1063044488 iStock

ΤΟ ΜΟΝΟ TIP ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΔΙΝΑ ΣΤΟΝ 18ΧΡΟΝΟ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ

Υπάρχει ένα προϊόν που όσοι γνωρίζουν καλά την ομορφιά σε συμβουλεύουν να χρησιμοποιείς από νεαρή ηλικία, για να μην πεις ποτέ «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα».

Όταν πρωτοξεκίνησα να εργάζομαι ως beauty editor στην ελληνική Vogue, πριν από είκοσι χρόνια περίπου, η τότε διευθύντρια ομορφιάς του περιοδικού, η αείμνηστη Νάνσυ Μπάλου, μου είχε δώσει μια και μοναδική συμβουλή ομορφιάς: να ξεκινήσω να φοράω συστηματικά κρέμα ματιών από εκείνη την ηλικία.

Μια φίλη μού είχε αναφέρει ότι της είχαν δώσει την ίδια συμβουλή. Ήταν 22 χρονών και έκανε το μεταπτυχιακό της στο Λονδίνο, όπου γνώρισε έναν πλαστικό χειρουργό. Εμφατικά της είπε το εξής: «Ακόμα κι αν δεν κάνεις τίποτα άλλο για την ομορφιά σου, πρόσεχε τα μάτια σου. Κάθε βράδυ πριν κοιμηθείς, να βάζεις κρέμα ματιών από τώρα που είσαι μικρή».

Αυτή η σύμπτωση με έκανε να καταλάβω από νωρίς τη σημασία της κρέμας στη λεπτή και ευαίσθητη περιοχή των ματιών. Δεν θα σου πω ότι από τότε φορούσα κρέμα ματιών κάθε, μα κάθε μέρα, πρωί και βράδυ. Πολύ αργότερα όμως κατάλαβα την αξία της, όταν δηλαδή άρχισα να βλέπω τις πρώτες λεπτές γραμμές και ρυτίδες γύρω από τα μάτια μου, και να μη μου αρέσει καθόλου.

Γιατί η κρέμα ματιών είναι τόσο απαραίτητη από νωρίς

Η περιοχή της επιδερμίδας γύρω από τα μάτια είναι κατά 40% πιο λεπτή σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο και διαθέτει λιγότερους σμηγματογόνους αδένες και κολλαγόνο. Γι’ αυτό είναι πιο ευαίσθητη και επιρρεπής στην ξηρότητα, στο οίδημα και στους μαύρους κύκλους. Είναι επίσης η πρώτη περιοχή που «σπάει» και εμφανίζει σημάδια γήρανσης, όπως λεπτές γραμμές, ρυτίδες και χαλάρωση. Όπως καταλαβαίνεις, μια κρέμα ειδικά για την περιοχή των ματιών είναι απαραίτητη για τη φροντίδα και την προστασία της.

κρέμα ματιών
iStock
942975876

Πότε να ξεκινήσεις να βάζεις κρέμα ματιών

Όταν είσαι 20, σημάδια γήρανσης δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα. Κάπου εκεί όμως αρχίζουν να εμφανίζονται οι πρώτες γραμμές έκφρασης στο μέτωπο, το μεσόφρυο και τα μάτια, ένα ελαφρύ πρήξιμο ή ακόμα και μαύροι κύκλοι. Μπορεί να σου φαίνεται νωρίς να ξεκινήσεις να εφαρμόζεις κρέμα γύρω από τα μάτια, ωστόσο αξίζει να το κάνεις για λόγους πρόληψης και για να σε ευγνωμονούν τα μάτια σου στο μέλλον!

Σε αυτή τη νεαρή ηλικία, η περιοχή των ματιών έχει ανάγκη κυρίως από ενυδάτωση. Ξεκίνα, λοιπόν, με μια πολύ ελαφριά ενυδατική κρέμα ματιών κάθε βράδυ πριν πας για ύπνο. Όσο μεγαλώνεις, είναι καλό να εντάξεις μια κρέμα ματιών πιο συστηματικά στην πρωινή και τη βραδινή περιποίησή σου, επιλέγοντας ένα προϊόν με στοχευμένη δράση αντιγήρανσης, λάμψης και σφριγηλότητας.

κρέμα ματιών
iStock

Με ποια σειρά στη ρουτίνα σου να φορέσεις την κρέμα ματιών

Οι απόψεις δερματολόγων και αισθητικών διίστανται. Πολλοί προτείνουν να την εφαρμόζεις μετά το serum, ενώ σε μια παρουσίαση όπου παραβρέθηκα πρόσφατα η υπεύθυνη εκπαίδευσης της Chanel εξήγησε γιατί πρέπει να την εφαρμόζουμε αμέσως μετά τον καθαρισμό.

Η κρέμα ματιών δημιουργεί ένα προστατευτικό φράγμα που θωρακίζει την ευαίσθητη περιοχή των ματιών από τα πιο δραστικά συστατικά του ορού και της κρέμας προσώπου. Για παράδειγμα, η ρετινόλη ή τα AHAs μπορεί να ακουμπήσουν κάποιο σημείο γύρω από τα μάτια και να επιβαρύνουν την επιδερμίδα με τυχόν ερεθισμό, κάτι που αποφεύγεις έχοντας απλώσει πρώτα την κρέμα ματιών.

Πώς να την εφαρμόσεις

Πάρε μια μικρή ποσότητα κρέμας, ίση με το μέγεθος 1-2 μπιζελιών, και άπλωσέ τη σε 3-4 κουκίδες στην περιοχή γύρω από τα μάτια. Χρησιμοποίησε τον παράμεσο, που έχει τη μικρότερη δύναμη από τα υπόλοιπα δάχτυλα, για να την απλώσεις ταμποναριστά και με απαλές κινήσεις.

Μπορείς να ξεκινήσεις από την εσωτερική γωνία, να κατευθυνθείς προς την εξωτερική γωνία, να συνεχίσεις περιμετρικά προς το οστό του φρυδιού και να καταλήξεις πάλι στην εσωτερική γωνία. Κάποια προϊόντα μπορούν να εφαρμόζονται και στο πάνω βλέφαρο και κάτω από τα φρύδια.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.