Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΔΕΣ ΠΟΙΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΕΝΑΝ ΤΟΞΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΟ

Οι τοξικοί άνθρωποι δεν ξεχωρίζουν μέσα στο πλήθος. Μια ειδικός αποκαλύπτει 6 συμπεριφορές που θα σε βοηθήσουν να τους εντοπίσεις και να τους αποφύγεις.

Στις μέρες μας, οι όροι «τοξικός άνθρωπος» και «τοξικότητα» είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι. Αναφέρονται σε ένα άτομο που θα βρει τρόπους να σε κατηγορήσει για όλα, να σε ελέγξει, να σε ακυρώσει ως προσωπικότητα και, τελικά, μπορεί να σε οδηγήσει στο να εγκαταλείψεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Δυστυχώς, οι πιθανότητες να μην συναντήσεις στη διάρκεια της ζωής σου ένα –τουλάχιστον– τοξικό άτομο είναι απειροελάχιστες. Θα τολμήσω να πω ότι ίσως έχεις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσεις το Τζόκερ!

Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπίσεις έναν «τοξικό» άνθρωπο. Δεν είναι ότι το γράφουν στο μέτωπό τους ή ότι ξεχωρίζουν με κάποιον τρόπο μέσα στο πλήθος. Για να σε βοηθήσει, η κλινική ψυχολόγος Perpetua Neo αναφέρει μερικά από τα στοιχεία που φέρει ένας τέτοιος άνθρωπος.

6 σημάδια που μαρτυρούν έναν τοξικό άνθρωπο

1. Η συναισθηματική χειραγώγηση

Περιλαμβάνει μια σειρά από συμπεριφορές και τακτικές. Για παράδειγμα, ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου μπορεί να σε υποτιμά ή να σε προσβάλλει. Αυτό, μάλιστα, γίνεται συχνά μέσω της παθητικής επιθετικότητας, ενός συγκαλυμμένου τρόπου να πεις κάτι αρνητικό. Μπορεί, επίσης, να αστειεύεται με κάτι που σε ενοχλεί, μόνο και μόνο για να σε προκαλέσει. Μπορεί ακόμα να μην σου μιλάει, για να σε τιμωρήσει για κάποιον ανούσιο λόγο.

τοξικοί άνθρωποι
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

2. Το gaslighting

Το gaslighting είναι μια μορφή συναισθηματικής χειραγώγησης, αλλά έχει αποκτήσει τη δική του υπόσταση, καθώς είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσεις πότε σου συμβαίνει. Στην ουσία, πρόκειται για «ένα είδος ψυχολογικής κακοποίησης, που κάνει το θύμα να αμφισβητεί τη λογική του, την αντίληψή του, την ίδια την πραγματικότητα που βιώνει. Συμβαίνει συνήθως σε σχέσεις και κοινωνικές συναναστροφές όπου υπάρχει ανισορροπία εξουσίας», γράφει η Κέλλυ Σώκου. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να σε κάνει να μην εμπιστεύεσαι τη διαίσθηση και τις εμπειρίες σου.

3. Η έλλειψη λογοδοσίας

Οι τοξικοί άνθρωποι δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη για τις πράξεις και τα λεγόμενά τους. Επίσης, θα φροντίσουν να μην το κάνουν. Αυτό σημαίνει ότι συχνά ρίχνουν το βάρος στις πλάτες άλλων.

4. Η έλλειψη ορίων

Σύμφωνα με τη Neo, οι τοξικοί άνθρωποι δεν ασχολούνται με το ζήτημα των ορίων. Ακόμα κι αν εσύ προσπαθείς να τα θέσεις, εκείνοι θα τα καταπατήσουν. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να σε κατηγορήσουν ότι «δεν τρέχει και κάτι», απλά εσύ είσαι πολύ ευαίσθητος.

5. Τα παιχνίδια εξουσίας

Οι τοξικοί άνθρωποι δεν θέλουν σχέσεις χτισμένες πάνω στις βάσεις του σεβασμού και της αμοιβαιότητας. Θέλουν να… έχουν το πάνω χέρι και να χειραγωγήσουν τους ανθρώπους γύρω τους.

6. Οι ανειλικρινείς συγγνώμες

Υπάρχουν τοξικοί άνθρωποι που ξέρουν πότε έχουν κάνει λάθος και μπορεί να ζητήσουν συγγνώμη. Αλλά «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας», γιατί αυτή η συγγνώμη δεν είναι ειλικρινής. Είναι πιθανό να ακούσεις φράσεις, όπως «Λυπάμαι που νομίζεις ότι έκανα λάθος» ή «Συγγνώμη αν σε στενοχώρησα». Φυσικά, μην ξεχνάς ότι μια ειλικρινής συγγνώμη οφείλει να συνοδεύεται από αλλαγή στη συμπεριφορά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.