Charles Krupa/ AP

ΡΙΞΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΠΙΟ ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙ

Τα Βραβεία Ig Nobel σίγουρα χαρίζουν χαμόγελα και, όπως λέει ο εμπνευστής τους, Marc Abrahams, πρόκειται για έρευνες που «κάνουν τους ανθρώπους να γελούν και μετά να σκέφτονται».

Τα Ig Nobel βραβεία τιμούν επιτεύγματα τόσο αστεία και μοναδικά, που κάνουν τους ανθρώπους να γελούν κι έπειτα να σκέφτονται, όπως τονίζει ο εμπνευστής τους Marc Abrahams. Σκοπό έχουν να γιορτάσουν το ασυνήθιστο, να τιμήσουν το ευφάνταστο και να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των ανθρώπων για την επιστήμη, την ιατρική και την τεχνολογία.

Η 34η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στο γνωστό MIT, στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης και το γκαλά έλαβε χώρα σε μια αίθουσα διαλέξεων γεμάτη με χάρτινα αεροπλάνα. Σεβόμενο την παράδοση των Ig Nobel βραβείων, το κοινό έφερε μαζί του χαρτί, το οποίο μετέτρεψε σε αεροπλανάκια μιας χρήσης. Η εκδήλωση είναι ένας συνδυασμός γκαλά, απονομής βραβείων, τσίρκου και όπερας. «Είναι το πιο περίεργο πράγμα στο οποίο θα πας ποτέ… Είναι πραγματικοί νικητές βραβείου Νόμπελ που δίνουν βραβεία σε πραγματικούς επιστήμονες, οι οποίοι κάνουν πράγματα περίεργα», γράφει η Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα Αμάντα Πάλμερ.

Εδώ, σου παρουσιάζουμε ορισμένους από τους νικητές των φετινών βραβείων.

Το βραβείο φυσιολογίας

Το βραβείο αυτό είναι τρανή απόδειξη του ότι καμία πληροφορία δεν είναι άχρηστη. Οι Ιάπωνες ερευνητές που το κέρδισαν τιμήθηκαν για την ανακάλυψή τους ότι τα θηλαστικά μπορούν να αναπνέουν από τον πρωκτό τους. Τα πειράματα της ομάδας έδειξαν ότι τα ποντίκια, οι αρουραίοι και οι χοίροι μπορούσαν να απορροφήσουν οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματος, όταν αυτό χορηγούνταν μέσω του ορθού, υποστηρίζοντας έτσι την κανονική τους αναπνοή.

Σκοπός των επιστημόνων ήταν να μάθουν αν οι άνθρωποι με αναπνευστικές δυσκολίες θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τον λεγόμενο «εντερικό αερισμό». Το έργο τους ξεκίνησε μέσα στην πανδημία της Covid, όταν πολλά νοσοκομεία είχαν έλλειψη μηχανικών αναπνευστήρων για την υποστήριξη ασθενών με σοβαρές λοιμώξεις. Η ομάδα διεξάγει τώρα το πρώτο στάδιο δοκιμών σε ανθρώπους.

Το βραβείο πιθανοτήτων

Η επιμονή απέδωσε καρπούς για τους νικητές του Ig Nobel βραβείου πιθανοτήτων František Bartoš, Eric-Jan Wagenmakers, Alexandra Sarafoglou, Henrik Godmann και περίπου άλλων 50 συναδέλφων τους. Η ομάδα έπαιξε 350.757 το παιχνίδι με το πέταγμα του κέρματος για να δοκιμάσει μια υπόθεση που διατύπωσε ο Persi Diaconis, πρώην μάγος και καθηγητής στατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Το έργο τους υποστήριξε την πρόβλεψη του Diaconis ότι τα κέρματα είναι (λίγο) πιο πιθανό να προσγειωθούν έτσι όπως ξεκίνησαν.

Το βραβείο χημείας

Τα σκουλήκια μπορεί να είναι νηφάλια. Μπορεί, επίσης, να γίνουν… λιώμα, αν πιουν αλκοόλ. Οι Tess Heeremans, Antoine Deblais, Daniel Bonn και Sander Woutersen κέρδισαν το βραβείο αυτό χάρη στην επινόηση μιας μεθόδου που βοήθησε στον διαχωρισμό μεθυσμένων και νηφάλιων σκουληκιών.

AP Photo/Steven Senn
Professor Sander Woutersen, right, displays an oversized stuffed worm while accepting a shared Ig Nobel Prize in chemistry for working with a team of researchers using chromatography to separate drunk and sober worms, during a performance, Thursday, Sept. 12, 2024, at the Ig Nobel Prize ceremony at Massachusetts Institute of Technology, in Cambridge, Mass. (AP Photo/Steven Senne)

Το βραβείο ιατρικής

Το βραβείο αυτό κέρδισε μια ομάδα Ελβετών, Γερμανών και Βέλγων επιστημόνων, οι οποίοι απέδειξαν ότι ένα placebo φάρμακο που προκαλεί επώδυνες παρενέργειες μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό από ένα placebo φάρμακο που δεν προκαλεί παρενέργειες.

Το βραβείο φυσικής

Ο Jimmy Liao τιμήθηκε με το βραβείο φυσικής για την επίδειξη και την εξήγηση των κολυμβητικών ικανοτήτων μιας νεκρής πέστροφας. Σε μια σειρά άρθρων γράφει για την ανακάλυψη αυτής της απροσδόκητης πτυχής της δυναμικής των ρευστών.

AP Photo/Steven Senne

Το βραβείο ανατομίας

Ο καθηγητής κρανιοχειρουργικής Roman Khonsari από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Necker-Enfants Malades στο Παρίσι και οι συνάδελφοί του κέρδισαν το βραβείο αυτό για μια μελέτη που αφορά τα μαλλιά της κεφαλής μας. Η έρευνά τους διαπίστωσε ότι ενώ στους περισσότερους ανθρώπους οι τρίχες στο κεφάλι κινούνται σπειροειδώς προς τη φορά των δεικτών του ρολογιού, αυτό δεν ισχύει στο νότιο ημισφαίριο όπου η κίνηση είναι αριστερόστροφη. «Χάρηκα γιατί παρά την αναμφισβήτητη… ασχετοσύνη της μελέτης, είμαι πεπεισμένος ότι η αποκρυπτογράφηση προτύπων στη φύση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές ανακαλύψεις για τους θεμελιώδεις μηχανισμούς ανάπτυξης», δήλωσε ο Khonsari.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.