Η GEN X ΚΑΙ ΟΙ MILLENNIALS ΕΧΟΥΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ 17 ΕΙΔΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Επιστημονικά δεδομένα δείχνουν από ποια είδη καρκίνου απειλούνται περισσότερο οι γεννημένοι μεταξύ 1965 και 1996.
Αυξάνονται διαρκώς οι μελέτες που ενημερώνουν ότι ορισμένα είδη καρκίνου εμφανίζονται όλο και πιο συχνά σε μικρότερες ηλικίες από ό,τι στο παρελθόν, με πρώτον αυτόν του παχέος εντέρου. Οι Financial Times είχαν γράψει για «επιδημία» καρκίνου στους νέους ενήλικες.
Στους λόγους ανήκει η έλλειψη προληπτικών εξετάσεων, που συστήνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες, και το γεγονός ότι οι νέοι αγνοούν τα πρώτα συμπτώματα, σκεπτόμενοι πως αποκλείεται να είναι καρκίνος δεδομένης της ηλικίας τους. Άλλοι είναι ανασφάλιστοι και κάποιοι δεν γνωρίζουν πως δικαιούνται προσυμπτωματικό έλεγχο.
Η πιο πρόσφατη μελέτη σχετικά με τις ηλικίες και την εμφάνιση των 34 πιο συχνών μορφών καρκίνου δείχνει πως η Gen Χ (γεννημένοι μεταξύ 1965-1980) και οι Millennials (γεννημένοι μεταξύ 1981-1996) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης 17 μορφών, συγκριτικά με τις παλαιότερες γενιές.
Τα ευρήματα είναι προϊόν ανάλυσης δεδομένων περισσότερων από 23.500.000 ασθενών, που διαγνώστηκαν με 34 τύπους καρκίνου από το 2000 έως το 2019. Μελετήθηκαν και τα δεδομένα θνησιμότητας, που περιλάμβαναν 7.000.000 θανάτους από 25 τύπους καρκίνου μεταξύ ατόμων ηλικίας από 25 έως 84 ετών στις ΗΠΑ.
Τα ευρήματα όσον αφορά τα είδη καρκίνου
Ένα από τα ευρήματα ήταν πως ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, της μήτρας, του ήπατος και του μαστού είναι δύο έως τρεις φορές υψηλότερος για τα άτομα που ανήκουν στην Gen X και τους Millennials σε σχέση με τους Baby Boomers (γεννημένοι μεταξύ 1946-1964).
Ογκολόγοι έχουν επισημάνει πως οι μαστογραφίες ρουτίνας δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για τις γυναίκες που έχουν πυκνό στήθος, συνθήκη που αφορά τις νεότερες.
Εν τω μεταξύ, οι Millennials που γεννήθηκαν τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στα 30 και στα 40 τους, σε σχέση με τους γονείς τους, που είχαν γεννηθεί το ‘40 και το ‘50.
Οι γυναίκες Millennials διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος και της χοληδόχου κύστης σε σύγκριση με τις Baby Boomers.
Επιπροσθέτως, τα ποσοστά καρκίνου του μαστού, της χοληδόχου κύστης και άλλων χοληφόρων, και της μήτρας φαίνεται να έχουν αυξηθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και ταχύτερα στις νεότερες γενιές.
Ενώ τα ποσοστά καρκίνου του μαστού στις γυναίκες κάτω των 40 ετών παραμένουν χαμηλά, σε ξεχωριστή μελέτη αποκαλύφθηκε πως ο καρκίνος του μαστού εξακολουθεί να αποτελεί τον υψηλότερο αριθμό περιπτώσεων πρώιμης έναρξης καρκίνου.
Πώς ερμηνεύονται τα ευρήματα της έρευνας;
Οι ερευνητές επισήμαναν ότι παραμένει άγνωστο τι οδηγεί την τάση και προτείνουν πως μπορεί να είναι μια περιβαλλοντική πτυχή, π.χ. διατροφή, έλλειψη άσκησης ή κάποια άλλη έκθεση. Τονίστηκε η ανάγκη για περισσότερη έρευνα σε αυτούς τους τομείς.
Ο Ahmedin Jemal, ανώτερος αντιπρόεδρος του τμήματος επιτήρησης και ισότητας υγείας της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (American Cancer Society) και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, ομολόγησε στην Washington Post ως προκαλεί ανησυχία το γεγονός πως «ενώ για τους περισσότερους καρκίνους ο κίνδυνος θανάτου από τη νόσο έχει σταθεροποιηθεί ή μειωθεί, στους νεότερους ανθρώπους τα ποσοστά θνησιμότητας αυξήθηκαν για τους καρκίνους της χοληδόχου κύστης, του παχέος εντέρου, των όρχεων και της μήτρας, καθώς και για τον καρκίνο του ήπατος στις νεότερες γυναίκες».
Επισήμανε πως αν συνεχιστεί αυτή η τάση, μπορεί να σταματήσει ή ακόμα και να αναστραφεί η πρόοδος που έχει γίνει όσον αφορά τη μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο τις τελευταίες δεκαετίες.
Σημειώστε και ότι τα αυξανόμενα ποσοστά εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το τι συμβαίνει στους νεότερους ασθενείς που επιβιώνουν. Οι ειδικοί ενημερώνουν ότι θα υπάρξουν νέοι επιζώντες από καρκίνο που θα επηρεαστούν βαθιά βιολογικά, σωματικά και ψυχολογικά από αυτές τις διαγνώσεις, άρα η ιατρική κοινότητα οφείλει να μπορεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, που θα έχει συνέπειες στην κοινωνία.