Pexels Wild Little Things

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ ΔΕΝ ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΟΥΝ ΠΙΑ ΤΟΣΟ ΣΥΧΝΑ;

Η Φινλανδία προετοιμάζεται ήδη για την επόμενη επιδημία ή πανδημία λαμβάνοντας μέτρα που μειώνουν εμφανώς τη διασπορά μολυσματικών ασθενειών, ειδικά στα σχολεία.

Αν είσαι γονιός πολύ μικρού παιδιού που ξεκινά τώρα τη σχολική του πορεία, γνωρίζεις ήδη πολύ καλά τι σημαίνει αυτό για τον χειμώνα που θα ακολουθήσει (κι αν δεν το γνωρίζεις, εδώ είμαστε εμείς για να στο επιβεβαιώσουμε): Κατά το μεγαλύτερο μέρος αυτού, το παιδί θα είναι άρρωστο.

Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να είμαστε μάντεις κακών, αλλά το επιβεβαιώνουν και οι έρευνες: τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς αρρωσταίνουν πολύ συχνότερα από τα παιδιά που δεν πηγαίνουν ακόμα σχολείο, ενώ έχουν 4,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσηλευτούν. Ο βασικότερος λόγος είναι ότι στην ηλικία των 2,5-3,5 ετών, που τα περισσότερα νήπια πηγαίνουν για πρώτη φορά στο σχολείο, το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί τόσο ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά στα νέα μικρόβια και τους ιούς που του επιτίθενται.

Υπάρχει, όμως, ένας ακόμα λόγος: η ποιότητα του αέρα στους κλειστούς χώρους.

Η Φινλανδία λαμβάνει ήδη μέτρα για την επόμενη πανδημία

Τα τελευταία τρία χρόνια ένα μεγαλόπνοο project (κόστους 12 εκατομμυρίων ευρώ) «τρέχει» στη Φινλανδία, το οποίο αποτελεί συν-καινοτομία του οργανισμού E3 Excellence in Pandemic Response και της Enterprise Solutions, με τη συμμετοχή φινλανδικών πανεπιστημίων και εταιρειών. Στόχο έχει τον έλεγχο της διάδοσης ασθενειών εξαιτίας της ποιότητας του αέρα σε κλειστούς χώρους.

Οι επιστήμονες που συμμετέχουν σε αυτό αμφισβητούν την ιδέα ότι οι ιοί διασπείρονται κυρίως μέσω των σωματιδίων και της άμεσης επαφής. Αξιοποιώντας, λοιπόν, την επιστήμη και την τεχνολογία φιλοδοξούν να δημιουργήσουν αποτελεσματικά «αντίμετρα» για την πρόληψης της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών.

Στόχος τους είναι πριν την εμφάνιση της επόμενης πανδημίας (η οποία σύμφωνα με τον Bill Gates είναι αναπόφευκτη) να υπάρχουν διαθέσιμες επιστημονικά επικυρωμένες τεχνικές λύσεις για τη μείωση της εξάπλωσης των παθογόνων μικρο-οργανισμών σε μέρη όπου συνωστίζονται πολλά άτομα.

Το έργο, που για συντομία ονομάζεται Ε3, ολοκληρώνεται στα τέλη Οκτωβρίου 2024 και τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν αναλυτικά στο σεμινάριο Tackling Pandemics, στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Μέχρι τότε, όμως, η επιτυχία του έχει δει γίνει γνωστή, κρίνοντας από τις απουσίες των μαθητών στους παιδικούς σταθμούς της φινλανδικής πρωτεύουσας κατά τα τελευταία δύο χρόνια.

Γιατί τα παιδιά στο Ελσίνκι δεν αρρωσταίνουν πια τόσο συχνά;
iStock

18% λιγότερες ασθένειες στους παιδικούς σταθμούς χάρη στους καθαριστές αέρα

Ανάμεσα στους πολλούς κλειστούς χώρους που συμμετείχαν στο project Ε3, χαρακτηριστικότερο δείγμα επιτυχίας ήταν οι παιδικοί σταθμοί του Ελσίνκι, στους οποίους καταμετρήθηκαν σαφώς λιγότερες λοιμώξεις μαθητών συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Σε τέσσερις σταθμούς συγκεκριμένα τοποθετήθηκαν καθαριστές αέρα, οι οποίοι λειτουργούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τα σχολεία αυτά είχαν ήδη συστήματα εξαερισμού, όμως η ποιότητα του αέρα βελτιώθηκε σημαντικά μετά την τοποθέτηση των καθαριστών. Υπολογίζεται ότι ο «καθαρός αέρας» στις τάξεις σχεδόν διπλασιάστηκε.

Κατά το διάστημα αυτό συγκεντρώνονταν διαρκώς ψηφιακά στοιχεία σχετικά με τις ασθένειες των παιδιών, δηλαδή τη συχνότητα, το είδος της ασθένειας και τη σοβαρότητα αυτής. Μεταξύ των αποτελεσμάτων καταγράφηκε 18% μείωση στις ασθένειες και δη σε αυτές του αναπνευστικού.

Η επικεφαλής της έρευνας, Enni Sanmark, μιλώντας σε φινλανδικό μέσο αναφέρει ότι «χάρη στους καθαριστές αέρα υπολογίσαμε τις απουσίες να μειώνονται κατά 30%. Αυτό σημαίνει ότι μειώνονται και οι μέρες που οι γονείς των παιδιών πρέπει να λείψουν από τη δουλειά τους είτε επειδή κόλλησαν από αυτά είτε για να τα φροντίσουν, αλλά και λιγότερες ημέρες ασθένειας για τους δασκάλους τους».

Αν η χρήση καθαριστών αέρα επεκταθεί στους κλειστούς χώρους, ακόμα και στις περιόδους επιδημίας ή πανδημίας μπορεί κανείς να συνεχίζει τη ζωή του κανονικά, χωρίς να χρειάζονται πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.