Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΤΑ 3 ΣΤΑΔΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ (ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΠΑΝΙΩΣ ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ)

Κάθε σχέση περνάει από διάφορα μήκη κύματος, αλλά φαίνεται ότι 3 είναι τα βασικά στάδια για να κατακτήσουμε την παντοτινή αγάπη. Η παρακάτω θεωρία  εξηγεί γιατί τις περισσότερες φορές δεν τη βρίσκουμε και θα σε κάνει να σκεφτείς πώς θα τα καταφέρεις.

Ο έρωτας και οι σχέσεις δεν απασχολούν μόνο εσένα, αλλά και τους ειδικούς. Επιστήμονες, όπως και φιλόσοφοι παλιότερα, έχουν ασχοληθεί με το θέμα, προσπαθώντας να διερευνήσουν γιατί ερωτευόμαστε, τι συμβαίνει όταν ερωτευόμαστε, πόσο διαρκεί η ερωτική αγάπη, γιατί κάποια ζευγάρια μένουν μαζί για πάντα ενώ άλλα όχι, πώς διατηρείται η φλόγα της αγάπης ζωντανή, και διάφορα άλλα τέτοια...

Έχοντας διαβάσει αρκετές θεωρίες, αλλά και πιο επιστημονικά κείμενα σχετικά με τη βιοχημεία του έρωτα, παραμένω γενικά επιφυλακτική απέναντι στις πρώτες. Πρόσφατα όμως έπεσα τυχαία επάνω σε μία θεωρητική άποψη που με κέρδισε.

Την αναπαρήγαγε στα κοινωνικά του δίκτυα ο Αμερικανός Lewis Huckstep, life coach και συγγραφέας. Σύμφωνα με αυτή, μια ερωτική σχέση έχει 3 στάδια, αλλά σπανίως τα ζευγάρια φτάνουν στο τρίτο.

Πρώτο στάδιο: όταν όλα είναι όμορφα

Το πρώτο στάδιο είναι αυτό που σχεδόν όλα πάνε τέλεια. Οι άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι και χωρίς να το καταλαβαίνουν δείχνουν ο ένας στον άλλο την καλή τους πλευρά, τα πιο λαμπερά τους στοιχεία. Λόγια αγάπης, υποσχέσεις, κομπλιμέντα, λαχτάρα και προσμονή για να βρεθούν μαζί είναι όσα το χαρακτηρίζουν. Είναι το στάδιο που αποκαλείται και «μήνας του μέλιτος», καθώς όλα είναι ρόδινα και μοιάζουν ιδανικά.

Στάδια σχέσης
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Αυτό το στάδιο είναι που οι περισσότεροι ταυτίζουν με τον έρωτα, στενοχωριούνται όταν τελειώνει και αναζητούν ξανά και ξανά σε όσες νέες σχέσεις συνάπτουν. Πιστεύουν εσφαλμένα ότι μπορεί να διαρκέσει για πάντα, θεωρούν ότι άλλα ζευγάρια το έχουν κατακτήσει, και απογοητεύονται όταν διαπιστώνουν ότι οι ίδιοι δεν τα καταφέρνουν.

Δεύτερο στάδιο: όταν οι μάσκες πέφτουν

Εκείνο που αγνοούν είναι ότι ποτέ κανείς δεν κατάφερε το «για πάντα», διότι μετά το πρώτο στάδιο ακολουθεί το δεύτερο, στο οποίο οι ψευδαισθήσεις διαλύονται και ο ρομαντισμός υποχωρεί. Οι μάσκες πέφτουν και τα αληθινά πρόσωπα αποκαλύπτονται.

Αρχίζει να παρατηρεί ο ένας τις ατέλειες του άλλου και ξεκινούν οι πρώτες διαφωνίες που συχνά εξελίσσονται σε τσακωμούς. Καθώς ο ένας βάλλεται εναντίον του άλλου ακόμη και με μένος, αρκετές φορές τα πράγματα γίνονται τόσο δύσκολα, που οι άνθρωποι δεν αντέχουν την τοξικότητα της σχέσης και χωρίζουν.

Κάποιες φορές χωρίζουν επειδή προβλέπουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Άλλες, επειδή δεν είναι πρόθυμοι να παλέψουν για να εξελίξουν τη σχέση τους. Όλες αυτές οι αποφάσεις και η διακοπή μιας σχέσεις είναι απολύτως φυσιολογικές και θεμιτές. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι μια σχέση πρέπει να διαρκεί για πάντα.

Πώς ξεπερνιέται το δεύτερο στάδιο;

Εκείνο που υποστηρίζει ο Huckstep είναι ότι αν δύο άνθρωποι καταφέρουν και ξεπεράσουν το δεύτερο στάδιο με εποικοδομητικούς τρόπους, ίσως κερδίσουν μια διά βίου αρμονική συνύπαρξη που θα βασίζεται στην αγάπη και όχι απλώς στον ενθουσιασμό του έρωτα.

Ποιοι είναι αυτοί οι εποικοδομητικοί τρόποι;

  1. Να καταφέρουν να επικοινωνούν αποτελεσματικά.
  2. Να έχουν μάθει να δίνουν χώρο ο ένας στον άλλο και να κρατάνε χώρο για τον εαυτό τους.
  3. Να βοηθούν ο ένας τον άλλο, ώστε να αισθάνονται ότι οι ανάγκες τους μετράνε και «ακούγονται».
  4. Να θεραπεύουν τα τραύματά τους μέσω αυτού που ενεργοποιείται από τις συγκρούσεις τους.

Τρίτο στάδιο: όταν επικρατεί η αποδοχή, έρχεται η αγάπη

Τα ζευγάρια που έχουν καταφέρει όλα τα παραπάνω φτάνουν στο τρίτο στάδιο, που είναι το στάδιο της ενσυνείδητης ωρίμανσης. Έχουν αφήσει οριστικά το δεύτερο στάδιο πίσω τους, έχουν μάθει να λύνουν τα προβλήματά τους χωρίς μεγάλες εντάσεις, έχουν αποδεχτεί ο ένας τις ατέλειες του άλλου, και καταλαβαίνουν πώς πρέπει να συμπεριφέρονται μεταξύ τους. Αυτό είναι το στάδιο που μπορούν οι άνθρωποι να βιώσουν την αληθινή αγάπη.

Είναι πράγματι σπάνιο να φτάσουν οι άνθρωποι στο τρίτο στάδιο. Συνήθως παραμένουν στο δεύτερο, χαλάνε τη σχέση και επαναλαμβάνουν την ίδια διαδρομή με νέες σχέσεις.

Το αν βρίσκεις ικανοποιητική αυτή την άποψη είναι θέμα υποκειμενικό. Προσωπικά, επέλεξα να τη φωτίσω διότι εξηγεί με έναν τρόπο πως ένας καθοριστικός παράγοντας για να συνεχίσει και να ανθίσει μία σχέση είναι η επιθυμία και των δύο να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να είναι μαζί.

Αν αυτή η επιθυμία συνοδεύεται από την ικανότητα εξέλιξης και προσωπικής ανάπτυξης, νομίζω ότι μπορεί να οδηγήσει στην παντοτινή αγάπη, αν και όχι όπως ακριβώς τη βλέπουμε στις ταινίες. Αλλά μην ξεχνάς: It takes two to tango!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.