iStock

5 ΑΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Η μελαγχολική εποχή της μετάβασης από το καυτό καλοκαίρι στον κρύο χειμώνα είναι γεμάτη με ευωδιές γήινες, ζεστές, πικάντικες και λουλουδάτες, που θα βρεις και στα αρώματα που προτείνουμε.

Κοντεύουμε να ξεχάσουμε πώς μυρίζει το φθινόπωρο, αυτό που περιγράφουν τα παλιά σχολικά βιβλία, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της απομάκρυνσής μας από τη φύση. Το πιο χαρακτηριστικό άρωμα αυτής της εποχής είναι τα πεσμένα φύλλα που αποσυντίθενται στο έδαφος από βακτήρια και μύκητες απελευθερώνοντας διάφορα αέρια, όπως εξηγεί η Theresa Crimmins, διευθύντρια του αμερικανικού Εθνικού Δικτύου Φαινολογίας, το οποίο μελετά τον κύκλο ζωής των φυτών. Αλλά έχει δει κανείς μέχρι τώρα πεσμένα, κιτρινισμένα φύλλα, κι ας βρισκόμαστε στα μέσα Οκτωβρίου;

Έτσι όπως πάμε, το φθινόπωρο θα γίνει μια ανάμνηση που θα την ανασύρουν αρώματα με νότες χαρακτηριστικές της εποχής, από φρούτα (μήλα, αχλάδια, περγαμόντο και κολοκύθες, που, ναι, θεωρούνται φρούτο), λουλούδια (ντάλιες, βιολέτες) και οσμές της γης που έχει υποδεχτεί τα πρωτοβρόχια και ετοιμάζεται για τον χειμώνα (μουχλιασμένα φύλλα, νοτισμένα ξύλα).

Το κεχριμπάρι (amber) είναι άλλη μια νότα ιδιαίτερα δημοφιλής στα φθινοπωρινά αρώματα, που δημιουργείται με την ανάμειξη βανίλιας, ρετσινιών, όπως λάβδανο και μύρο, και μόσχων – το αποτέλεσμα είναι ένα ζεστό, πουδρένιο και γλυκό άρωμα, που ταιριάζει απόλυτα με τη μετάβαση από το καλοκαίρι στον χειμώνα.

Τα φθινοπωρινά αρώματα που αγαπάμε

Barénia Eau de Parfum, Hermès

Αν το βραχιόλι Collier de Chien, μία από τις πιο χαρακτηριστικές δημιουργίες του οίκου, σου πέφτει κομματάκι ακριβό (ναι, είναι!), μπορείς να αποκτήσεις αυτό το άρωμα σε μπουκάλι εμπνευσμένο από το ίδιο σχέδιο. To γυναικείο Barénia είναι μια δημιουργία της αρωματοποιού Christine Nagel, η οποία από το 2016 είναι η αποκλειστική «μύτη» της Hermès. Εδώ παρουσιάζει την πρώτη chypre αρωματική σύνθεση του οίκου με ξυλώδεις και αισθησιακές νότες. Η κυρίαρχη δρυς και το μυστηριώδες πατσουλί συνδυάζονται με τη λεπτότητα του κρίνου και μια απροσδόκητη νότα από συνσέπαλο, ένα τροπικό είδος μούρου. Δοκίμασε το άρωμα στο δέρμα σου και εκείνο θα αποκαλύψει τον πραγματικό εαυτό του!

Tobacco & Amberwood Originals 3 Eau de Toilette, Guess

Η αρωματική συλλογή Originals της Guess περιλαμβάνει μια τριπλέτα genderless αρωμάτων, που επαναπροσδιορίζει τα πρότυπα των φύλων εξυμνώντας την πολύπλευρη φύση της ταυτότητας, και μπαίνει σε ’90s style vintage μπουκάλια.

Το συγκεκριμένο άρωμα, το Νο3 της συλλογής, είναι ένα πολύπλευρο ξυλώδες άρωμα, κεχριμπαρένιο και κιτρικό μαζί, το οποίο απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να εξελίσσονται διαρκώς. Οι νότες φύλλων καπνού και μανταρινιού στην κορυφή, η καρδιά από άνθος καπνού, φασόλι τόνκα και τριαντάφυλλο σαφράν, και η βάση από βανίλια και μόσχο θέλουν να κάνουν το άρωμα μια απόδειξη της δύναμης της απελευθέρωσης από περιορισμούς.

Mountain Pepper Eau De Toilette, Korres

Με χαρακτήρα woody και fougère, αυτό το άρωμα είναι μια ωδή στην ομορφιά των αντιθέσεων και έχει μια διαχρονικότητα που του χαρίζει η στιβαρότητα του ξύλου ανάμεσα σε αναζωογονητικές νότες από περγαμόντο, κόλιανδρο, πορτοκάλι και δενδρολίβανο. Οι κυρίαρχες νότες είναι το φρέσκο, αναζωογονητικό αιθέριο έλαιο των καρπών του τροπικού δέντρου Litsea Cubeba, μια περισσότερο εκλεπτυσμένη, γλυκιά εκδοχή του αρώματος του λεμονιού, το περγαμόντο, που αναδίδει ζεστασιά, οικειότητα και ζωντάνια, και ο κόλιανδρος, ο μυστικός καρπός της αθανασίας, της ευτυχίας και της αγάπης. Άκρως φθινοπωρινή η βάση, με μόσχο, βρύα και κεχριμπάρι.

Rouge Chaotique Extrait de Parfum, Byredo

Έντονο και genderless, αυτό το άρωμα είναι γλυκό και πικάντικο με μια σκοτεινή ανατροπή. Στην κορυφή, ένα πρελούδιο πολύτιμου σαφράν βρίσκεται κάτω από τη φρέσκια χυμώδη γεύση του φραγκοστάφυλου και του περγαμόντου με μια πινελιά από δέρμα με μπαχαρικά. Βελούδινα απαλές gourmand νότες σχηματίζουν την καρδιά, καθώς η σιροπιαστή αίσθηση του δαμάσκηνου και η φρυγανισμένη γλυκύτητα της πραλίνας μετατρέπονται σε μια ακαταμάχητη ένοχη απόλαυση. Το θεαματικό φινάλε γράφεται από το oud, μία από τις ακριβότερες αρωματικές πρώτες ύλες, που αναμειγνύεται με πατσουλί και εξισορροπείται με την τραγανή ένταση του πάπυρου. Ένα άρωμα για τις πιο ιδιαίτερες φθινοπωρινές νύχτες!

Perfect Elixir, Marc Jacobs

Μια πρόσκληση να ικανοποιήσουν τις αισθήσεις τους και να εκδηλώσουν τις αληθινές επιθυμίες τους απευθύνει ο Marc Jacobs σε όλες τις γυναίκες. Το ολοκαίνουργιο Perfect Elixir αρχίζει να ξετυλίγεται με ένα ζουμερό ακόρντο μωβ ραβεντιού, που συναντά το ισχυρό, ξυλώδες και χρυσό κεχριμπάρι. Το γλυκό εκχύλισμα από ξύλο βανίλιας αγκαλιάζει το σαγηνευτικό αυτό ελιξίριο, μετατρέποντάς το σε ένα άρωμα που αιχμαλωτίζει τις αισθήσεις. Το καπάκι του μπουκαλιού, που σχεδίασε η Νεοϋορκέζα illustrator και designer Jacky Blue, είναι πολύχρωμο και παιχνιδιάρικο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.