iStock

ΕΞΥΠΝΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Φτιάχνεις συνεχώς τα ίδια φαγητά; Δες με ποιους εύκολους και γρήγορους τρόπους μπορείς να ανανεώσεις το εβδομαδιαίο μενού της οικογένειας.

Φαντάζομαι δεν έχει συμβεί μόνο σε εμένα. Πέρα από το καθημερινό άγχος του τι θα μαγειρέψεις και τη συνήθη βαρεμάρα που το περιβάλλει, πιθανότητα θα έχεις πέσει κι εσύ στην παγίδα των λίγων επαναλαμβανόμενων φαγητών που μαγειρεύεις κάθε εβδομάδα.

Κάποια στιγμή, η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο. Στο σπίτι, οι συζητήσεις όλο και πλήθαιναν για το ότι τα τελευταία (πολλά) χρόνια της οικογενειακής μας ζωής τρώμε συνεχώς τα ίδια επτά φαγητά, βδομάδα μπαίνει, βδομάδα βγαίνει. Ένας λόγος είναι ότι το καθένα από τα τέσσερα μέλη της οικογένειας μας έχει τις δικές του προτιμήσεις στο φαγητό, περιορίζοντας εξαιρετικά τα πιάτα στα οποία μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε.

Στην πραγματικότητα, όμως, ο βασικός λόγος αυτής της επανάληψης είναι ότι, σε μια καθημερινότητα γεμάτη υποχρεώσεις, ο εμπλουτισμός και η εναλλαγή του εβδομαδιαίου μενού μερικές φορές μοιάζει σαν μια εξαιρετικά επίπονη δουλειά. Δεν έχεις δηλαδή ούτε μισή ώρα μέσα στη μέρα; θα ρωτήσεις. Δεν είναι μόνο οι υποχρεώσεις αυτές καθαυτές, αλλά κυρίως το mental load που τις συνοδεύει και σε κάνει συχνά να νιώθεις ότι δεν έχεις χώρο για την παραμικρή έξτρα σκέψη ή έγνοια.

Έξυπνοι τρόποι για να ανανεώσεις το εβδομαδιαίο μενού
iStock
Making healthy choices with a nutrition app and a colourful spread of veggies

Ήταν αυτή η γαστρονομική μέρα της μαρμότας που με ξεκόλλησε από το μπλοκάρισμα και με έκανε να αναζητήσω λύσεις στο διαδίκτυο. Σύντομα κατάλαβα πως αν ξεπεράσεις το πρώτο άγχος και την αποστροφή του να προσθέσεις ακόμη 1-2 γραμμές στην to do list σου, μπορείς να βρεις πρακτικούς, γρήγορους και εύκολους τρόπους για να εμπλουτίσεις το οικογενειακό σου μενού.

Δημιούργησε ένα μηνιαίο μενού

Το πρώτο που έχεις να κάνεις είναι να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να επιλέξεις 28 συνταγές τις οποίες θα χωρίσεις σε τέσσερις εβδομάδες. Έτσι, θα έχεις στη διάθεσή σου ένα μενού το οποίο θα καθυστερεί αρκετά να επαναληφθεί. Εάν πάλι οι 28 συνταγές σου φαίνονται πολλές, μπορείς να αρκεστείς σε 14. Εγώ το εφάρμοσα μια Κυριακή που ήμουν χαλαρή στο σπίτι και δεν μου πήρε πάνω από μία ώρα για να καταλήξω.

Στη λίστα των συνταγών μου φρόντισα να συμπεριλάβω τροφές τις οποίες λίγο πολύ τρώμε όλοι στο σπίτι, πιάτα από διαφορετικές κατηγορίες τροφών, υγιεινά πιάτα τα οποία όμως μπορεί να εναλλάσσονταν και με κάτι πιο ανθυγιεινό, όπως σπιτική pizza ή σουφλέ ζυμαρικών, αλλά και πιάτα από οικονομικές πρώτες ύλες.  Αφού έφτιαξα τη λίστα των συνταγών, επέλεξα μία για κάθε μέρα της εβδομάδας επί τέσσερις εβδομάδες, και κόλλησα το πρόγραμμα στην πόρτα του ψυγείου.

Φτιάξε τη λίστα με τα υλικά

Το επόμενο βήμα είναι να αφιερώσεις κάποιον χρόνο στο να φτιάξεις τέσσερις εβδομαδιαίες λίστες με τα υλικά που θα χρειαστείς. Η έξυπνη κίνηση είναι να φτιάξεις δύο λίστες: Μια λίστα με τα υλικά και μια λίστα με τα ψώνια κάθε εβδομάδας. Με αυτό τον τρόπο δεν θα χρειάζεται να αφιερώνεις πολύ χρόνο κάθε εβδομάδα, απλά να τσεκάρεις ποια από τα υλικά της λίστας έχεις στο ψυγείο σου και ποια όχι, ώστε να ξέρεις εύκολα τι ψώνια χρειάζεσαι.

Έξυπνοι τρόποι για να ανανεώσεις το εβδομαδιαίο μενού
iStock

Κάποιοι έξτρα τρόποι για να προσθέσεις ποικιλία στο εβδομαδιαίο σου μενού

  • Πρόσθεσε νέα συνοδευτικά. Δεν χρειάζεται να είναι το κυρίως πιάτο αυτό που αλλάζεις, μπορεί να είναι τα συνοδευτικά του. Βάλε ποικιλία στο μενού σου επιλέγοντας διαφορετικές σαλάτες. Συνόδευσε το κοτόπουλο με κουσκούς αντί για ρύζι. Αν δεν σου αρέσει το κουσκούς, δοκίμασε κάποιο διαφορετικό είδος ρυζιού.
  • Χρησιμοποίησε ένα λαχανικό που δεν συνηθίζεις να χρησιμοποιείς (αν και τα λαχανικά μπορεί να γίνουν αληθινή πρόκληση και να είναι μια πολύ δύσκολη πίστα εάν έχεις παιδιά).
  • Δοκίμασε διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος χρησιμοποιώντας άλλοτε το φούρνο, άλλοτε την κατσαρόλα, άλλοτε το τηγάνι και άλλοτε το air fryer.
  • Δημιούργησε παραλλαγές με διαφορετικές σάλτσες. Κάνε το κοτόπουλο κοκκινιστό ή α λα κρεμ. Κάνε τα γιουβαρλάκια με κόκκινη σάλτσα ή αβγολέμονο.
  • Οι διαφορετικές μαρινάδες μπορούν επίσης ανανεώσουν μια συνταγή, κάνοντας ένα φαγητό που τρως συχνά να μοιάζει διαφορετικό.
  • Τα βότανα και τα μπαχαρικά μεταμορφώνουν και αυτά τις πρώτες ύλες, με τον βασιλικό και τη ρίγανη να τους δίνουν μια απόλυτα μεσογειακή γεύση, ενώ το σαφράν και το curry απόλυτα ινδική.

Έξυπνοι τρόποι για να ανανεώσεις το εβδομαδιαίο μενού
iStock

Μερικές ακόμη ιδέες

  • Δημιούργησε γεύματα από τα περισσεύματα από τα φαγητά που μαγείρεψες τις προηγούμενες ημέρες. Αξιοποίησε τα μακαρόνια που περίσσεψαν για να φτιάξεις μια λίγο ασυνήθιστη ομελέτα.
  • Κάνε τις συνηθισμένες σου συνταγές και πρόσθεσε μόνο μια νέα συνταγή κάθε εβδομάδα.
  • Γκούγκλαρε τα υλικά που έχεις στο ψυγείο και δες ποια συνταγή μπορείς να φτιάξεις με αυτά. Αυτό θα αξιοποιήσει τα υλικά που έχεις αγοράσει και θα εξοικονομήσεις χρήμα.
  • Αφιέρωσε μια ώρα κάθε Κυριακή στην προετοιμασία των γευμάτων της εβδομάδας. Πλύνε τις σαλάτες, κόψε τα υλικά και μαγείρεψε κάποια φαγητά που θα μπορέσεις να διατηρήσεις στην κατάψυξη, για να τα έχεις έτοιμα για τις φορτωμένες και πολυάσχολες ημέρες της εβδομάδας.

Οι συνταγές που σου προτείνουμε για τις επόμενες δύο εβδομάδες

Δευτέρα: Γίγαντες στο φούρνο
Τρίτη: Αρακάς
Τετάρτη: Mεξικάνικο ρύζι με κοτόπουλο
Πέμπτη: Mπριάμ
Παρασκευή: Μακαρονάδα Ναπολιτέν
Σάββατο: Λαβράκια στο φούρνο με ντομάτες και πατάτες
Κυριακή: Κολοκυθάκια αυγολέμονο

Δευτέρα: Πικάντικα ρεβύθια
Τρίτη: Ψαρόσουπα
Τετάρτη: Μπιφτέκια κοτόπουλο
Πέμπτη: Κουνουπίδι με πατάτες στο φούρνο
Παρασκευή: Ριζότο με σπαράγγια
Σάββατο: Σουφλέ ζυμαρικών
Κυριακή: Κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.