Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΑΠΙΘΑΝΕΣ ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΑΙ ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ ΑΠΟ ΤΥΡΙ COTTAGE

Αποφεύγεις το τυρί cottage γιατί δεν σου αρέσει η υφή του; Αυτή η συνταγή για πένες με μανιτάρια θα σε κάνει να αλλάξεις γνώμη!

Πώς προκύπτει η κρέμα cottage; Το τυρί cottage μπαίνει στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και δημιουργείται μια υπέροχη, κρεμώδης σάλτσα, που αγκαλιάζει τις πένες με μανιτάρια! Ναι, είναι το ίδιο «κόλπο» που εφαρμόσαμε στη συνταγή για εύκολο κριθαρότο χωρίς πολλά λιπαρά.

Μια σάλτσα τυρένια, πεντανόστιμη, υπέροχα βελούδινη, μια σάλτσα που θα σε κάνει να πιστεύεις ότι «κρύβει» κρέμα γάλακτος, αλλά είναι πολύ χαμηλή σε λιπαρά και θερμίδες. Για την ακρίβεια, είναι η light εκδοχή της σάλτσας αλφρέντο χωρίς να έχει κρέμα γάλακτος.

Οι πένες με μανιτάρια και κρέμα cottage είναι ένα ένα πιάτο που συνδυάζει γεύση με θρεπτική αξία, προσφέροντας ένα ισορροπημένο γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Οι πένες –ειδικά αν επιλέξετε ολικής άλεσης– αποτελούν καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών, που περιέχουν βοηθούν στην αίσθηση του κορεσμού, κάνοντάς το πιάτο ένα ιδανικό γεύμα για όσους θέλουν να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.

Τα μανιτάρια είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ παρέχουν σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη D, σελήνιο και κάλιο. Είναι επίσης καλή πηγή πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, καθιστώντας τα κατάλληλα για όσους ακολουθούν μια vegetarian διατροφή ή απλά θέλουν να μειώσουν την καθημερινή κατανάλωση κρέατος.

Συνταγή για πένες με μανιτάρια και κρέμα cottage

  • Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια
  • Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
  • Μερίδες: 4
  • Vegetarian

πένες
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά

  • 20 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι λευκό
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 400 γρ. μανιτάρια τύπου σαμπινιόν
  • 300 γρ. τυρί cottage
  • 250 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 1 αbγό
  • 300 γρ. πένες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.σ. φρέσκος μαΐντανός, ψιλοκομμένος (για το γαρνίρισμα)

Εκτέλεση

Κόβουμε το φρέσκο κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες, και το κρεμμύδι σε μικρά κυβάκια.

Χτυπάμε στο μπλέντερ το cottage με το αβγό και την παρμεζάνα.

Σε ένα φαρδύ τηγάνι σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι με το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σκόρδο.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε να χάσουν τον όγκο τους.

Μόλις είναι έτοιμα, προσθέτουμε το μείγμα των τυριών, αλάτι, πιπέρι και πάπρικα, ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Παράλληλα, βράζουμε τις πένες για 2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφει η συσκευασία.

Προσθέτουμε τις πένες στο τηγάνι με τη σάλτσα μαζί με 100 ml από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά.

Μόλις δέσει η σάλτσα, σερβίρουμε στα πιάτα. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό.