Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΕΤΣΙ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΤΑ ΠΙΟ ΑΦΡΑΤΑ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ

Διάφορες συνταγές υπόσχονται αφράτα μπιφτέκια, όμως το μυστικό που θα μάθεις εδώ μάλλον δεν το έχεις ξανασυναντήσει.

Μπιφτέκια φτιάχνουμε από διάφορες πρώτες ύλες, από κοτόπουλο και γαλοπούλα μέχρι φακές και μελιτζάνα. Τα αυθεντικά όμως είναι από μοσχάρι. Η λέξη μπιφτέκι, άλλωστε, προέρχεται από την αγγλική φράση «beef steak», που σημαίνει τεμάχιο βοδινού κρέατος, ειδικότερα φιλέτο ή μπριζόλα χωρίς κόκκαλο, και ακόμα πιο ειδικά κάθε φέτα κρέατος που μπορεί να ψηθεί, όπως το κιλότο.

Μπορεί να τα θεωρείς ένα βαρύ φαγητό, αλλά όταν μαγειρευτούν σωστά είναι ένα πολύ ισορροπημένο πιάτο. Τα μπιφτέκια με μοσχαρίσιο κρέας, βρόμη και λαχανικά αποτελούν μια υγιεινή και ισορροπημένη επιλογή, που συνδυάζει πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και βιταμίνες.

Το μοσχαρίσιο κρέας είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητης για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και τη σωστή λειτουργία των κυττάρων. Η πρωτεΐνη συμβάλλει επίσης στην αίσθηση κορεσμού, κάνοντάς μας να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα. Το μοσχαρίσιο κρέας περιέχει και σημαντικά αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός.

μπιφτέκια
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Η βρόμη που προστίθεται στα μπιφτέκια αποτελεί μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης και στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εντέρου. Οι φυτικές ίνες της βρόμης συμβάλλουν επίσης στη μείωση της χοληστερόλης και στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Το μυστικό για να γίνουν τα μοσχαρίσια μπιφτέκια αφράτα είναι να χτυπήσεις τη βρόμη με τα λαχανικά στο μπλέντερ. Με τον τρόπο αυτό, η βρόμη απορροφά τα υγρά των λαχανικών, τα «εγκλωβίζει» κι έπειτα τα απελευθερώνει κατά το ψήσιμο, δίνοντας ένα αποτέλεσμα αφράτο και πεντανόστιμο.

Είναι επίσης σημαντικό να αφήσεις το μείγμα για τα μπιφτέκια να ξεκουραστεί για μισή έως δύο ώρες στο ψυγείο, προκειμένου να δέσουν όλα τα αρώματα.

Συνταγή για αφράτα μοσχαρίσια μπιφτέκια με βρόμη

  • Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος
  • Χρόνος προετοιμασίας: 80 λεπτά
  • Μερίδες: 6

μπιφτέκια
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά

  • 800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1  κρεμμύδι ξερό
  • 1 κ.σ. μηλόξιδο
  • 1 ντομάτα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 αβγό
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 4 κ.σ. νιφάδες βρόμης
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 2 κ.σ. φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 300 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

Για το τελείωμα

  • 100 γρ. γραβιέρα, κομμένη σε λεπτά κομμάτια

Εκτέλεση

Βάζουμε στον κάδο του μπλέντερ όλα τα υλικά εκτός από τον κιμά, τον μαϊντανό και τη γραβιέρα. Χτυπάμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά, το μείγμα από το μπλέντερ, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τη γραβιέρα, και ανακατεύουμε καλά.

Καλύπτουμε το μείγμα με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει για τουλάχιστον 30 λεπτά, ιδανικά για 2 ώρες. Θέλουμε να απορροφήσει όλα τα υγρά η βρόμη και να φουσκώσει.

Πλάθουμε μπιφτέκια.

Καλύπτουμε κάθε μπιφτέκι με ένα κομμάτι γραβιέρα.

Ψήνουμε τα μπιφτέκια στο φούρνο στον αέρα στους 180°C για 40 λεπτά.