Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΤΕΛΕΙΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

Οι γίγαντες στον φούρνο είναι ένα από τα παραδοσιακά πιάτα της κουζίνας μας. Είναι, επίσης, ιδιαίτερα θρεπτικοί. Μάθε, λοιπόν, πώς να τους ετοιμάσεις.

Είναι το φαγητό που ανυπομονώ να απολαύσω κάθε φθινόπωρο. Ένα φαγητό που λάτρευα από μικρός και συνεχίζω να αγαπώ μέχρι σήμερα. Ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα της Ελλάδας, το οποίο μαγειρεύεται με διάφορες παραλλαγές σε όλες τις γωνιές της χώρας από τα πιο μικρά νησιά μέχρι τα πιο ορεινά χωριά.

Συνολικά, οι γίγαντες αποτελούν μια πλούσια και ισορροπημένη πηγή θρεπτικών συστατικών, η οποία μπορεί να ενισχύσει την υγεία μας. Καταρχάς, περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτικής πρωτεΐνης, γεγονός που τους καθιστά ιδανική επιλογή για άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή. Η πρωτεΐνη αυτή συμβάλλει στην ανάπτυξη και την αναδόμηση των μυών, καθώς και στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του οργανισμού. Μάλιστα, συνδυάζοντας τους γίγαντες με ρύζι, παίρνεις πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

Δύο χρήσιμες συμβουλές για τέλειους γίγαντες στον φούρνο

  • Οι γίγαντες είναι ένα όσπριο που τείνει να χάνει την υγρασία του, με αποτέλεσμα να μην είναι... βραστερό. Απέφυγε να τους αποθηκεύσεις στο ντουλάπι για μεγάλο χρονικό διάστημα και προτίμησε να τους αγοράζεις μόνο όταν έχεις σκοπό να τους μαγειρέψεις άμεσα. Οι συσκευασμένοι γίγαντες αναγράφουν ημερομηνία παραγωγής, αλλά οι γίγαντες που αγοράζουμε χύμα μπορεί να έχουν ξεραθεί αν δεν είναι φετινής σοδειάς.
  • Η μαγειρική σόδα βοηθάει τα όσπρια (γίγαντες, ρεβίθια, φασόλια) να βράσουν σωστά. Τη διαλύουμε στο νερό που μουλιάζουν αποβραδίς κι έτσι τα ενυδατώνει σωστά και εις βάθος.

Συνταγή για παραδοσιακούς γίγαντες στον φούρνο

  • Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια
  • Χρόνος προετοιμασίας: 120 λεπτά
  • Μερίδες: 8
  • Vegan

γίγαντες
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά

  • 500 γρ. γίγαντες
  • 700 γρ. ώριμες ντομάτες (περασμένες από χοντρό τρίφτη)
  • 1 καρότο (περασμένο από χοντρό τρίφτη)
  • 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε κυβάκια)
  • 4 σκελίδες σκόρδο (κομμένες σε λεπτές φέτες)
  • 1 κλωνάρι σέλερι (ψιλοκομμένο)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 ματσάκι άνηθος
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός
  • 1 φλ. νερό
  • 1 κ.σ. μαγειρική σόδα (προαιρετικά)

Γαβριήλ Νικολαΐδης

Εκτέλεση

Βάζουμε τους γίγαντες στο νερό από το προηγούμενο βράδυ. Αν είμαστε σίγουροι ότι θα βράσουν, τους μουλιάζουμε σε σκέτο νερό. Αν πιστεύουμε ότι χρειάζονται βοήθεια να μαλακώσουν, προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας σόδα.

Το επόμενο πρωί, τους ξεπλένουμε σε άφθονο τρεχούμενο νερό, τους βάζουμε σε μία κατσαρόλα με κρύο νερό και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Ανά τακτά διαστήματα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.

Τους βράζουμε για 40 λεπτά, τους στραγγίζουμε και τους βάζουμε μέσα σε ένα ρηχό ταψί. Οι γίγαντες πρέπει να είναι σχετικά αραιοί μέσα στο ταψί για να ψηθούν σωστά.

Έπειτα, ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το μισό ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο, το σέλερι και το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμα 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τον άνηθο, τον μαϊντανό και το αλατοπίπερο και σιγοβράζουμε για άλλα 10 λεπτά.

Μόλις η σάλτσα είναι έτοιμη, περιχύνουμε τους γίγαντες και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 φλιτζάνι νερό.

Ψήνουμε στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 45 - 50 λεπτά.