Pexels Tima Miroshnichenko

5 ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΡΙΞΕΙΣ ΤΟΝ ΠΥΡΕΤΟ

Αν ανέβασες πυρετό και δεν ξέρεις πώς να τον ρίξεις, παρακάτω θα βρεις 5 εύκολους τρόπους που θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις.

Τα δέκατα μας κάνουν μίζερους και γκρινιάριδες, ενώ ο υψηλός πυρετός μας ρίχνει στο κρεβάτι. Αν η όλη εμπειρία συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως κόπωση και πόνο στα κόκαλα, τότε η ταλαιπωρία μας πολλαπλασιάζεται.

Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση; Να περιμένουμε ο πυρετός να «κάνει τον κύκλο του» ή να βρούμε έναν τρόπο να τον ρίξουμε πιο γρήγορα; «Τις περισσότερες φορές δεν είναι απαραίτητο να τον ρίξεις, καθώς το σώμα μπορεί να τον διαχειριστεί, ειδικά αν η ασθένεια είναι ήπια», υπογραμμίζει η Αμερικανίδα οικογενειακή γιατρός Neha Vyas.

Ωστόσο, η πτώση του πυρετού μπορεί να μας ανακουφίσει και να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε, άρα να ξεκουραστούμε. Η ειδικός εξηγεί τα βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να το πετύχουμε και να αισθανθούμε καλύτερα το συντομότερο δυνατόν. Ας έχουμε, ωστόσο, υπόψη ότι τα παρακάτω ισχύουν για ενήλικες, όχι για βρέφη και παιδιά.

1. Ο πυρετός θέλει ξεκούραση

Όταν είμαστε άρρωστοι, το σώμα χρειάζεται ξεκούραση για να λειτουργήσει σωστά. Το να πηγαίνουμε στη δουλειά ή να τρέχουμε σε εξωτερικές εργασίες δεν μας κάνει ούτε πιο υπεύθυνους, ούτε πιο εργατικούς. Εστία μικροβίων μας κάνει και καθυστερεί την ανάρρωσή μας. Φροντίζουμε, λοιπόν, να κοιμόμαστε όσο μπορούμε. Αν δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, τότε μένουμε στο κρεβάτι και διαβάζουμε κάνα βιβλίο.

2. Πίνουμε αρκετά υγρά

Ο πυρετός μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση, γι' αυτό είναι σημαντικό να αναπληρώνουμε τα υγρά πίνοντας νερό, ροφήματα βοτάνων ή αραιωμένους χυμούς. Η επαρκής ενυδάτωση είναι σημαντική για την ανάρρωσή μας. Φροντίζουμε, ωστόσο, να αποφεύγουμε τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, καθώς αυξάνουν την απώλεια υγρών μέσω της ούρησης.

πυρετός
iStock

3. Δροσιά μέσα στον πυρετό

Αν ζεσταινόμαστε, μπορούμε να δροσιστούμε με μερικούς απλούς τρόπους:

  • Εφαρμόζουμε παγοκύστες κάτω από τη μασχάλη για 10 λεπτά κάθε φορά.
  • Πίνουμε ένα κρύο ρόφημα χωρίς καφεΐνη ή καταναλώνουμε παγάκια.
  • Τοποθετούμε μια δροσερή υγρή πετσέτα στο μέτωπο ή τον αυχένα.
  • Κάνουμε ένα χλιαρό μπάνιο ή ντους.

Αν, ωστόσο, έχουμε ρίγη, καλό είναι να αποφύγουμε τις παραπάνω πρακτικές.

4. Η ζέστη θέλει μέτρο

Σε περίπτωση που κρυώνουμε, μπορούμε να σκεπαστούμε με μία κουβέρτα. Ας μην το παρακάνουμε, όμως, γιατί η υπερβολική ζέστη μπορεί να ανεβάσει κι άλλο τη θερμοκρασία μας και να αυξήσει τον κίνδυνο αφυδάτωσης λόγω εφίδρωσης. Αν αρχίσουμε να ζεσταινόμαστε, τότε απομακρύνουμε κάποιο από τα σκεπάσματα.

5. Σκευάσματα που δεν απαιτούν συνταγή γιατρού

Τα αντιπυρετικά, όπως π.χ. η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη, μπορούν να ρίξουν τον πυρετό και να μας ανακουφίσουν από τους πόνους. Ωστόσο, όπως τονίζει η Vyas, καλό είναι να μην παίρνουμε φάρμακα για να μειώσουμε τη θερμοκρασία και να πάμε για δουλειά. Οι περισσότερες ασθένειες εξακολουθούν να είναι μεταδοτικές για τουλάχιστον 24 ώρες αφού ο πυρετός πέσει μόνος του.

πυρετός
iStock

Πότε να απευθυνθείς σε γιατρό

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πυρετός δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Ωστόσο, αν δεν οφείλεται σε κάποια προφανή αιτία, αν διαρκεί πάνω από πέντε ημέρες, αν δεν πέφτει παρά τη λήψη αντιπυρετικών, αν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως π.χ. σύγχυση, ζάλη, αυχενική δυσκαμψία, εξάνθημα, διάρροια ή δύσπνοια, φροντίζουμε να επισκεφτούμε άμεσα γιατρό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.