ΤΟ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΤΖΙΝΓΚΟ ΜΠΙΛΟΜΠΑ ΩΦΕΛΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ
Ερευνητές αποκαλύπτουν πώς το βιοδραστικό συστατικό του εκχυλίσματος τζίνγκο μπιλόμπα περιορίζει τις βλάβες στον καρδιακό ιστό σε περιπτώσεις ισχαιμίας του μυοκαρδίου.
Είναι ένα από τα αγαπημένα δέντρα της βοτανοθεραπείας και κυκλοφορούν στην αγορά δεκάδες σκευάσματα που περιέχουν το εκχύλισμά του. Ο λόγος για το τζίνγκο μπιλόμπα (Gingko biloba), το οποίο χαρακτηρίζεται «ζωντανό απολίθωμα».
Όπως εξηγεί άρθρο στο περιοδικό Nature, δέντρα που αναπτύχθηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια είναι παρόμοια με τα σημερινά. Υπάρχουν φυτά στους κήπους των κινεζικών μοναστηριών που η ηλικία τους ξεπερνά τα τρεις χιλιάδες χρόνια. Άλλα, στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας και τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους Kew της Αγγλίας, πλησιάζουν τα τριακόσια. Προηγούμενα απολιθώματα, μάλιστα, αποκάλυψαν ότι τα είδη Ginkgo έχουν παραμείνει αμετάβλητα τα τελευταία 51 εκατομμύρια χρόνια!
Τι συμβαίνει με την καρδιά μας
Κατ’ αρχάς, η εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος απαιτεί μια σταθερή ροή ενέργειας. Η ενέργεια αυτή παράγεται με τη μορφή της τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP) μέσω της οξείδωσης οργανικών μορίων, μορίων δηλαδή που περιέχουν άνθρακα, όπως η γλυκόζη.
Ο κύκλος του κιτρικού οξέος ή κύκλος του Krebs (TCA) αποτελεί μια από τις βασικότερες σειρές βιοχημικών αντιδράσεων παραγωγής ΑΤΡ και πραγματοποιείται στα μιτοχόνδρια (τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας του οργανισμού μας). Είναι, μάλιστα, σημαντικός για τη διασφάλιση της μεταβολικής ροής, δηλαδή του ρυθμού με τον οποίο τα μόρια εισέρχονται στον κύκλο, αντιδρούν και μετατρέπονται (με μια σειρά προκαθορισμένων σταδίων) σε ένα συγκεκριμένο τελικό προϊόν, το οποίο εξέρχεται από τον κύκλο.
Όπως αναφέρει δημοσίευση στο περιοδικό Journal of Pharmaceutical Analysis, η μεταβολική ροή μειώνεται σε περιπτώσεις καρδιακών προβλημάτων, όπως η ισχαιμία του μυοκαρδίου. Η νόσος προκαλείται από «την προοδευτική συσσώρευση αθηρωματικού υλικού που μικραίνει τον αυλό vc xτων αρτηριών», γράφει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία. Κατά συνέπεια, μειώνεται η ροή αίματος στην καρδιά, άρα και οξυγόνου, που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του κύκλου του Krebs.
Στην ισχαιμία του μυοκαρδίου, επομένως, από τη μια παρουσιάζεται μειωμένη σύνθεση ATP και από την άλλη αυξημένη γλυκόλυση (μια σειρά χημικών αντιδράσεων για την μετατροπή ενός μορίου γλυκόζης σε ενέργεια), η οποία προκαλεί αύξηση της παραγωγής γαλακτικού οξέος, που με τη σειρά της οδηγεί σε παρενέργειες.
Πώς σχετίζεται το τζίνγκο μπιλόμπα με την υγεία μας
Στο παρελθόν, το εκχύλισμα τζίνγκο μπιλόμπα είχε χρησιμοποιηθεί ως φυτικό σκεύασμα για τη θεραπεία ισχαιμικών καρδιοπαθειών.
Ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την καθηγητήτρια Jinlan Zhang από το Ινστιτούτο Materia Medica της Κίνας αποκάλυψε πώς το εκχύλισμα αυτό προστατεύει την καρδιά στις περιπτώσεις αυτές. «Η επίδραση του εκχυλίσματος τζίνγκο μπιλόμπα στον ενεργειακό μεταβολισμό μας κίνησε το ενδιαφέρον, επειδή η καρδιά λειτουργεί αδιάκοπα και χρειάζεται ενέργεια για να τροφοδοτήσει το κυκλοφορικό σύστημα», δήλωσε.
Η μελέτη αποκαλύπτει πώς η μεταφορά άνθρακα από τη γλυκόλυση στον κύκλο TCA εμποδίζεται στα καρδιακά μυϊκά κύτταρα με ισχαιμία του μυοκαρδίου. Μέσα από τα πειράματά της, η ομάδα ανακάλυψε ότι η ροή TCA στα κύτταρα αυτά ήταν προβληματική, καθώς τα τελευταία δεν στρέφονταν στη γλυκόζη, αλλά σε εναλλακτικές πηγές άνθρακα, για την παροχή ενέργειας.
Ειδικότερα, βρήκαν ότι τα ισχαιμικά καρδιακά μυϊκά κύτταρα περιείχαν μεγαλύτερες ποσότητες ενζύμων που μετέτρεπαν τις πηγές άνθρακα σε μεταβολίτες. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως προκαλεί συσσώρευση των μεταβολιτών, διαταράσσοντας τη μεταβολική ροή, καθώς δεν μπορούν να εισέλθουν επιτυχώς στον κύκλο TCA.
Κατά τη θεραπεία των παραπάνω κυττάρων με εκχύλισμα τζίνγκο μπιλόμπα, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι το δραστικό συστατικό bilobalide μπορούσε να προστατεύσει τα μιτοχόνδρια και να διατηρήσει την παραγωγή ATP. Τα επίπεδα ενζύμων στα κύτταρα μειώθηκαν, αποτρέποντας τη συσσώρευση μεταβολιτών, βελτιώθηκε η μεταβολική ροή και περιορίστηκε η πίεση στα καρδιακά κύτταρα. Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα των πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια.
«Τα ευρήματά μας ελπίζουμε να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τη θεραπεία των ισχαιμικών καρδιοπαθειών του μυοκαρδίου», καταλήγει η Zhang.