iStock

ΓΙΑΤΙ ΠΟΝΑΕΙ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΣΟΥ ΟΤΑΝ ΑΝΑΠΝΕΕΙΣ

Αν νιώθεις πόνο ή βάρος στο στήθος σου κάθε φορά που παίρνεις μια βαθιά ανάσα έχει νόημα να το ψάξεις λίγο παραπάνω, γιατί μπορεί να μαρτυρά κάτι πιο σοβαρό.

Σου έχει συμβεί ποτέ; Να παίρνεις μια βαθιά ανάσα και να νιώθεις πόνο ή πίεση στο στήθος ή τον θώρακά σου; Μπορεί ταυτόχρονα να αισθάνεσαι και ένα μικρό τσίμπημα ή «σουβλιά» ή μπορεί να υπάρχει ένα μόνιμο βάρος που όταν ανασαίνεις να γίνεται πιο έντονο. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία κατάσταση που καλώς σε προβληματίζει, γιατί μπορεί να πρόκειται για ένα περιστασιακό και εντελώς αθώο σύμπτωμα αλλά μπορεί και να αποτελεί σημάδι ότι πρέπει να το ψάξεις περισσότερο.

Μέχρι τότε χρήσιμο είναι να γνωρίζεις πως η θωρακική κοιλότητα περιλαμβάνει όργανα και μέρη, όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, η τραχεία, ο οισοφάγος, το διάφραγμα, η θωρακική αορτή, ο θύμος αδένας κ.α., που όλα μαζί συμβάλλουν στη λειτουργία της αναπνοής, της κυκλοφορίας του αίματος, της πέψης και του ανοσοποιητικού. Συνεπώς ο πόνος μπορεί να σχετίζεται με κάποια από αυτές τις λειτουργίες, μπορεί, όμως να είναι και μυϊκός, προερχόμενος από τον μείζονα θωρακικό μυ. Έχει νόημα, λοιπόν, να διακρίνεις από πού ακριβώς προέρχεται ο πόνος για να μπορέσεις να τον αντιμετωπίσεις.

Γιατί πονά το στήθος σου όταν αναπνέεις; 6 πιθανές αιτίες

Η νοσοκομειακή γιατρός – παθολόγος Dr. Lauren Schlanger περιγράφει σε άρθρο τις πιθανότερες αιτίες που μπορεί να προκαλούν πόνο στο στήθος:

Μυϊκός πόνος

Αν έκανες πρόσφατα έντονες σωματικές δραστηριότητες, π.χ. αν σήκωσες βάρη, ή αν έκανες κάποια απότομη κίνηση αυτή μπορεί να προκάλεσε πόνο στο στήθος που γίνεται πιο έντονος όταν παίρνεις βαθιές ανάσες ή όταν κάνεις κάποια συγκεκριμένη περιστροφική κίνηση. Μπορεί ακόμα και να νιώθεις πόνο αν πιέσεις την περιοχή. Η ξεκούραση και ένα κοινό παυσίπονο πιθανότατα θα σε ανακουφίσουν.

Κρίση άγχους

Η κρίση άγχους μπορεί να προκαλέσει ξαφνικό και έντονο πόνο στο στήθος, τον οποίον μπορεί κάποιοι να παρεξηγήσουν για καρδιακή προσβολή. Ο πόνος αυτός ίσως είναι οξύς, μπορεί κάποιος να τον αισθάνεται σαν «μαχαιριά», ενώ συνήθως συνοδεύεται από δυσκολία στην αναπνοή, ταχυπαλμία, εφίδρωση, τρέμουλο και μια αίσθηση φόβου. Οι κρίσεις άγχους προκαλούνται από στρες, κάποιο τραυματικό γεγονός ή από ιστορικό με κρίσεις πανικού (υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα δύο) και με συγκεκριμένες τεχνικές μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Γιατί πονάει το στήθος σου όταν αναπνέεις
iStock

Άσθμα

Το άσθμα είναι μια χρόνια αναπνευστική πάθηση, η οποία προκαλεί στένωση και φλεγμονή των αεραγωγών, οδηγώντας σε δυσκολία στην αναπνοή και σφίξιμο στο στήθος. Αν υποφέρεις από άσθμα γνωρίζεις ήδη αυτό το αίσθημα σφιξίματος ή πίεσης, αλλά και ότι συχνά συνδυάζεται με συριγμό. Μπορεί ακόμα στα συμπτώματα να περιλαμβάνεται η δύσπνοια, ο βήχας και η αυξημένη παραγωγή βλέννας. Το άσθμα χειροτερεύει από διάφορα αλλεργιογόνα, από τον κρύο αέρα, την έντονη άσκηση ή από κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού.

Καρδιακή προσβολή

Η καρδιακή προσβολή (το έμφραγμα) συμβαίνει όταν η ροή του αίματος σε κάποιο σημείο της καρδιάς εμποδίζεται για αρκετό χρονικό διάστημα, οπότε μέρος του καρδιακού μυ κινδυνεύει να καταστραφεί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έντονο πόνο στο στήθος, ο οποίος συχνά παρομοιάζεται με αίσθηση σύνθλιψης ή συμπίεσης και επιδεινώνεται με την αναπνοή. Ο πόνος αυτός μπορεί να αντανακλά στα χέρια, τον αυχένα, τη γνάθο ή την πλάτη. Την ίδια ώρα ενδέχεται να συνδυάζεται και με άλλα συμπτώματα, όπως δύσπνοια, εφίδρωση, ναυτία και ζαλάδα.

Πνευμονία

Ο πόνος στο στήθος μπορεί να προέρχεται από τους πνεύμονες αν έχεις νοσήσει από πνευμονία, μια λοίμωξη που προκαλείται από βακτήρια, ιούς ή μύκητες, και προκαλεί ακόμα πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Η πόνος αυτός μπορεί να είναι βουβός ή οξύς και να χειροτερεύει όταν παίρνεις βαθιές αναπνοές ή όταν βήχεις. Για να αντιμετωπιστεί η πνευμονία κατά κανόνα απαιτούνται αντιβιοτικά, αντιπυρετικά, καλή ενυδάτωση και ξεκούραση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί νοσηλεία.

Πνευμονική εμβολή

Διαφορετικά, πόνος μπορεί να προκληθεί και από πνευμονική εμβολή, μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που συμβαίνει όταν ένας θρόμβος ταξιδεύει και φτάνει στους πνεύμονες, προκαλώντας ξαφνικό και έντονο πόνο στο στήθος, ο οποίος χειροτερεύει με τις εισπνοές. Άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν την πνευμονική εμβολή είναι η δυσκολία στην αναπνοή, η ταχυπαλμία και ο βήχας με αιμόπτυση. Φυσικά, η πνευμονική εμβολή έχει αιτίες, όπως π.χ. η ακινησία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, το κάπνισμα, κίνδυνος μπορεί να υπάρχει στην εγκυμοσύνη, ενώ μπορεί να οφείλεται σε κάποια άλλη πάθηση των πνευμόνων. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται άμεση μεταφορά του ατόμου στο νοσοκομείο.

Γιατί πονάει το στήθος σου όταν αναπνέεις
iStock

Πονά το στήθος σου όταν αναπνέεις; Πότε πρέπει να επικοινωνήσεις με γιατρό

Αν ο πόνος στο στήθος κατά την αναπνοή είναι ανεξήγητος χρειάζεται ούτως ή άλλος να το αναφέρεις στον γιατρό σου. Ωστόσο άμεση διερεύνηση απαιτείται αν συνδυάζεται με τα παρακάτω:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Ναυτία ή τάση για εμετό
  • Εφίδρωση
  • Πόνο στο χέρι ή τη γνάθο
  • Αρρυθμία ή ταχυπαλμία

Ο γιατρός πιθανώς τότε να συστήσει περαιτέρω εξετάσεις για να διευκρινιστεί η ακριβής πηγή του προβλήματος και να συστηθεί η κατάλληλη θεραπεία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.