύγια.
Σταθμός του μετρό στο Κίεβο, που χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο.
Κούνιες για νεογέννητα σε υπόγειο που χρησιμοποιείται ως καταφύγιο, στο νοσοκομείο παίδων Okhmadet, στο κεντρικό Κίεβο.
Οι νιόπαντροι Svyatoslav Fursinb και Yarina Arieva ποζάρουν για φωτογραφία αφού εντάχθηκαν στις τάξεις της εδαφικής άμυνας στο Κίεβο, την επόμενη μέρα του γάμου τους.
Ακινητοποιημένα οχήματα και πεζοί που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα προς τη Μολδαβία, στο σημείο διέλευσης Mayaky-Udobne.
Ουκρανοί στρατιώτες κοιτούν έξω από σπασμένο παράθυρο σε στρατιωτική εγκατάσταση, μετά από έκρηξη στο Κίεβο.
Πριν ακόμα εκδηλωθεί η ρωσική επίθεση, κόσμος είχε κατακλύσει την αποβάθρα του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης Λβιβ, για να διαφύγει. Οι εξελίξεις των προηγούμενων ημερών είχαν κάνει το ενδεχόμενο πολέμου εξαιρετικά πιθανό, όσο κι αν το απεύχονταν.
Παιδί κοιτάζει έξω από το βαγόνι τρένου, στο Κραματόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Οι πρώτες εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έκαναν λόγο για 120.000 άνθρωπους που είχαν εγκαταλείψει τη χώρα για να γλιτώσουν από τη φονική ρωσική επίθεση. O αριθμός αυξήθηκε γρήγορα κατακόρυφα.
Πρόσφυγες φτάνουν στο Πρζέμισλ, στην Πολωνία, το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022.
Μητέρες φροντίζουν τα άρρωστα παιδιά τους σε υπόγειο του νοσοκομείου παίδων Okhmadet.
Στρατιωτικό κράνος με τρύπα από σφαίρα, κοντά σε συντρίμμια από καμένα στρατιωτικά οχήματα, στο Κίεβο.
Η Γερμανίδα Tanja Schwarcz, 51 ετών, στέκεται στο συνοριακό περάσμα Medyka, στην Πολωνία, κρατώντας μια επιγραφή με την οποία γνωστοποιεί ότι μπορεί να προσφέρει καταφύγιο σε 3 άτομα στο Αμβούργο της Γερμανίας.
Άνθρωποι κοιμούνται σε αυτοσχέδιο καταφύγιο σε αθλητικό κέντρο που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 2.000 ανθρώπους, στη Μαριούπολη.
Στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, ένας ηλικιωμένος περιμένει το τρένο για την Πολωνία. Είναι ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να ζητήσουν άσυλο σε γειτονικές χώρες.
Σε νοσοκομείο της Μαριούπολης, στην ανατολική Ουκρανία, γιατροί κάνουν καρδιοπνευμονική ανάνηψη σε κορίτσι που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού κατοικημένης περιοχής, την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022. Το παιδί δεν επέζησε.
Πρόσφυγας που διέφυγε από τις συγκρούσεις στην Ουκρανία βγάζει το χέρι της από μια σκηνή προσωρινής διαβίωσης στο Σιρέτ, στη Ρουμανία, κοντά στα σύνορα, την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εκτιμούσε τότε ότι περίπου 368.000 Ουκρανοί είχαν περάσει σε γειτονικές χώρες από την έναρξη της εισβολής. Σήμερα υπερβαίνουν τις 500.000.