Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΦΙΛΟΣ ΜΕ ΠΡΩΗΝ ΣΟΥ;

Πόσο μεγαλόψυχη, πόσο προοδευτική είναι η πρόθεση να παραμένεις φίλος με ένα άτομο με το οποίο μοιράστηκες έναν φλογερό έρωτα! Και πόσο λάθος...

«Θα ήθελα να μπορέσουμε να παραμείνουμε φίλοι», είναι μια από τις πολύ κλασικές ατάκες χωρισμού, όταν αυτός έχει επέλθει σχετικά ομόφωνα και χωρίς κάποια μεγάλη σύγκρουση. Ποιος δεν θα ήθελε να χωρίζει τόσο αγαπημένα και πολιτισμένα;

Για το άτομο στο οποίο ανακοινώνεται ο χωρισμός, η ατάκα αυτή ίσως αποτελεί και μια μικρή παρηγορητική νίκη. Μπορεί να μην μοιράζεσαι πια το ίδιο κρεβάτι με τον άλλον, αλλά τουλάχιστον κάτι σώζεται: Θα μπορείς να καλείς τον άλλοτε σύντροφό σου όταν νιώθεις την ανάγκη, να μοιράζεστε κάποια πράγματα, ίσως να πάτε και κανένα σινεμά μαζί...

Μα και ο άνθρωπος που ξεστομίζει την ατάκα αυτή νιώθει καλύτερα λέγοντάς τη, γιατί εκείνη τη στιγμή την εννοεί. Το γεγονός ότι θέλει να προχωρήσει στη ζωή του δεν σημαίνει ότι είναι κενός συναισθημάτων για τον άλλον. Θέλει να ξέρει ότι θα είναι καλά, νιώθει καλά με τον εαυτό του και το πόσο μεγαλόκαρδος είναι και… ίσως θέλει να αφήσει και ένα παράθυρο ανοιχτό για μελλοντικό breakup sex. Πού το κακό, σωστά;

Μπορείς να είσαι φίλος με τους πρώην σου;
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Το πρόβλημα του να παραμένεις φίλος με πρώην

Πολύ λογικά μπορεί να ακούγονται όλα τα παραπάνω, όμως με τον τρόπο τους είναι καταστροφικά και για τους δύο. Η επιστημονική ομάδα The School of Life, με επικεφαλής τον συγγραφέα και σύγχρονο φιλόσοφο Alain de Botton, εξηγεί γιατί:

Για το απορριφθέν μέρος, η μετάβαση από εραστή σε φίλο είναι ένας «αιώνια ταπεινωτικός υποβιβασμός». Το να μεταβαίνεις από την ιδέα ενός κοινού μέλλοντος σε έναν καφέ κάθε δεύτερη Πέμπτη είναι, για να το θέσεις κανείς κομψά, μια πτώση. Ακόμη χειρότερα, το να βλέπεις κάθε τόσο τον/την πρώην σου είναι ο σίγουρος τρόπος να αναζωπυρωθεί η ελπίδα και να έρθει μια επόμενη απόρριψη, που θα σε πληγώσει ακόμα περισσότερο. Δεν βρίσκει κανείς έναν νέο φίλο σε πρώην, παρά έναν ακούσιο βασανιστή.

Όσο για το μέρος που προτείνει το ενδεχόμενο μελλοντικής φιλίας, ο πρώην είναι μια συνεχής υπενθύμιση της ενοχής και της σκληρότητάς σου. Δεν μπορείς να χαλαρώσεις και να είναι διαχυτικός όταν θα τον συναντάς στο μέλλον, γιατί θα έχεις την έννοια μήπως οι προθέσεις σου παρεξηγηθούν και, έπειτα από μερικά ποτά, ο άλλος ξεσπάσει σε κλάματα ή προσπαθήσει να σε πλησιάσει ερωτικά.

Η ιδέα της πρόθεσης να μείνετε φίλοι μετά τον χωρισμό αποτελεί μια συγκινητική προσπάθεια να τιμήσετε τις καλύτερες στιγμές μιας σχέσης στην οποία δύο άνθρωποι επένδυσαν πολλά. Δύο εραστές δεν μπορούν απλά να εξαφανιστούν ο ένας από τη ζωή του άλλου έπειτα από όλα αυτά, αυτό λέει η καρδιά σου, σωστά; Επικαλείται τότε μια φιλία για να μνημονεύονται γεγονότα γνήσιας σημασίας.

Η ΦΙΛΙΑ ΜΕ ΠΡΩΗΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΣΤΟ ΑΠΟΓΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΝΗΣ, ΣΤΕΝΗΣ ΦΙΛΙΑΣ.

Ωστόσο, αν το δεις λιγότερο συναισθηματικά και από κάποια απόσταση, η φιλία δεν είναι με κανέναν ρεαλιστικό τρόπο πιστή στον έρωτα. Η φιλία με πρώην βλάπτει σοβαρά τη μνήμη της σχέσης στο απόγειό της και τα πλεονεκτήματα της αγνής, στενής φιλίας. Είναι ταυτόχρονα μια προδοσία όλων όσων ήταν μια καλή σχέση, και μια προσβολή στα ιδανικά της φιλίας, τα οποία δεν πρέπει να χτίζονται πάνω στα απομεινάρια μιας πρότερης, πιο φλογερής συνθήκης.

Αυτό με το οποίο πρέπει να αντικαταστήσουμε τον έρωτα δεν είναι η φιλία αλλά αυτή η πολύ πιο ειλικρινής κατάσταση: η ευγενής απόσταση. Αυτή και μια ειλικρινής διαβεβαίωση ότι η σχέση στο ιδανικότερο, πιο τιμητικό σενάριο, θα ζει πάντα στο μοναδικό μέρος που μπορεί να υπάρχει με ασφάλεια: τη μνήμη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.