Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη.

ΕΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ 4 ΤΥΠΟΥΣ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ ΑΝΗΚΕΤΕ;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι τύπος ζευγαριού είστε; Ένα νέο βιβλίο περιγράφει τέσσερις διαφορετικούς τύπους, τις δυναμικές που δημιουργούν και το πώς επηρεάζουν τη σχέση.

Κοιτάζοντας γύρω σου τα ζευγάρια των φίλων σου σίγουρα και εσύ παρατηρείς κάποια μοτίβα και δυναμικές, κάποιους τύπους ζευγαριών. Μπορεί συχνά να αναρωτιέσαι σε ποιον τύπο ανήκεις ή ποιος τύπος ζευγαριού θα εξασφάλιζε μεγαλύτερη ισορροπία στη σχέση σου.

Η Δρ Sara Nasserzadeh διδάκτωρ κοινωνικής ψυχολογίας, με πολλά χρόνια εμπειρίας σαν σύμβουλος ζεύγους, στο τελευταίο της βιβλίο Love by Design: 6 Ingredients to Build a Lifetime of Love σκιαγραφεί τέσσερις τύπους ζευγαριών στους οποίους σίγουρα θα αναγνωρίσεις και τον δικό σου ή αυτόν κάποιου φιλικού σου ζευγαριού.

Όσα γράφει στο βιβλίο της η Nasserzadeh είναι το αποτέλεσμα δεκαετούς έρευνας αλλά και της δουλειάς που έχει κάνει με ζευγάρια πάνω από δύο δεκαετίες κυρίως όμως της συνεχούς περιέργειας που έχει διατηρήσει σαν θεραπεύτρια και σύμβουλος γάμου να εντοπίσει το τι είναι αυτό που κάνει μια σχέση να λειτουργεί.

Οι τέσσερις τύποι ζευγαριών

Το «σύγχρονο ζευγάρι»

Όπως αναφέρει η Nasserzadeh πρόκειται για τον πλέον συνήθη τύπο ζευγαριού. Στο «σύγχρονο» ζευγάρι κάθε ένας από τους συντρόφους φροντίζει να διατηρεί τις δικούς του πόρους, όπως χαρακτηριστικά τους ονομάζει η συγγραφέας αναφερόμενη στον χρόνο, την ενέργεια, την προσοχή και το χρήμα που διαθέτει ο καθένας μας και φέρνει στη σχέση, διαφυλάττοντας την ατομικότητα του. Ναι μεν οι δυο σύντροφοι έχουν κάποιο κοινό πεδίο που μοιράζονται αλλά δεν νιώθουν «το ζευγάρι» τους, σαν μια ξεχωριστή ενότητα. Δεν έχουν έντονη την αίσθηση ενός «μαζί».

Κάτω από αυτό το πρίσμα μοιάζουν περισσότερο σαν «συνέταιροι» στη σχέση οι οποίοι προσπαθούν να διαφυλάξουν τα προσωπικά τους συμφέροντα και να θέσουν τα όρια τους μέσω «ψυχρών» διαπραγματεύσεων. Όταν νιώσουν ότι τα όρια τους καταπατώνται ή πως η δυναμική του ζευγαριού ξεφεύγει από μια συμφωνία η οποία δεν είναι δίκαιη ή 50/50 φροντίζουν να την επαναφέρουν σε ίσα ποσοστά, για να μην σπαταλήσουν τους ατομικούς τους πόρους, δηλαδή το χρόνο, την ενέργεια, την προσοχή τους ή τα χρήματα τους.

Οι σύντροφοι στο «σύγχρονο» ζευγάρι είναι πάντοτε πάρα πολύ προσεκτικοί με το να διατηρείται μια ισορροπία και μία δικαιοσύνη στο πόσους πόρους φέρνει κάθενα από τα μέλη του ζευγαριού στη σχέση. «Η πλειοψηφία των διαφωνιών και των καβγάδων που φτάνουν στο γραφείο μου είναι πάνω στο τι είναι δίκαιο και ισότιμο στη σχέση» αναφέρει χαρακτηριστικά η Nasserzadeh

Το ζευγάρι των «περισσευμάτων»

Σύμφωνα με την Nasserzadeh τα ζευγάρια των «περισσευμάτων» είναι επίσης πολύ συνηθισμένα στην εποχή μας. Και τι εννοεί η Nasserzadeh με τον όρο περισσεύματα. Το κάθε μέλος του ζευγαριού προσπαθεί να αξιοποιήσει τους πόρους του στις δικές του προσωπικές υποθέσεις, -στην εργασία, τις δραστηριότητες και τις κοινωνικές του σχέσεις- και μόνο ό,τι περισσεύει το διαθέτει στη σχέση. Είναι προφανές πως σε αυτόν τον τύπο ζευγαριού προτεραιότητα έχει η ατομικότητα του κάθε μέλους και η σχέση έρχεται μετά.

Αυτός ο τύπος θυμίζει πολύ και το σύγχρονο φαινόμενο του breadcrumping, του φαινομένου δηλαδή του να προσπαθείς να διατηρείς μια σχέση με το ελάχιστο της ενέργειας και της προσπάθειας «ρίχνοντας μερικά μόνο ψίχουλα στον άλλο» που δεν χαρακτηρίζει μόνο τις συντροφικές σχέσεις αλλά και τις φιλικές.

Εσείς σε ποιον τύπο ζευγαριού ανήκετε;
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Το συγχωνευτικό ζευγάρι

Είναι το ζευγάρι που περιγράφει τον εαυτό του σαν αχώριστο και αγαπημένο. Σαν το ζευγάρι που δεν μπορεί να ζήσει ο ένας χωρίς τον άλλο και που η ταύτιση τους έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα που μπορεί ο ένας να συμπληρώσει τη φράση που έχει ξεκινήσει ο άλλος. Όπως είναι προφανές τα άτομα σε αυτό τον τύπο ζευγαριού έχουν πολύ χαμηλό επίπεδο αυτονομίας και έλλειψη αίσθησης προσωπικής ταυτότητας ή εαυτού. Αυτό τους δυσκολεύει να θέσουν και να διαφυλάξουν τα δικά τους προσωπικά όρια μέσα στη σχέση και καθώς περνά ο καιρός συνήθως αναπτύσουν συνεξαρτητικές σχέσεις.

Δυστυχώς ο τύπος του συγχωνευτικού ζευγαριού τείνει να εξιδανικεύεται από την πλειοψηφία των ανθρώπων αλλά και τα ίδια τα άτομα που βιώνουν μια τέτοια σχέση. Στην πραγματικότητα μια σχέση συγχώνευσης είναι μια δυσλειτουργική σχέση. «Μπορεί κάποιες στιγμές το να νιώθεις μια βαθιά σύνδεση με το σύντροφό σου η οποία σου δημιουργεί την αίσθηση ότι δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτόν να είναι μια πολύ ωραία εμπειρία αν όμως αυτό συνεχίζει για μεγάλα χρονικά διαστήματα παγιδεύεσαι τόσο πολύ στην φούσκα του ζευγαριού, χάνεις τόσο πολύ τον εαυτό σου που αργά ή γρήγορα θα αρχίσεις να ασφυκτιάς» αναφέρει η Nasserzadeh

Το αναδυόμενο ζευγάρι

Αυτός είναι ο τύπος του ζευγαριού που η Nasserzadeh περιγράφει ως ιδανικό. Σε αυτό το κάθε άτομο στη σχέση λειτουργεί σαν μια υγιής ατομικότητα σε μια σχέση αμοιβαίας εξάρτησης με υγιή και σαφή όρια. Οι σύντροφοι αν και έχουν μεταξύ τους μια βαθιά σύνδεση, αντιλαμβάνονται τη σχέση τους και το ζευγάρι σαν μια κοινή σημαντική ενότητα στην οποία θέλουν να επενδύσουν. Η σχέση τους βασίζεται στην ισότητα αλλά φροντίζουν τόσο να δίνουν όσο και να παίρνουν. Πρόκειται για μια σχέση που σου χαρίζει ηρεμία και ισορροπία.

Το να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να σκεφτείς ποια είναι τα μοτίβα που ακολουθείς και σε ποιον τύπο ζευγαριού ανήκεις, μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις τις δυσλειτουργίες στη σχέση σου αλλά και τις αλλαγές που μπορείς να κάνεις για να αποκτήσεις μια πιο υγιή και ισορροπημένη σχέση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.