Unsplash Nick Night

ΠΩΣ Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΣΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ

Πάμε μια βόλτα στη γειτονιά; Αν η απάντησή σου είναι θετική και η γειτονιά σου ενθαρρύνει το περπάτημα, φαίνεται πως θα κάνεις μερικά βήματα προς την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

«Πόσο συχνά μετακινείστε αποκλειστικά με τα πόδια;» «Πόσο ικανοποιημένοι είστε από τη διαθεσιμότητα των παρακάτω ανοικτών χώρων (πλατειών, πεζόδρομων, άνετων πεζοδρομίων, πάρκων, κ.λπ.) στην περιοχή κατοικίας σας;» «Συμφωνείτε για τη μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30χλμ/ώρα σε όλους τους δρόμους του δήμου εκτός από τους κεντρικούς;»

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που κλήθηκα να απαντήσω, συμπληρώνοντας το «WALKABLE Athens - Ερωτηματολόγιο κατοίκων του Δ. Αθηναίων & της υπόλοιπης Αττικής». Αφορά τη βαδισιμότητα στις γειτονιές μας, το πόσο εύκολα «περπατιούνται», και ανέβηκε πριν από λίγες μέρες στην ιστοσελίδα της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η έρευνα γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «WALKABLE ATHENS – Πρότυπο Γεωχωρικό Παρατηρητήριο Βαδισιμότητας του Δήμου Αθηναίων». Όπως εξηγούν οι υπεύθυνοι ,«ζητούμενο είναι να προταθούν λύσεις για δρόμους πιο ανθρώπινους, ασφαλείς και ελκυστικούς, με λιγότερα αυτοκίνητα και πιο πολλούς πεζούς και ποδηλάτες».

Αφού συμπληρώσετε κι εσείς το παραπάνω ερωτηματολόγιο (μπας και γίνει κάποτε η Αθήνα μια πόλη φιλόξενη για πεζούς, ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρία, ήπια μέσα μετακίνησης), διαβάστε παρακάτω γιατί μια τέτοια κίνηση είναι προς όφελος της υγείας μας.

Παχυσαρκία και διαβήτης στην Ευρώπη

Οι ειδικοί προειδοποιούν διαρκώς ότι η παχυσαρκία και ο διαβήτης αποτελούν προβλήματα δημόσιας υγείας που χρήζουν άμεσης παρέμβασης. Σύμφωνα με στοιχεία του 2019, στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου το 53% του ενήλικου πληθυσμού ήταν υπέρβαρο. Όσον αφορά τα παιδιά, το 2021, το 29% των αγοριών και το 26% των κοριτσιών ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Εξίσου ανησυχητικά είναι τα ποσοστά εμφάνισης διαβήτη. Το 2019, περίπου 32 εκατομμύρια ενήλικες διαγνώστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ εκτιμάται ότι 24 εκατομμύρια άνθρωποι παρέμειναν αδιάγνωστοι.

Η βαδισιμότητα της γειτονιάς μας επηρεάζει την υγεία μας
Unsplash Nick Night

Βαδισιμότητα και δομημένο περιβάλλον

Άραγε, το δομημένο περιβάλλον (κτίρια, πάρκα, ποδηλατόδρομοι, εστιατόρια, καταστήματα, δρόμοι, μέσα μαζικής μεταφοράς) έχει κάποια επίδραση στην υγεία μας; Γιατί αν ισχύει αυτό, τότε οι κατάλληλες παρεμβάσεις και ο βιώσιμος αστικός σχεδιασμός μπορούν να αποτελέσουν μέρος της αντιμετώπισης των συγκεκριμένων προβλημάτων.

«Το δομημένο περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, προωθώντας ενεργές μορφές μετακίνησης, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο, σε σχέση με παθητικές, όπως η χρήση αυτοκινήτου», αναφέρει η Gillian Booth, από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, με αφορμή μετα-ανάλυση ερευνών στην οποία συμμετείχε.

Όπως τονίζει, η προσφορά εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης μπορεί να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους να αυξήσουν τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της καθημερινής τους ρουτίνας, χωρίς να χρειάζονται κάποιο δομημένο πρόγραμμα άσκησης.

Η μετα-ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι γειτονιές και οι πόλεις που ενθαρρύνουν το περπάτημα και τη φυσική δραστηριότητα συσχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και διαβήτη.

Η βαδισιμότητα της γειτονιάς μας επηρεάζει την υγεία μας
Unsplash Nick Night

Τι δείχνουν τα νούμερα

Μία από τις μελέτες που εξετάστηκαν και περιλάμβανε πάνω από 30 χιλιάδες άτομα έδειξε ότι ο επιπολασμός της παχυσαρκίας μεταξύ των ενηλίκων που ζούσαν σε γειτονιές φιλικές προς τους πεζούς ήταν 43%, ενώ εκείνων που ζούσαν σε περιοχές λιγότερο φιλικές ήταν 53%.

Επιπλέον, μελέτες με περισσότερους από ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες έδειξαν ότι σε ενήλικες με φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου η πιθανότητα εμφάνισης προδιαβήτη μέσα στα επόμενα 8 χρόνια ήταν 20% υψηλότερη μεταξύ εκείνων που ζούσαν σε περιοχές με χαμηλό σκορ βαδισιμότητας. Όσοι ζούσαν σε τέτοιες περιοχές είχαν 30% έως 50% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη.

Ωστόσο, πέρα από τη βαδισιμότητα, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την επίδραση που μπορεί να έχει μια γειτονιά στην υγεία μας, όπως η ρύπανση της ατμόσφαιρας και ο αριθμός ταχυφαγίων στην περιοχή, αναφέρουν οι επιστήμονες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.