iStock

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΜΥΩΠΙΑΣ ΜΕ LASER

Εάν σε κούρασαν τα γυαλιά ή οι φακοί επαφής, και σκέφτεσαι να κάνεις laser, η οφθαλμίατρος Eυγενία Αθανασοπούλου εξηγεί όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την επεμβατική αυτή μέθοδο.

Τις τελευταίες δεκαετίες, όλο και περισσότεροι άνθρωποι διαφόρων ηλικιών επιλέγουν το laser για να διορθώσουν τη μυωπία τους και να απαλλαγούν από τα γυαλιά οράσεως ή τους φακούς επαφής. Έχοντας μυωπία και φορώντας γυαλιά από τα δώδεκά μου, ξέρω καλά πόσο κουραστικά ή ενοχλητικά μπορεί να γίνουν μετά από δύο, τρεις, τέσσερις δεκαετίες, αλλά και πόση φροντίδα και οργάνωση απαιτεί η χρήση φακών επαφής, που θέλουν πολύ καλές συνθήκες υγιεινής και να έχεις μαζί σου πάντα τα απαραίτητα σε περίπτωση που θελήσεις να τους βγάλεις.

«Η επιλογή της διαθλαστικής επέμβασης συχνά εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες, όπως είναι οι συνθήκες εργασίας, η πολύωρη έκθεση σε οθόνες, η δυσανεξία στους φακούς επαφής, οι απαιτητικές αθλητικές δραστηριότητες ή αισθητικοί λόγοι», αναφέρει η οφθαλμίατρος Ευγενία Αθανασοπούλου.

«Ας μην ξεχνάμε ότι η πολυετής χρήση φακών επαφής σε αρκετούς ανθρώπους ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα όπως αλλεργία, παραμόρφωση ή νεοαγγείωση στον κερατοειδή, ή κερατίτιδες. Από την άλλη, τα γυαλιά πολλές φορές –ιδίως σε ανθρώπους με πολλούς βαθμούς μυωπίας– ίσως δημιουργούν την αίσθηση χαμηλότερης ποιότητας όρασης, λόγω των περιφερικών ελλειμμάτων στο οπτικό πεδίο, και λόγω της απόστασης μεταξύ ματιού και σκελετού γυαλιών».

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη διόρθωση της μυωπίας με laser
iStock

Πότε εφαρμόζουμε διαθλαστική επέμβαση (laser)

«Προκειμένου να προβούμε στη διενέργεια μιας διαθλαστικής επέμβασης, θα πρέπει ο βαθμός της διαθλαστικής ανωμαλίας (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) να έχει σταθεροποιηθεί, γι’ αυτό το laser πραγματοποιείται σε ηλικία άνω των 18 ετών, οπότε και σταματούν γενικά οι μεταβολές στους βαθμούς», αναφέρει η Ευγενία Αθανασοπούλου.

Προεγχειρητικός έλεγχος

Πάντα πρέπει να πραγματοποιείται ενδελεχής προ-εγχειρητικός έλεγχος με τοπογραφία κερατοειδούς, ώστε να γνωρίζουμε με ακρίβεια εάν ο υποψήφιος για laser μπορεί να υποβληθεί στην επέμβαση. Οι μετρήσεις που λαμβάνει ο οφθαλμίατρος παρέχουν σημαντικές πληροφορίες και τον κατατοπίζουν σχετικά με το πάχος του κερατοειδούς και με το εάν αυτό είναι επαρκές ή όχι για τη διενέργεια του laser.

«Δεν υπάρχει κανόνας που να επιτρέπει ή να αποκλείει ανθρώπους με συγκεκριμένους βαθμούς, καθώς υποψήφιοι με περισσότερους βαθμούς μπορεί να διαθέτουν επαρκές πάχος κερατοειδούς, ενώ άλλοι με λιγότερους βαθμούς να μην είναι κατάλληλοι υποψήφιοι. Σε κάθε περίπτωση, λειτουργούμε με γνώμονα την τοπογραφία και, γενικώς, σε περιπτώσεις άνω των 8-9 βαθμών θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και επιφυλακτικοί», εξηγεί η Ευγενία Αθανασοπούλου.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη διόρθωση της μυωπίας με laser
iStock

Τα είδη των διαθλαστικών επεμβάσεων

Υπάρχουν δύο είδη διαθλαστικών επεμβάσεων, η PRK και η LASIK, που εφαρμόζονται εξίσου και παρέχουν το ίδιο καλό οπτικό αποτέλεσμα.

  • Γενικά, σε περιπτώσεις αρκετών βαθμών ή όταν συνυπάρχει αρκετά μεγάλος βαθμός αστιγματισμού, επιλέγουμε συνήθως τη LASIK.
  • Από την άλλη πλευρά, σε επαγγελματίες αθλητές ή σε ανθρώπους οι οποίοι εκτίθενται σε συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό στην περιοχή της κεφαλής ή των ματιών, όπως οι πυγμάχοι, η PRK θεωρείται περισσότερο ενδεδειγμένη.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη διόρθωση της μυωπίας με laser
iStock

Υπάρχει πιθανότητα επιπλοκής;

Γενικά, τα τελευταία χρόνια, τόσο με την εξέλιξη των μεθόδων του προεγχειρητικού ελέγχου (τοπογραφία κερατοειδούς, παχυμετρία) όσο και με την πρόοδο των μηχανημάτων, οι επιπλοκές τέτοιων επεμβάσεων έχουν πρακτικά εξαλειφθεί, καθώς η διαδικασία είναι τελείως ανώδυνη και πραγματοποιείται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου με τη χρήση Laser, όπως στην FEMTO-LASIK ή στην Trans-PRK.

Μετά την επέμβαση

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μετεγχειρητικά παρατηρείται κάποιου βαθμού ξηροφθαλμία, η οποία όμως είναι παροδική και αντιμετωπίζεται με τη χρήση σταγόνων για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Ποια είναι η ιδανική ηλικία για να γίνει η επέμβαση

Ιδανική ηλικία θεωρείται η ηλικία 20-40 ετών, χωρίς όμως να είναι απαγορευτική για μια τέτοια διαδικασία και μεγαλύτερη ηλικία, με μοναδική επιφύλαξη την πρωιμότερη εμφάνιση καταρράκτη όταν το laser εφαρμόζεται σε ηλικίες άνω των 45 ετών.

Επιπλέον, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι μια διαθλαστική επέμβαση άνω των 40-45 ετών δεν παρέχει την πολυπόθητη πολυετή απαλλαγή από τα γυαλιά την οποία επιζητά ο υποψήφιος, καθώς στην ηλικία άνω των 45 ετών κάνει την εμφάνισή του ένα άλλο πρόβλημα, η πρεσβυωπία. Έτσι, ενώ κάποιος με το laser γλιτώνει τα γυαλιά για μακριά, πριν περάσει πολύς καιρός ξεκινάει αναγκαστικά λόγω ηλικίας η ανάγκη των γυαλιών για κοντά.

Σε κάθε περίπτωση, να συμβουλεύεσαι  πάντα τον/την οφθαλμίατρό σου ώστε να σε κατατοπίζει με υπευθυνότητα σχετικά με ενδεχόμενες απορίες που έχεις ή πληροφορίες που χρειάζεσαι, καθώς, όπως αναφέρει η Ευγενία Αθανασοπούλου, «η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και απαιτεί εξατομικευμένη προσέγγιση».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.