iStock

ΤΙ ΝΑ ΤΡΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ, ΑΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙΣ ΑΡΓΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ

Ποιο είναι το ιδανικό βραδινό αν τελειώνεις την προπόνηση πολύ αργά το βράδυ, οπότε δεν σε «παίρνει» να «βαρύνεις», γιατί πρέπει λίγη ώρα αργότερα να κοιμηθείς;

Η Τετάρτη είναι η καλύτερη ημέρα της εβδομάδας μου. Της δικής μου και 11 ακόμα «κοριτσιών» που συναντιόμαστε σε ένα ανοιχτό γήπεδο βόλεϊ του Π. Φαλήρου και απολαμβάνουμε την προπόνησή μας. Πολλοί που μας γνωρίζουν απορούν με το κουράγιο μας, έπειτα από μια ολόκληρη ημέρα στη δουλειά κι αφού έχουμε ασχοληθεί μετά με τα παιδιά και τελειώσει τις απαραίτητες δουλειές στο σπίτι, να φοράμε αθλητικά και να τρέχουμε για πάσες και σερβίς. Είναι, όμως, τέτοια η χαρά μας που τίποτε δεν μας πτοεί. Στις 10:30 περίπου που τελειώνουμε, είμαστε ψόφιες. Και πεινάμε!

Κάποια βράδια κατευθυνόμαστε στο αγαπημένο μας εστιατόριο, εκεί κοντά, για πίτσα και κοκτέιλ. Είναι τα βράδια που παίρνουμε απόφαση πως θα χάσουμε τον ύπνο μας.

Τι τρως, όμως, όταν μέχρι να πας στο σπίτι και να κάνεις μπάνιο, έχει πάει 11:00 και το επόμενο πρωί πρέπει να ξυπνήσεις στις 7:00; Με λίγα λόγια, ποιο είναι το ιδανικό βραδινό αν τελειώνεις την προπόνηση πολύ αργά το βράδυ και δεν σε «παίρνει» να «βαρύνεις», γιατί πρέπει λίγη ώρα αργότερα να κοιμηθείς;

Έχοντας προβληματιστεί αρκετά βράδια Τετάρτης με αυτό, και γνωρίζοντας ότι δεν είμαι η μόνη, ρώτησα τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Κυριακή Στασινού, η οποία μου έδωσε ορισμένες εξαιρετικές επιλογές.

Οι καλύτερες διατροφικές επιλογές για βραδινό μετά την προπόνηση

Όπως μου εξήγησε η κ. Στασινού, αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός μας μετά τη βραδινή προπόνηση είναι καλής ποιότητας πρωτεΐνη και λίγο υδατάνθρακα, για να μην ανεβάσει πολύ τον γλυκαιμικό μας δείκτη. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη λόγω των αμινοξέων που περιέχει, τα οποία συμβάλλουν στην πρωτεϊνοσύνθεση ώστε να αναπληρώνονται οι μυϊκές μας ανάγκες μετά την άσκηση.

Έτσι, το άπαχο κρέας, το αβγό ή το γιαούρτι είναι ωφέλιμο να υπάρχουν στο συγκεκριμένο γεύμα μας. Πιο συγκεκριμένα, κάποιες καλές προτάσεις για να μη «βαρύνουμε» και να κοιμηθούμε σχετικά εύκολα μετά είναι:

Τι να τρως μετά την προπόνηση αν τελειώνεις αργά το βράδυ
iStock

– Γιαούρτι

Ένα στραγγιστό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών είναι εξαιρετική ιδέα για βραδινό μετά την προπόνηση, εφόσον δεν αντιμετωπίζει κάποιος δυσανεξία στα γαλακτοκομικά.

«Σε αυτό μπορείς να προσθέσεις βρόμη ή άλλα δημητριακά χωρίς ζάχαρη, λίγο μέλι ή και κάποιο φρούτο», λέει η κ. Στασινού.

Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το γιαούρτι σε ένα smoothie με φυστικοβούτυρο και μπανάνα, για έξτρα πρωτεΐνη.

Τι να τρως μετά την προπόνηση αν τελειώνεις αργά το βράδυ
iStock

– Σαλάτες

Μία σαλάτα που θα περιλαμβάνει και πρωτεΐνη είναι επίσης μια καλή λύση για να χορτάσεις χωρίς να φουσκώσεις. Αυτή, σύμφωνα με τη διαιτολόγο, μπορεί να είναι:

  • Σαλάτα με κοτόπουλο και παξιμάδια (φρόντισε να έχεις έτοιμο το κοτόπουλο πριν φύγεις προπόνηση, για να μην αναγκάζεσαι να μαγειρεύεις στις 11 το βράδυ).
  • Σαλάτα του σεφ (το μυστικό εδώ είναι το βρασμένο αβγό, το οποίο μπορείς να έχεις ετοιμάσει από νωρίτερα. Μπορείς, μάλιστα, να κρατήσεις το ασπράδι και από δύο ή τρία αβγά).
  • Σαλάτα τύπου ντάκος, με τυρί cottage: Παξιμάδια ολικής άλεσης, μια ψιλοκομμένη ντομάτα και δύο μεγάλες κουταλιές της σούπας τυρί cottage είναι ό,τι πρέπει για βραδινό μετά την προπόνηση!

Τι να τρως μετά την προπόνηση αν τελειώνεις αργά το βράδυ
iStock

– Αβγά

  • Ομελέτα σε τορτίγια: Ένα γρήγορο και εύκολο γεύμα είναι μια απλή ομελέτα με λίγο τυρί ίσως, την οποία έπειτα θα απλώσεις και θα τυλίξεις σε μία τορτίγια. Αν έχεις και λίγα πράσινα λαχανικά να προσθέσεις, π.χ. ρόκα, τόσο το καλύτερο!
  • Βραστά αβγά: Σκέτα βραστά αβγά; θα αναρωτηθείς. Όχι απαραίτητα. Χρησιμοποίησε αυτά ως βάση, κόψε τα σε ροδέλες, πρόσθεσε λίγο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και… να σου πω ένα δικό μου μυστικό; Ανάμειξέ τα με μισό ψιλοκομμένο αβοκάντο. Αν συνεχίζεις να πεινάς, συνδύασέ τα με μία φέτα ψωμί με αλεύρι ντίνκελ και έχεις ένα τέλειο πρωτεϊνούχο βραδινό πριν τον ύπνο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.