3 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΓΕΜΙΣΕΙΣ ΑΜΕΣΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Το ήξερες ότι μπορείς να ανακτήσεις άμεσα τη χαμένη σου ενέργεια αλλάζοντας απλώς τον τρόπο που στέκεσαι και αναπνέεις;
Την ενέργειά μας σε μεγάλο βαθμό την καθορίζει η ψυχολογία μας. Τις ημέρες που η διάθεσή μας είναι πολύ κακή, κυριολεκτικά σερνόμαστε, ενώ υπάρχουν και μέρες που μπορεί να είμαστε τρομερά κουρασμένοι σωματικά, αλλά επειδή είμαστε χαρούμενοι (ή ερωτευμένοι) έχουμε αρκετή ενέργεια για να σκαρφαλώσουμε στον Όλυμπο.
Αν «κουμάντο» στην ενέργειά μας κάνει το μυαλό μας, πώς θα μπορούσαμε να το «χακάρουμε» ώστε να μας τη διοχετεύει απλόχερα, τη στιγμή ακριβώς που τη θέλουμε και με απόλυτα φυσικό τρόπο;
Το «μάθημα» αυτό έδωσε ο positive psychologist, coach ορθοσωμικής και motivational speaker Θοδωρής Βασιλείου κατά τη διάρκεια του workshop του βιολόγου και συγγραφέα Dr. Bruce Lipton στην Αθήνα, την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024. Σε λίγα μόνο λεπτά, ο ειδικός στην ορθοσωμία μας έδειξε πώς αλλάζοντας τη στάση του σώματός μας, τις κινήσεις και την αναπνοή μας μπορούμε να ανακτήσουμε άμεσα τη χαμένη μας ενέργεια, να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας και να φτιάξουμε ενδεχομένως ολόκληρη την ημέρα μας.
Ορθοσωμία
Ο κ. Βασιλείου έδωσε μεγάλη έμφαση στη στάση του σώματός μας όταν νιώθουμε πεσμένοι: Έδειξε πώς ασυναίσθητα «ρίχνουμε» τους ώμους μας, πώς σκύβουμε το κεφάλι και το βλέμμα μας, πώς κρεμάμε τα άκρα μας και κινούμαστε αργά. Πρόκειται για μία στάση υποβεβλημένη από τις αρνητικές σκέψεις μας, η οποία δεν μας χρησιμεύει πουθενά. Αντίθετα, αυτό το «μάζεμα» του κορμού δυσκολεύει και την αναπνοή μας.
Στον αντίποδα, λέει ο ίδιος, ορθώνοντας το κορμί μας, ενεργοποιώντας τους μυς μας, βάζοντας τα χέρια στη μέση μας, κοιτάζοντας πιο ψηλά, αυτόματα «δυναμώνουμε». Ο λόγος για τη στάση του Σούπερμαν που δείχνει συγκρότηση και αυτοπεποίθηση. «Το σώμα στέλνει μήνυμα με τη στάση αυτή στον εγκέφαλο ότι είσαι καλά. Μάλιστα, αρκούν μόνο 2 λεπτά στην ίδια αυτή θέση για να πάρει ο εγκέφαλος το σήμα», λέει ο ίδιος.
Η ιδέα ότι οι μύες και η στάση του σώματός μας ελέγχουν τη διάθεσή μας δεν είναι νέα. Σειρά ερευνών έχει αποδείξει ότι το να υιοθετεί κανείς μια ορθόσωμη στάση σώματος προκειμένου να αντιμετωπίσει το στρες και την κακή ψυχολογία τον βοηθά να κρατήσει ψηλά το ηθικό, να μειώσει την αρνητική διάθεση και να αυξήσει τη θετική, αντί να αφήνεται σε μια πεσμένη στάση σώματος.
Όπως περιγράφει έπειτα από μελέτη ο Peter Strick, επικεφαλής νευροεπιστήμονας του Πανεπιστημίου του Pittsburgh, «όταν όλη μέρα είμαστε κρεμασμένοι σε ένα τηλέφωνο και βυθισμένοι στο γραφείο μπροστά στον υπολογιστή, οι περισσότεροι στο τέλος της νιώθουμε ψυχικά εξαντλημένοι και γεμάτοι στρες. Δοκιμάστε τότε να δυναμώσετε τους μυς του κορμού σας, καθίστε πιο ίσια στην καρέκλα σας και δείτε πώς αυτόματα θα νιώσετε κάπως πιο ενεργοί».
Κίνηση
«Η κίνηση σχετίζεται άμεσα με το υποσυνείδητο και τη νευροπλαστικότητα, το πόσο εύκολα μαθαίνουμε κάτι», είπε στο σεμινάριο ο κ. Βασιλείου, εξηγώντας πως όλες οι ανθρώπινες κινήσεις πραγματοποιούνται υποσυνείδητα και αυτόματα μέσω της επανάληψης. Τα στενάχωρα, στρεσογόνα συναισθήματα κατά κανόνα μας ακινητοποιούν ή μας δημιουργούν μία ενοχλητική νευρικότητα.
Κι αν οι κινήσεις μας μπορούσαν να επηρεάσουν τον εγκέφαλό μας; Οι έρευνες λένε ότι μπορούν. Για παράδειγμα, η τακτική αεροβική άσκηση μειώνει το άγχος αποδυναμώνοντας το σύστημα πάλης ή φυγής, ενώ έχει φανεί ότι οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και ισορροπίας κρατούν μακριά τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Η επίδραση της κίνησης, μάλιστα, μπορεί να είναι και πολύ πιο άμεση, αν τη στιγμή που νιώθουμε πεσμένοι αποφασίσουμε να βγούμε έξω και να κάνουμε μια βόλτα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιστρέψουμε με καλύτερη διάθεση μισή ώρα αργότερα.
Δεν θες να βγεις έξω; Ο κ. Βασιλείου προτείνει όπως στέκεσαι σε όρθια θέση να κινήσεις γρήγορα και να τινάξεις με δύναμη τα άκρα σου ή να κάνεις επί τόπου πηδηματάκια. Δοκίμασέ το και θα δεις!
Πιο πρόσφατη έρευνα έδειξε πως ακόμα καλύτερα νιώθουμε αν η κίνησή μας συγχρονιστεί με αυτή άλλων ανθρώπων. Αυτό μας δημιουργεί ένα αίσθημα εγγύτητας με τον άλλον που αναπόφευκτα μας φτιάχνει τη διάθεση.
Αναπνοή
«Η αναπνοή είναι το κλειδί της φυσιολογίας μας», είπε στο σεμινάριο ο Θοδωρής Βασιλείου. «Με μια σωστή αναπνοή ο εγκέφαλός μας λαμβάνει το σήμα ότι όλα είναι εντάξει, και βέβαια η ορθοσωμία βοηθά σε αυτό». Τι σημαίνει σωστή αναπνοή όταν θέλουμε να τονώσουμε την ενέργειά μας;
Θα έχεις παρατηρήσει πως όταν έχεις στρες ή όταν φοβάσαι, η αναπνοή σου επιταχύνεται και γίνεται ρηχή, ενώ όταν είσαι χαλαρός αναπνέεις πιο αργά και βαθιά. Όπως λέει η κλινική ψυχολόγος Dr. Alice Thornewill, «όταν αναπνέουμε κανονικά, το σώμα μας διατηρεί μια υγιή ισορροπία οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα. Αντίθετα, με τις γρήγορες ανάσες υπερ-αεριζόμαστε και λιγότερο οξυγόνο φτάνει στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να ζαλιζόμαστε, να αυξάνονται οι παλμοί, να θολώνει η όρασή μας».
Για να ενισχύσεις τη χαμένη σου ενέργεια πάρε μια βαθιά ανάσα από τη μύτη, γέμισε εντελώς τους πνεύμονές σου και εξέπνευσε με δύναμη συσπώντας τους κοιλιακούς μυς. Επανάλαβε 20-30 τέτοιες αναπνοές και ολοκλήρωσε με μια βαθιά εισπνοή, συγκράτηση του αέρα και βαθιά εκπνοή. Πρόκειται για μια πρακτική εμπνευσμένη από τη γιόγκα, που θα ενεργοποιήσει άμεσα τα εσωτερικά όργανα και τους μυς του κορμού, βελτιώνοντας κατά πολύ τη διάθεση.