ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙΣ ΑΓΧΟΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ; ΜΑΘΕ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΣ
Αν πάσχεις από άγχος απόδοσης, διάβασε ποιες στρατηγικές μπορεί να σου προσφέρουν ένα χέρι βοηθείας τη δύσκολη εκείνη ώρα.
Είσαι σε μια επαγγελματική συνάντηση, έρχεται η ώρα να κάνεις την παρουσίαση που έχεις ετοιμάσει, σηκώνεσαι και… τίποτα. Η φωνή δεν λέει να βγει. Κοκαλώνεις. Κοιτάς το κοινό, αλλά λέξεις δεν σχηματίζονται στο στόμα σου ή, αν σχηματίζονται, κανείς δεν τις ακούει πέρα από εσένα. Αν το σενάριο σου μοιάζει οικείο, είναι πιθανό να αντιμετωπίζεις αυτό που ονομάζεται παραστασιακό άγχος ή άγχος απόδοσης.
Ο όρος αφορά κάθε περίπτωση κοινωνικής έκθεσης όπου καλείσαι να φέρεις εις πέρας κάτι με επιτυχία. Στην ουσία, πρόκειται για μια κατάσταση που βιώνει παροδικά ένα άτομο σε περιπτώσεις δημόσιας έκθεσης.
Τι είναι το άγχος απόδοσης
Αν και ένα επίπεδο άγχους είναι ευεργετικό γιατί σε κρατάει ασφαλή, όταν ξεπεράσει τα όρια, σου δημιουργεί πρόβλημα και δυσκολεύεσαι να χειριστείς μια κατάσταση. Το να αισθάνεσαι λίγο νευρικός πριν από μια συνέντευξη για δουλειά είναι φυσιολογικό. Το άγχος αυτό διαφέρει από το άγχος της απόδοσης.
Το 'αγχος απόδοσης προκαλείται από την υπερβολική αντίδραση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος σε στιγμές στρες και οδηγεί σε συναισθήματα όπως έντονο φόβο, αμηχανία, υπερένταση, σύμφωνα με άρθρο της Cleveland Clinic. Πέρα από τα παραπάνω μπορεί να οδηγήσει και σε σωματικές αλλαγές, όπως αύξηση του καρδιακού ρυθμού, εφίδρωση, ξηροστομία κ.α.
Συχνά, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν άγχος απόδοσης αντιμετωπίζουν και άλλους τύπους άγχους.
Τι μπορείς να κάνεις
Υπάρχουν στρατηγικές που μπορείς να εφαρμόσεις εκείνη τη δύσκολη στιγμή, ώστε να καταφέρεις να ηρεμήσεις το νευρικό σου σύστημα. Μερικές από αυτές είναι:
– Κουνήσου από τη θέση σου
Η άσκηση είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην απελευθέρωση χημικών ουσιών οι οποίες σε κάνουν να νιώθεις καλά. Αναφερόμαστε στις διάσημες ενδορφίνες. Γι' αυτό, τρέξε, πήδα, κάνε σχοινάκι. Οποιαδήποτε άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς το στρες.
– Τίναξε τα χέρια και τα πόδια σου
«Shake it off», που λένε και οι Αμερικάνοι στις ταινίες τους. Με άλλα λόγια, προσπάθησε να αποβάλλεις την ένταση και το άγχος που έχει συσσωρευτεί στο σώμα σου, κουνώντας χέρια και πόδια, πηδώντας δεξιά κι αριστερά. Αυτή είναι «η καλύτερη κίνηση για να χαλαρώσεις το σώμα σου και να του στείλεις το μήνυμα ότι είναι ασφαλές», εξηγεί η κλινική ψυχολόγος Saliha Afridi.
ΑΝ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΟΥ, ΕΝΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ.
– Αγκάλιασε τον εαυτό σου
Στην πραγματικότητα θα εκτελέσεις μια Butterfly Hug, μια μορφή διέγερσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τεχνική γείωσης. Η διαδικασία είναι απλή και μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή. Αρχικά, σταύρωσε τα χέρια σου, έτσι ώστε οι παλάμες σου να σχηματίζουν μία πεταλούδα. Στη συνέχεια, φέρε την «πεταλούδα» στο στήθος σου, τοποθετώντας τα δάχτυλά σου (τα φτερά της) κάτω από την κλείδα. Εναλλάσσοντας τα χέρια με σταθερό ρυθμό, κάνεις απαλά χτυπήματα για λίγα λεπτά.
– Κάνε ασκήσεις αναπνοής
Όταν είσαι στρεσαρισμένος ή αγχωμένος, συνήθως ξεχνάς να αναπνέεις σωστά. Παίρνοντας μερικές βαθιές διαφραγματικές αναπνοές ή δοκιμάζοντας άλλες τεχνικές, όπως το box breathing, βοηθάς τον εγκέφαλο να επικεντρωθεί σε κάτι άλλο πέρα από την έντασή σου.
Φυσικά, αν το άγχος επηρεάζει την καθημερινότητά σου, καλό είναι να επικοινωνήσεις με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.