iStock

ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΠΛΟΣΑΓΟΝΟ

Είναι ένα αισθητικό πρόβλημα που δεν μπορείς να εξαφανίσεις από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά μπορείς να αντιμετωπίσεις με δική σου προσπάθεια ή με επίσκεψη στο ιατρείο.

Στο TikΤok υπάρχουν πολλά βίντεο που σου δείχνουν πώς να ποζάρεις για τις φωτογραφίες που ανεβάζεις στα social media ώστε να μη φαίνεται το διπλοσάγονο. Πρέπει να τοποθετήσεις την κάμερα σε συγκεκριμένο ύψος και απόσταση από το πρόσωπο, να μη χαμογελάς πολύ πλατιά, να τεντώσεις τον λαιμό και να ανασηκώσεις το σαγόνι σου με συγκεκριμένο τρόπο. Γενικά, να ξοδέψεις περισσότερο χρόνο απ’ όσο πραγματικά διαθέτεις εσύ και οι φίλοι σου, που τους βάζεις να σε βγάζουν φωτογραφίες ξανά και ξανά μέχρι να βγει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα που «εξαφανίζει» ως διά μαγείας το διπλοσάγονο.

Δεν λέω ότι είναι υποχρεωτικό να αποδεχτείς ότι έχεις προγούλι. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε πάνω μας κάποια χαρακτηριστικά που δεν μας αρέσουν και ίσως μας προκαλούν ανασφάλεια, κάνοντάς μας να ψάχνουμε διάφορους τρόπους να τα διορθώσουμε. Γι’ αυτό στη συνέχεια θα σου εξηγήσω πώς μπορείς να απαλλαγείς από το διπλοσάγονο ή να απαλύνεις την όψη του, αρκεί να έχεις υπομονή και να μην περιμένεις θαύματα μέσα σε μια μέρα!

Πώς δημιουργείται το διπλοσάγονο

Δες τις φωτογραφίες των προγόνων σου, τραβηγμένες τότε που δεν υπήρχαν φίλτρα και video tutorials, κι αν έχουν διπλοσάγονο τότε ξέρεις ότι είναι πολύ πιθανό να το έχεις κληρονομήσει. Η κληρονομικότητα, όμως, δεν είναι ο μοναδικός λόγος. Το διπλοσάγονο δημιουργείται από την περίσσεια λίπους, το οποίο μπορεί να συγκεντρώνεται στην περιοχή του σαγονιού και γύρω απ’ αυτή όταν το άτομο είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Ακόμα, η απώλεια της ελαστικότητας και η χαλάρωση της επιδερμίδας λόγω της ηλικίας και της κακής στάσης του σώματος, που μπορεί να αδυνατίσει τους μυς του λαιμού και το σαγονιού, είναι αιτία εμφάνισης αυτού του χαρακτηριστικού.

Πώς να εξαφανίσεις το διπλοσάγονο

Όπως σε προειδοποίησα στην εισαγωγή, αυτό δεν μπορεί να συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά χρειάζεται υπομονή και προσπάθεια. Ας δούμε, λοιπόν, μερικές μακροπρόθεσμες λύσεις για να απαλλαγείς από το διπλοσάγονο.

διπλοσάγονο
iStock

Με απώλεια βάρους

Το θέμα της δίαιτας και της γυμναστικής είναι πονεμένο και δεν θα το αναλύσουμε διεξοδικά εδώ. Κάθε άνθρωπος, είτε έχει πάρει μερικά κιλά τελευταία είτε αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα, χρειάζεται έναν τρόπο απώλειας βάρους που να ταιριάζει στον τρόπο ζωής και τον οργανισμό του. Σε γενικές γραμμές, μη σπεύδεις να εφαρμόσεις viral δίαιτες-αστραπή και εξαντλητικές μορφές γυμναστικής που υπόσχονται θαύματα. Είναι προτιμότερο να συμβουλευτείς ειδικούς στη διατροφή και τη γυμναστική, που θα συνεκτιμήσουν πολλούς παράγοντες για να καταστρώσουν μαζί σου ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα και θα παρακολουθούν την πρόοδό σου.

Διατροφικά, για να ξεκινήσεις την προσπάθεια, υπάρχουν μερικές συνήθειες που μπορεί να φέρουν αποτέλεσμα: υπολόγιζε τις θερμίδες που καταναλώνεις και καις (υπάρχουν apps που θα σε βοηθήσουν στους υπολογισμούς), να πίνεις άφθονο νερό (και ιδανικά αρκετό πριν το φαγητό) και να επιλέγεις τροφές που δεν είναι υπερεπεξεργασμένες.

Με γυμναστική προσώπου

Προτού εφαρμόσεις κάποια άσκηση απ’ αυτές που θα σου δείξω στη συνέχεια, κάνε προθέρμανση ώστε να μην τραυματιστούν οι μύες σου: τέντωσε απαλά τη γνάθο προς τα αριστερά, έπειτα μπροστά, έπειτα δεξιά, και επανάφερέ τη, κρατώντας τη σε κάθε θέση για 1 με 2 δευτερόλεπτα.

– Φιλί στον ουρανό

  • Πάρε όρθια ευθυτενή στάση με τα χέρια και τους ώμους χαλαρά.
  • Γείρε το κεφάλι προς τα πίσω για να κοιτάξεις το ταβάνι.
  • Σούφρωσε τα χείλη σαν να στέλνεις ένα φιλί στον ουρανό, τεντώνοντάς τα όσο το δυνατόν πιο μακριά από το πρόσωπο.
  • Μείνε σε αυτή τη θέση για 5 έως 20 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια χαλάρωσε.
  • Κάνε ένα σετ των 10 έως 15 επαναλήψεων.

– Το ζούληγμα της μπάλας

Θα χρειαστείς μια μαλακή μπάλα διαμέτρου περίπου 12 με 24 εκατοστά, ανάλογα με το τι σε βολεύει.

  • Πάρε καθιστή θέση με την πλάτη ίσια και τους ώμους χαλαρούς.
  • Τοποθέτησε την μπάλα κάτω από το πηγούνι στηρίζοντάς τη στο σημείο όπου ενώνεται ο λαιμός με το στήθος.
  • Πίεσε την μπάλα προς τα κάτω με το πηγούνι.
  • Κάνε ένα σετ των 10 έως 30 επαναλήψεων.

Για την ίδια άσκηση, εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια μικρή διπλωμένη πετσέτα.

διπλοσάγονο
iStock

– Περιστροφή του λαιμού

Η άσκηση πραγματοποιείται σε καθιστή ή όρθια θέση.

  • Ακούμπησε το πηγούνι στο στήθος και άρχισε να περιστρέφεις αργά τον λαιμό ακολουθώντας τη φορά του ρολογιού, μέχρι να κάνεις έναν ολόκληρο κύκλο.
  •  Όση ώρα κάνεις την άσκηση, κράτα τους ώμους κάτω χαλαρά.
  • Κάνε ένα σετ των 10 επαναλήψεων.

– Βγάλσιμο της γλώσσας

  • Άνοιξε το στόμα όσο περισσότερο γίνεται.
  • Βγάλε τη γλώσσα μέχρι να νιώσεις να τεντώνονται το πηγούνι και οι μύες του λαιμού.
  • Μείνε σε αυτή τη στάση για 10 δευτερόλεπτα.
  • Κάνε ένα σετ των 10 επαναλήψεων.

Με μάσκες προσώπου-λαιμού

Όταν περιέχουν συστατικά όπως γλυκερίνη, καφεΐνη και πράσινο τσάι, βοηθούν στη σύσφιξη της επιδερμίδας και την απάλυνση της όψης του διπλοσάγονου, λειτουργώντας συμπληρωματικά στις ασκήσεις προσώπου.

διπλοσάγονο
iStock

Με αισθητικές θεραπείες στο ιατρείο

Η δραστικότερη λύση για την αντιμετώπιση του διπλοσάγονου είναι η αφαίρεση του τοπικού λίπους ή η σύσφιξη της επιδερμίδας στη συγκεκριμένη περιοχή. Πριν προχωρήσεις σε μια μεσοθεραπεία, μια μίνι λιποαναρρόφηση στην περιοχή με λέιζερ ή ένα lifting λαιμού, που βοηθούν στην περίπτωση του διπλοσάγονου, ενημερώσου προσεκτικά για τις συνεδρίες που θα χρειαστούν, για τα αποτελέσματα και τις πιθανές παρενέργειες. Αναλογίσου επίσης αν αυτό το θέμα είναι τελικά τόσο σοβαρό, ώστε να καταφύγεις σε αισθητική θεραπεία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.