Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΣΕΞ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΟΥ;

Μια ψυχοθεραπεύτρια καταγράφει τις πιο συχνές σεξουαλικές δυσκολίες που φτάνουν στο γραφείο της, εξηγώντας τι μπορεί να δηλώνει το κάθε πρόβλημα στο σεξ και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Ένα ζευγάρι που ήρθε στη θεραπεία αντιμετώπιζε στο σεξ ένα συχνό πρόβλημα: στυτική δυσλειτουργία. Αν και ήταν μαζί χρόνια, η σεξουαλική τους ζωή είχε γίνει πρόσφατα ένα αγκάθι και για τους δύο. Ο Μ. ένιωθε ντροπή και ανησυχία, ενώ η Κ. είχε θυμό και απελπισία. Η Κ. τον «έφερε» στη θεραπεία με την προσδοκία ότι θα «γίνει καλά», ενώ εκείνος προσπάθησε να δείξει ότι είναι «καλός μαθητής», πρόθυμος να ακολουθήσει κάθε πρόταση.

Πριν από την εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας, ο Μ. ήταν εκείνος που καθόριζε τους κανόνες και τα όρια, με την Κ. να ακολουθεί. Όμως, αλλαγές στο πλαίσιο –όπως επαγγελματικά προβλήματα και ένα σοβαρό οικογενειακό θέμα– ανέτρεψαν τις ισορροπίες. Η στυτική δυσλειτουργία ήταν σύμπτωμα αυτών των αλλαγών και επηρέασε βαθιά τη σχέση τους.

Στη θεραπεία, έγινε φανερό πως το σεξ είναι μια αντανάκλαση της αλλαγής στη σχέση τους, ένας μη-λεκτικός διάλογος που αποκαλύπτει βαθύτερες ψυχοσυναισθηματικές διαδικασίες. Ο στόχος για το ζευγάρι είναι να διερευνήσουν θεραπευτικά τις νέες δυναμικές τους και να βρουν πιο ταιριαστούς τρόπους σύνδεσης.

4 δυσκολίες στο σεξ που απασχολούν συχνά θεραπευόμενους

Παρακάτω, έχω συγκεντρώσει μερικές από τις πιο συχνές σεξουαλικές δυσκολίες που φέρνουν ένα ζευγάρι στο γραφείο μου για θεραπεία ζεύγους. Ποιες είναι και πώς συνδέονται με τη ψυχοσυναισθηματική διαδικασία των συντρόφων;

1. Έλλειψη Συναισθηματικής Επικοινωνίας και Αποφυγή Οικειότητας

Η συναισθηματική αποσύνδεση συχνά οδηγεί σε αποφυγή της σεξουαλικής επαφής ή σε μια μηχανική εμπειρία χωρίς αληθινή εγγύτητα. Όπως δείχνουν έρευνες, όταν οι σύντροφοι αποφεύγουν τις δύσκολες συζητήσεις, αυτό τείνει να αποτυπώνεται και στη σεξουαλική τους ζωή. Συνειδητά ή μη, το σώμα μιλά και εκφράζει τις συναισθηματικές μας ανάγκες, τα παράπονα, τις εκκρεμότητες, τα ανέκφραστα συναισθήματα.

Η θεραπεία βοηθά το ζευγάρι να ενισχύσει την συναισθηματική επικοινωνία, να δώσει μορφή στις ανείπωτες ανάγκες και να επιτρέψει στην αληθινή εγγύτητα να αναδυθεί.

2. Άγχος επίδοσης και σεξουαλική δυσλειτουργία

Το άγχος επίδοσης είναι συνδεδεμένο με την αίσθηση της αξίας ενός ατόμου σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία. Το άγχος για τη σεξουαλική απόδοση συνήθως βομβαρδίζει το άτομο με την μορφή αυτόματων αρνητικών σκέψεων όπως: Τώρα τι πρέπει να κάνω; Πώς φαίνομαι τώρα; Τι περιμένει ο άλλος; Έχω τις δυνατότητες και την εμπειρία που πρέπει;

Όλες αυτές οι σκέψεις έχει φανεί να έχουν μεγάλη ευθύνη σχετικά με στυτική δυσλειτουργία, προβλήματα οργασμού και άλλες σεξουαλικές δυσλειτουργίες.

Η θεραπεία παρέχει ψυχολογικό χώρο και γνώσεις που υποστηρίζουν τα ζευγάρια να αναγνωρίσουν με επίγνωση τις ατέλειές τους, να έχουν σεξουαλική και ψυχική ενημέρωση, και να απολαύσουν ρεαλιστικά και αυθεντικά τη σεξουαλικότητά τους.

Τι αποκαλύπτει για μια σχέση το σεξ;
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

3. Ρόλοι στην καθημερινή ζωή και συμπεριφορά στο σεξ

Συχνά, η σεξουαλική ζωή γίνεται το πεδίο όπου εκφράζονται συναισθήματα που δεν μπορούν να ειπωθούν ευθέως στην καθημερινότητα. Για παράδειγμα, αν κάποιος σύντροφος νιώθει ότι λέει ναι σε όλα ή αποδέχεται τους κανόνες και τις προσδοκίες των άλλων χωρίς αντίσταση, μπορεί να εκφράσει τη δυσφορία του μέσω της σεξουαλικής συμπεριφοράς. Αυτό κάποιες φορές εκδηλώνεται με παθητικοεπιθετικούς τρόπους, όπως η απόσυρση της σεξουαλικής οικειότητας ή η άρνηση για σεξουαλική πράξη.

Η σεξουαλική συμπεριφορά γίνεται, λοιπόν, ένα μέσο έκφρασης αντιστάσεων και άμεσων αντιδράσεων, ειδικά όταν υπάρχει δυσκολία στη λεκτική επικοινωνία ή στην έκφραση αναγκών στην καθημερινότητα.

Η θεραπεία ζεύγους προσφέρει τον χώρο να αναγνωριστούν αυτές οι κρυφές αντιδράσεις και να βρεθούν πιο υγιείς και αυθεντικοί τρόποι επικοινωνίας και σύνδεσης.

4. Το βάρος των ψυχικών τραυμάτων

Οι ανεπεξέργαστες εμπειρίες του παρελθόντος επηρεάζουν βαθιά την ικανότητα ενός ατόμου να συνδεθεί ουσιαστικά με τον σύντροφο. Ψυχικά τραυματικές εμπειρίες από την παιδική ηλικία ή από προηγούμενες σχέσεις, όπως η απόρριψη, η παραμέληση ή και η κακοποίηση, συχνά οδηγούν στη συναισθηματική αποσύνδεση. Αυτό παρατηρείται ότι εκδηλώνεται μέσω της σεξουαλικής λειτουργίας, με πιο συχνά προβλήματα τη μειωμένη/μηδενική σεξουαλική επιθυμία και την απουσία οργασμού.

Στη θεραπεία ζεύγους, τα τραύματα αναγνωρίζονται και φροντίζονται, καθώς το ζευγάρι καλείται να κατανοήσει πώς επηρεάζουν την παρούσα σχέση. Η διαδικασία αυτή επιτρέπει στους συντρόφους να επαναπροσδιορίσουν τη σύνδεσή τους με μεγαλύτερη αυθεντικότητα, ενώ παράλληλα τους ενθαρρύνει να αναζητήσουν ατομική θεραπεία για βαθύτερη επεξεργασία των τραυμάτων.

Το σεξ πολύ συχνά αποκαλύπτει όσα κρύβονται κάτω από την επιφάνεια της σχέσης. Μέσα από τη θεραπεία ζεύγους, οι σύντροφοι έχουν την ευκαιρία να μαθαίνουν να επικοινωνούν καλύτερα, να αποδέχονται τις δυσκολίες τους και να επαναπροσδιορίζουν τη σύνδεσή τους με αυθεντικότητα και αγάπη.

Η Αγγελική Τζάνου είναι  Ψυχολόγος – Gestalt & Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.