iStock

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ ΦΟΡΑΣ ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ

Ακούς συνέχεια μουσική με τα ακουστικά σου; Διάβασε πώς η συνήθεια αυτή μπορεί να σε βοηθήσει ή να σε βλάψει.

Η μουσική είναι κομμάτι της ζωής μου. Δεν μπορώ να φανταστώ καλοκαίρι χωρίς συναυλίες και χειμώνα χωρίς live. Για να απολαύσω την προπόνησή μου, χρειάζεται να παίζει μουσική. Στα μέσα συγκοινωνίας ακούω τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες. Για να καταφέρω να συγκεντρωθώ μέσα στη φασαρία του γραφείου, φοράω ακουστικά. Η μουσική μπορεί να είναι συντροφιά, μπορεί να είναι βοήθεια, μπορεί να είναι τρόπος χαλάρωσης.

«Η μουσική μπορεί να είναι ουσιαστική και "ανεβαστική", μπορεί να σε βοηθήσει στο διάβασμα, στην εργασία. Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να βελτιώσει την εστίασή σου και να σε παρακινήσει», λέει η Jillian Hubertz, Κλινική Επίκουρη Καθηγήτρια Επιστημών Λόγου, Γλώσσας και Ακοής στο Πανεπιστήμιο Purdue.

Πόσο βοηθά η μουσική την εργασία σου;

Μελέτες υποστηρίζουν τα οφέλη που έχει η ακρόαση μουσικής κατά το διάβασμα και την εργασία. Για παράδειγμα, αν έχεις να κάνεις μια εργασία, είναι προτιμότερο στο παρασκήνιο να παίζει ορχηστρική μουσική ή μουσική που ήδη γνωρίζεις, παρά τραγούδια ή άγνωστη μουσική. Επίσης, η μουσική instrumental φαίνεται να παρεμβαίνει λιγότερο στην αναγνωστική κατανόηση και τις εργασίες που απαιτούν λεκτική και οπτική μνήμη, από ό,τι η μουσική που συνοδεύεται με στίχους.

Ποια άλλα είδη μουσικής φαίνεται να βοηθούν; Η απαλή και γρήγορη μουσική φαίνεται να έχει θετικό αντίκτυπο στη μάθηση, ενώ η δυνατή και γρήγορη, η δυνατή και αργή και η απαλή και αργή φαίνεται να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Η αισιόδοξη μουσική με υψηλότερο ρυθμό μπορεί να σε βοηθήσει όταν κάνεις κάτι που απαιτεί κίνηση ή κίνητρο.

«Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει περιορισμένη ικανότητα multitasking και μερικοί άνθρωποι είναι καλύτεροι στο να κάνουν δύο πράγματα ταυτόχρονα σε σχέση με άλλους. Το στυλ της μουσικής, η δραστηριότητα που κάνεις και η προσπάθεια που χρειάζεται να καταβάλεις για να ολοκληρώσεις μια εργασία παίζουν σημαντικό ρόλο», τονίζει η ειδικός. Όσο πιο δύσκολη είναι η εργασία (π.χ. η επίλυση προβλημάτων) τόσο πιο πιθανό είναι η μουσική να αποσπά την προσοχή σου, οπότε καλό είναι να την κλείσεις.

ακουστικά
iStock

Πότε είναι προτιμότερο να βγάλεις τα ακουστικά

Το πόσο επικίνδυνος είναι ένας ήχος για την ακοή εξαρτάται από την έντασή του, από το πόση ώρα τον ακούς και από το πόσο κοντά σου είναι. Σε γενικές γραμμές, οι ήχοι από τα 70 ντεσιμπέλ (dBA) και κάτω είναι ασφαλείς. Έχε υπόψη σου ότι οι συνομιλίες κυμαίνονται συνήθως στα 60 dBA και η κίνηση στους δρόμους μιας πόλης γύρω τα 80 dBA.

«Οι ήχοι υψηλής έντασης μπορούν να καταστρέψουν μικροσκοπικές, λεπτές δομές στο εσωτερικό αυτί που μοιάζουν με τρίχες και σε βοηθούν να ακούς. Η βλάβη στην περιοχή αυτή μπορεί να συμβεί είτε από μία μόνο έκθεση σε έναν εξαιρετικά δυνατό ήχο, είτε από επαναλαμβανόμενη έκθεση σε δυνατούς ήχους για μήνες ή χρόνια. Αν και ορισμένα μέρη του αυτιού μπορούν να επιδιορθωθούν μόνα τους, δεν ισχύει το ίδιο με το εσωτερικό αυτί», εξηγεί η Hubertz.

Η θορυβογενής βαρηκοΐα θεωρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η πιο διαδεδομένη επαγγελματική ασθένεια, αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.). Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα θορύβου προφανώς κι έχει επιπτώσεις στην αίσθηση της ακοής, όπως βουητό στα αυτιά και δυσκολία εντοπισμού της ηχητικής πηγής. Έχει, όμως, και εξωακουστικές επιπτώσεις, όπως η παρεμβολή στη λεκτική επικοινωνία, το άγχος, η υποβάθμιση της ποιότητας ύπνου.

ακουστικά
iStock

Πώς θα προστατέψεις την ακοή σου

Η Hubertz προτείνει τη χρήση εφαρμογών για κινητά που μετρούν την ένταση του ήχου γύρω σου. Έτσι, μπορείς ανά πάσα στιγμή να γνωρίζεις αν τα επίπεδα θορύβου είναι ασφαλή ή όχι.

Αν χρησιμοποιείς ακουστικά, φρόντισε να διατηρείς την ένταση μέχρι το 60% της έντασης που επιτρέπει η συσκευή. Αν κάποιος άλλος μπορεί να ακούσει αυτό που ακούς ενώ βρίσκεται σε απόσταση ενός χεριού από σένα, τότε η ένταση είναι πολύ δυνατή.

Προτίμησε καλής ποιότητας ακουστικά ή ακουστικά εξουδετέρωσης θορύβου, για να ακούς σε χαμηλότερο επίπεδο, και μην ξεχνάς να χρησιμοποιείς προστατευτικά ακοής όταν είσαι κοντά σε δυνατούς ήχους, π.χ. σε μια συναυλία.

Τέλος, μπορείς πολύ απλά να περιορίσεις τον χρόνο που ακούς μουσική και να κάνεις διαλείμματα για να αποφύγεις την υπερβολική έκθεση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.