iStock

ΜΑΘΕ ΓΙΑΤΙ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΤΥΛΙΓΕΣΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΕΝΤΟΝΙ

Υπάρχει λόγος που το adult swaddling, δηλαδή το φάσκιωμα με το σεντόνι, βοηθά πολλούς να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν πιο εύκολα. Τι να ξέρεις πριν το δοκιμάσεις.

Το φάσκιωμα είναι μια τεχνική που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια στα μωρά, τα οποία τυλίγονταν σφιχτά με ένα κουβερτάκι προκειμένου να νιώσουν ξανά την αίσθηση ασφάλειας που είχαν όσο βρίσκονταν μέσα στη μήτρα, να καθησυχαστούν και να κοιμηθούν πιο εύκολα. Μπορεί η μέθοδος αυτή να εγκαταλείφθηκε σε μεγάλο βαθμό με τα χρόνια, όμως τελευταία επανέρχεται στην… ενήλικη εκδοχή της, με το adult swaddling (το λεγόμενο φάσκιωμα ενηλίκων).

Εντάξει, δεν πρόκειται για εντελώς νέα τάση: Σε πολλούς ανθρώπους αρέσει να τυλίγονται σαν ντολμαδάκια με το σεντόνι ή με κουβερτάκια για να κοιμηθούν, ακόμα κι τις πολύ ζεστές νύχτες. Ίσως η συνήθεια αυτή να συνεχίζει υποσυνείδητα να τους δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας, πάντως αφορμή έψαχναν τα social media και η αγορά κλινοσκεπασμάτων για να την κάνουν viral. Υπάρχει λόγος;

Έχει πραγματικά κάποιο όφελος το adult swaddling;

Το 2015 μια Γιαπωνέζα μαία πρότεινε το adult swaddling (το ονόμασε Otonamaki) ως μία θεραπευτική μέθοδο που μπορεί να βοηθήσει άτομα με μυϊκή δυσκαμψία και να βελτιώσει τη στάση σώματός τους. Καθώς η εν λόγω μέθοδος είναι κάπως… ακραία, το άτομο μαζεύει χέρια-πόδια και τυλίγεται από την κορφή ως τα νύχια σαν γιγαντιαίο dumpling (video κάτω), κατά τα επόμενα χρόνια επικράτησε -στις ΗΠΑ κυρίως- η παραδοσιακή τεχνική που θυμίζει περισσότερο ντολμαδάκι ή burrito, με το κεφάλι να εξέχει δηλαδή, και που επιτρέπει στο άτομο να κοιμηθεί.

Μάλιστα όχι μόνο επικράτησε μα δημιουργήθηκαν και ειδικές κουβέρτες για adult swaddling, σε σχήμα κυλινδρικό και φτιαγμένες από ελαστικό βαμβάκι, ώστε το άτομο ουσιαστικά να τις «φορά» στενά στο σώμα και να παραμένει σφιχτοτυλιγμένο με αυτές όλη τη νύχτα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hug Sleep (@hug_sleep)

Άνθρωποι που δοκίμασαν το φάσκιωμα είτε με τις εν λόγω κουβέρτες είτε με απλό σεντόνι αναφέρουν ότι τους βοήθησε να νιώσουν ζεστασιά, άνεση και χαλάρωση. Είπαν συγκεκριμένα πως το adult swaddling:

  • Τους βοήθησε να ανακουφιστούν από πόνους, ειδικά επιλόχειους πόνους, δυσκαμψία στους γοφούς, τους ώμους και την πλάτη.
  • Χαλάρωσε τους μυς τους
  • Βελτίωσε την ισορροπία και τη στάση σώματός τους
  • Μείωσε το στρες
  • Βελτίωσε τον ύπνο τους

Μάθε γιατί σου αρέσει να τυλίγεσαι με το σεντόνι σα ντολμαδάκι
iStock

Υπάρχει κάποια επιστημονική βάση σε όλα τα παραπάνω;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν ακόμα επιστημονικές μελέτες που να διερευνούν τα οφέλη του adult swaddling, οπότε οι παραπάνω μαρτυρίες είναι καθαρά εμπειρικές. Αν κρίνει κανείς από τις κουβέρτες βαρύτητας που κάνουν θραύση τα τελευταία χρόνια (και που θυμίζουν κάπως το φάσκιωμα) μικρής κλίμακας έρευνες δείχνουν ότι ίσως βοηθούν κάπως ψυχολογικά, στον περιορισμό του στρες. Κάτι αντίστοιχο, δηλαδή, ενδέχεται να ισχύει και για το adult swaddling.

Μπορεί, δηλαδή, να συνδέεται με την Βαθιά Απτική Πίεση, μια τεχνική που εφαρμόζεται π.χ. σε παιδιά με ΔΕΠΥ ή άτομα με αγχώδεις διαταραχές, μέσω της οποίας ασκείται πίεση στο σώμα του ατόμου, συνήθως με ένα μαξιλάρι, και έτσι μειώνεται η ενεργοποίηση του νευρικού συστήματος και διεγείρεται το παρασυμπαθητικό, το οποίο βοηθά το άτομο να χαλαρώνει (οι παλμοί πέφτουν, η αναπνοή επιβραδύνεται κ.ο.κ.).

Αν δυσκολεύεσαι να το καταλάβεις σκέψου πώς νιώθεις όταν είσαι σε ένταση και ένας δικός σου άνθρωπος σε πάρει μια σφιχτή αγκαλιά. Τα οφέλη της αγκαλιάς είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα: Μειώνει το στρες, βελτιώνει τη διάθεση, απαλύνει τους πόνους, ρυθμίζει το καρδιοαναπνευστικό, ενισχύει το ανοσοποιητικό…

Θα μπορούσες, βέβαια, να κοιμάσαι όλη νύχτα έχοντας κάποιον να σε κρατά σφιχτά κοντά του; Κάποια βράδια ίσως. Εκείνες τις στιγμές που σου λείπει μια σφιχτή αγκαλιά το να τυλίξεις το σώμα σου με ένα σεντόνι και να λικνιστείς για μερικά λεπτά μπορεί να σε ανακουφίσει. Αν, βέβαια, είσαι από τους ανθρώπους που ασφυκτιούν σε στενά περιβάλλοντα, αυτή η μέθοδος δεν είναι για εσένα. Ούτε αν αντιμετωπίζεις κάποια ιατρική πάθηση ή τραυματισμό που απαιτούν ελευθερία κινήσεων στο σώμα. Στην περίπτωση αυτή, για σιγουριά, συζήτησέ το πρώτα με τον γιατρό σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.