597242598 iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΤΟ ΖΑΡΩΜΕΝΟ ΔΕΡΜΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ

Βλέποντας την επιδερμίδα του σώματός σου να γίνεται σαν… χαρτί γκοφρέ, δεν χρειάζεται να σε κυριεύει η ηττοπάθεια, αλλά να υιοθετήσεις μια νέα στρατηγική περιποίησης.

Καθώς μεγαλώνουμε, η επιδερμίδα του προσώπου και του σώματος περνάει από διάφορες αλλαγές. Γίνεται πιο λεπτή, αποκτά ρυτίδες, χάνει την ελαστικότητά της, χαλαρώνει. Στο σώμα, όπου θα εστιάσουμε σε αυτό το άρθρο, το δέρμα αρχίζει να ζαρώνει ιδιαίτερα σε κάποια σημεία όπως τα γόνατα, οι αγκώνες, τα μπράτσα και το εσωτερικό των μηρών.

Το δέρμα είναι εκεί για να σου υπενθυμίζει απλώς ότι μεγαλώνεις! Σίγουρα δεν είναι πολύ ευχάριστο να το συνειδητοποιείς και να το βλέπεις, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί σταδιακά μειώνεται η παραγωγή δομικών πρωτεϊνών, όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη, που υποστηρίζουν το δέρμα και το διατηρούν ελαστικό και σφριγηλό.

Εκτός από τη φυσική διαδικασία της γήρανσης, όμως, το ζαρωμένο δέρμα μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως το περιβάλλον στο οποίο ζεις και το lifestyle σου.

ζαρωμένο δέρμα
iStock

Γιατί ζαρώνει η επιδερμίδα

Σε μια χώρα με πολύμηνη ηλιοφάνεια, όπως η Ελλάδα, όπου όλοι σπεύδουμε στις παραλίες μόλις μπει η άνοιξη και μέχρι τώρα τον Οκτώβριο, η παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία ενδέχεται να επιταχύνει τον ρυθμό της γήρανσης, ειδικά σε περιοχές όπως τα χέρια, τα πόδια και το ντεκολτέ. Άλλοι μη κληρονομικοί παράγοντες πρόωρης γήρανσης του δέρματος είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία προκαλεί λεπτές γραμμές και ρυτίδες, ενώ κάνει την επιδερμίδα πιο ξηρή και ευαίσθητη, αλλά και η ξαφνική απώλεια βάρους: με το πέρασμα του χρόνου, το δέρμα χάνει την ελαστικότητα και την ικανότητα να επανέρχεται στη θέση του – έτσι δημιουργούνται ζάρες και χαλάρωση, ιδιαίτερα στα μπράτσα και στους μηρούς.

Σκέψου επίσης πόση φροντίδα προσφέρεις στην επιδερμίδα του σώματός σου. Την περιποιείσαι τόσο εντατικά όσο το πρόσωπο με μια πλήρη ρουτίνα ειδικά για αυτή, ή την παραμελείς; Όταν δεν του προσφέρεις ενυδάτωση, το δέρμα του σώματος αφυδατώνεται, χάνει τη νεανικότητά του, ζαρώνει και δείχνει θαμπό και τραχύ.

ζαρωμένο δέρμα
iStock

5 τρόποι για να βελτιώσεις την κατάσταση

1. Ενυδάτωση με συστατικά αντιγήρανσης

Αρχικά πρέπει να περιποιείσαι την επιδερμίδα του σώματος συστηματικά και καθημερινά – είναι το Α και το Ω για πιο νεανικό, ελαστικό και υγιές δέρμα! Εκτός από ενυδατικά συστατικά, όπως υαλουρονικό οξύ, σκουαλάνιο και γλυκερίνη, και έλαια, όπως το βούτυρο καριτέ και το λάδι καρύδας, η κρέμα σώματος που χρειάζεσαι πρέπει να περιέχει και παράγοντες σύσφιξης και ανόρθωσης, όπως τα πεπτίδια, τα AHAs και η ρετινόλη. Τα συστατικά αυτά ενισχύουν την παραγωγή του κολλαγόνου και την ανανέωση των κυττάρων, και βελτιώνουν σημαντικά την υφή της επιδερμίδας. Σημείωσε ότι επειδή η ρετινόλη μπορεί να είναι ερεθιστική, τη χρησιμοποιείς μέρα παρά μέρα και βάζεις ενδιάμεσα μια απλή ενυδατική κρέμα.

2. Απολέπιση 1 με 2 φορές την εβδομάδα

Η απολέπιση είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία, γιατί επιταχύνει την ανανέωση των κυττάρων, απομακρύνοντας τα παλιά και γερασμένα, και φέρνοντας στην επιφάνεια νωρίτερα τα νέα και υγιή. Μην περιμένεις ότι η απολέπιση θα εξαφανίσει τις ζάρες από το δέρμα σου, αλλά τουλάχιστον θα αποκαλύψει μια πιο φρέσκια, ξεκούραστη και νεανική όψη.

Μπορείς να κάνεις dry brushing, να χρησιμοποιήσεις scrub με ήπιους κόκκους ζάχαρης ή πιο σκληρούς κόκκους αλατιού, ή να επιλέξεις ένα απολεπιστικό προϊόν με AHAs, όπως γλυκολικό και γαλακτικό οξύ. Αν κάνεις αποτρίχωση με ξυραφάκι, η απολέπιση πρέπει να προηγείται μια με δύο μέρες πριν για να αποφύγεις πιθανό ερεθισμό.

ζαρωμένο δέρμα
iStock

3. Γυμνάσου και το σώμα σου θα σε ευγνωμονεί

Mε την πάροδο του χρόνου, τα μιτοχόνδρια, εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας των κυττάρων, αρχίζουν να υπολειτουργούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα να ρυτιδιάζει, να «σταφιδιάζει» και να χαλαρώνει. Με τη γυμναστική, αυτά τα σημαντικά για τη σωστή κυτταρική λειτουργία οργανίδια επανενεργοποιούνται, ξανανιώνουν, αναζωογονούνται. Ειδικά, η προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης (resistant training), που μπορεί να προσφέρει για παράδειγμα το TRX, αυξάνει τη μυϊκή δύναμη, λειτουργία και μάζα. Όσο πιο τονωμένοι και σφιχτοί είναι οι μύες, τόσο πιο σφριγηλή και νεανική αποκαλύπτεται η επιδερμίδα!

4. Σωστή διατροφή και μπόλικα υγρά

Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά θα σε βοηθήσει να θρέψεις το δέρμα σου από μέσα προς τα έξω. Επίσης, η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού βοηθάει στην ενυδάτωση του οργανισμού και κατ’ επέκταση του δέρματος: όπως γράφει εδώ η συνάδελφος Νίκη Μπάκουλη, η ενδεδειγμένη ποσότητα νερού και ροφημάτων που έχουν βάση το νερό, ημερησίως, είναι 2,12 λίτρα για τις γυναίκες και 3 λίτρα από τους άντρες.

4. Φόρα επιτέλους αντηλιακό!

Για να μην «σταφιδιάσεις» από τον ήλιο, όπως οι τουρίστες που βλέπουμε το καλοκαίρι να κάθονται με τις ώρες στις ξαπλώστρες και να αποκτούν χρώμα σχεδόν μπορντό, εφάρμοζε αντηλιακό κάθε πρωί πριν βγεις από το σπίτι. Μην ξεχνάς τις περιοχές του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο για όσο φοράς ακόμα κοντά ρούχα.

5. Θεραπείες στο ιατρείο

Υπάρχουν πολλές θεραπείες που ευνοούν τη σύσφιξη και αντιμετωπίζουν τη χαλάρωση της επιδερμίδας. Αν όμως θέλεις κάτι πιο στοχευμένο στις ρυτίδες και τις ζάρες, σου προτείνουμε τα ενέσιμα fillers με υαλουρονικό οξύ, ειδικά για τις ρυτίδες πάνω και γύρω από τα γόνατα ή το ντεκολτέ. Επίσης, οι δημοφιλείς βιοδιεγέρτες κολλαγόνου διεγείρουν την παραγωγή αυτής της πρωτεΐνης, ενισχύουν τη δομή και την ελαστικότητα του δέρματος, και ενδείκνυνται για τις μεγαλύτερες επιφάνειες στο σώμα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.