Ο ΚΙΜ ΓΟΥ-ΜΠΙΝ ΑΝΕΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΖΩΗΣ
Ο δημοφιλής Κορεάτης ηθοποιός Κιμ Γου-μπιν, πρωταγωνιστής της σειράς «Αστυνόμος Μαύρη Ζώνη», διαγνώστηκε με καρκίνο στον ρινοφάρυγγα πριν από 5 χρόνια.
Στις τελευταίες προσθήκες του Netflix στην κατηγορία των ταινιών υπάρχει μία με τίτλο «Αστυνόμος Μαύρη Ζώνη» (Officer Black Belt). Είναι δράσης. Πρωταγωνιστεί ένας από τους δημοφιλέστερους ηθοποιούς της Κορέας, ο Κιμ Γου-μπιν. Ο 35χρονος επιδίδεται σε αμέτρητες σκηνές από αυτές που εκτελούν συνήθως σωσίες. Πριν 5 χρόνια του είχαν δώσει 6 μήνες ζωής.
Ο Κιμ απολάμβανε την επιτυχία της δουλειάς του με τίτλο «Uncontrollably Fond», στην οποία υποδυόταν έναν καρκινοπαθή που παραδινόταν στην ασθένεια, όταν αποφάσισε να επισκεφτεί γιατρό γιατί όσο κι αν ξεκουραζόταν, αισθανόταν κατάκοπος. Είχε και πόνο στο αυτί.
Ο επαγγελματίας υγείας τον ενημέρωσε πως οι εξετάσεις του είχαν δείξει μια σπάνια μορφή καρκίνου, στον ρινοφάρυγγα, και είχε έξι μήνες ζωής.
Δυο χρόνια μετά, οι εξετάσεις του ήταν καθαρές. Χρειάστηκε άλλη μια διετία για να επιστρέψει στη δουλειά (2022). Έκτοτε κάνει λίγες, επιλεγμένες συνεργασίες, γιατί έχει αποφασίσει πως η απόλυτη προτεραιότητά του είναι η υγεία του.
Κατά την εμφάνιση του στο κανάλι δημοφιλούς παρουσιαστή στο YouTube μίλησε για πρώτη φορά για το πώς διαχειρίστηκε την περιπέτειά του.
«Ξέρετε ότι είμαι θετικός άνθρωπος. Ανέκαθεν προσπαθούσα να κοιτώ τη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων, ό,τι κι αν συνέβαινε. Σαν να ήμασταν σε γύρισμα, ο γιατρός μου είπε με δραματικό τρόπο πως η χειρότερη έκβαση ήταν ότι θα ζούσα για άλλους έξι μήνες. Αισθάνθηκα τρομοκρατημένος. Δεν πίστευα αυτό που άκουγα. Ουδέποτε, ωστόσο, σκέφτηκα πως δεν θα καταφέρω να ξεπεράσω και αυτό το πρόβλημα – όπως έκανα πάντα. Ποτέ δεν σκέφτηκα: Κι αν δεν τα καταφέρω;
» Αρχικά δεν είδα ως ευλογία αυτό που μου συνέβη. Σύντομα όμως, όταν ξεκίνησα θεραπείες, κατάλαβα ότι ήταν ευκαιρία να κάνω μια στάση και να δω τι είχα κάνει έως τότε στη ζωή μου, πόσο είχα ξεκουραστεί στη δεκαετία που δούλευα χωρίς διάλειμμα. Είχα την ευκαιρία να σταματήσω και να κοιτάξω πίσω μου, σε όσα είχα κάνει, και να περάσω περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους μου ανθρώπους.
»Σκεφτόμουν πως γι’ αυτό που συνέβη ό,τι μου συνέβη. Ότι ήταν μια ευκαιρία να αλλάξω τη ζωή μου. Έμαθα να προσέχω την υγεία μου. Από την αρχή της καριέρας μου έως τη διάγνωση, δεν είχα κάνει κανένα διάλειμμα. Πλέον, προσέχω τι τρώω, γυμνάζομαι καθημερινά και ξεκουράζομαι.
»Η θεραπεία είναι δύσκολη για όλους. Ξέρετε τι σκέφτηκα μια μέρα; Πως με αγαπά τόσος κόσμος, υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που μου εύχονται τα καλύτερα, που προσεύχονται για εμένα. Όλα αυτά έχουν πραγματική δύναμη. Με τον καιρό άρχισε να βελτιώνεται η κατάσταση μου. Μέχρι και ο γιατρός μου είπε πως εξεπλάγη με τη βελτίωσή μου. Έτσι έγινα και πάλι υγιής. Έκτοτε, προσπαθώ να θυμάμαι αυτή τη δύναμη, το πώς ένιωσα την αγάπη των άλλων για εμένα, και επιδιώκω να την επιστρέφω».
Τι είναι ο καρκίνος στον ρινοφάρυγγα
Ο καρκίνος στον ρινοφάρυγγα έχει ποσοστό ίασης άνω του 90%, εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα. Κάτι που δεν είχε γίνει στην περίπτωση του Κιμ Γου-μπιν.
Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μαντσόπουλο, καθηγητή ΩΡΛ-χειρουργικής κεφαλής και τραχήλου, ο καρκίνος του ρινοφάρυγγα (ρινοφαρυγγικό καρκίνωμα) εμφανίζεται στους άντρες δύο με τρεις φορές συχνότερα από τις γυναίκες. Είναι πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου στη νοτιοανατολική Ασία και αρκετά κοινή σε περιοχές της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
«Το μαγείρεμα του αλατισμένου ψαριού και του κρέατος απελευθερώνει μια χημική ουσία που ονομάζεται νιτροζαμίνη, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου».
Σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα, συχνά εμφανίζεται με ψηλαφητές λεμφαδενικές μεταστάσεις στον τράχηλο.
«Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα είναι η μονόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη απώλεια ακοής, ή αίσθημα βάρους ή πόνος στο αυτί, που οφείλονται σε συλλογή υγρού στο αυτί κι ενδεχομένως ωτίτιδα λόγω της απόφραξης της ευσταχιανής σάλπιγγας. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αιματηρή ή πυώδη ρινόρροια, παράλυση εγκεφαλικών νεύρων (πιο συχνά παράλυση των νεύρων που κινούν το μάτι και αδυναμία κίνησης του ματιού της προσβεβλημένης πλευράς προς τα έξω). Καθώς τα λεμφικά αγγεία του ρινοφάρυγγα παροχετεύουν τη λέμφο και προς τις δύο πλευρές, κι επίσης αυτά συνδέονται μεταξύ τους στη μέση γραμμή, στον καρκίνο του ρινοφάρυγγα εμφανίζονται μεταστάσεις συχνά και στις δύο πλευρές του τραχήλου».