Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΠΩΣ ΟΙ ΣΥΧΝΟΙ ΚΑΒΓΑΔΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ

Αν τσακώνεσαι συχνά με τον/τη σύντροφό σου, είναι ώρα να ελέγξεις λίγο την κατάσταση, καθώς οι καβγάδες και οι διαφωνίες επιβαρύνουν την υγεία σας.

Μήπως βρίσκεσαι σε μια σχέση όπου οι καβγάδες είναι στο ημερήσιο πρόγραμμα; Μήπως η επικοινωνία με τον/τη σύντροφό σου δεν είναι στα καλύτερά της; Ήρθε η ώρα να το δουλέψετε, γιατί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ποιότητα της επικοινωνίας σε μια σχέση μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων.

Συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα δυσλειτουργικά μοτίβα επικοινωνίας, όπως π.χ. η αποφυγή συζητήσεων, μπορούν να προκαλέσουν αρνητικά συναισθήματα και στρες, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, προκαλούν αρνητικά συναισθήματα για τη σχέση και χρόνια φλεγμονή.

Η επικοινωνία επουλώνει πληγές

Η παραπάνω μελέτη ρίχνει νέο φως σε προηγούμενα δεδομένα, που δείχνουν ότι το άγχος που νιώθουν τα παντρεμένα ζευγάρια μετά από έναν καβγά επιβραδύνει την επούλωση των πληγών, καθυστερώντας την κατά μία ημέρα ή περισσότερο.

Πώς οι συχνοί καβγάδες σε ένα ζευγάρι επιβαρύνουν την υγεία των συντρόφων
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Στην αρχική έρευνα, που περιελάμβανε παντρεμένα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, εξετάστηκε το αίμα των συντρόφων για την παρουσία φλεγμονωδών δεικτών και χρησιμοποιήθηκε συσκευή για την πρόκληση μιας φουσκάλας στο χέρι τους. Έπειτα, τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν τα τυπικά πρότυπα επικοινωνίας τους και να κάνουν δύο συζητήσεις:

  • Η μία αφορούσε γενικά το ζήτημα της κοινωνικής υποστήριξης.
  • Η άλλη ήταν μια προσπάθεια επίλυσης ενός γνωστού ζητήματος μέσα στο γάμο τους.

Σύμφωνα με τον Matthew Johnson, καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Binghamton, τα ζευγάρια που είχαν ένα πρότυπο επικοινωνίας κατά το οποίο ο ένας θέλει να συζητήσει ένα θέμα και ο άλλος αποσύρεται από τη συζήτηση, ενώ η απόσυρση μπορεί να οδηγήσει την άλλη πλευρά στην κλιμάκωση των προσπαθειών (το λές και κλασική αιτία για καβγάδες), παρουσίασαν μεγαλύτερη φλεγμονή, πιο αργή επούλωση πληγών, υψηλότερα αρνητικά συναισθήματα.

Αντί για καβγάδες, επικοινωνία

Ποια είναι, επομένως, η λύση στο πρόβλημά αυτό; Πώς θα αποτρέψεις τους καβγάδες; Πιθανότατα τη φαντάζεσαι. Τα ζευγάρια που επικοινωνούν ανοιχτά και έχουν την ικανότητα να συζητούν τις διαφορές τους με θετικό τρόπο τείνουν να έχουν καλύτερη σχέση από εκείνα που τσακώνονται συχνά.

Φυσικά, η επικοινωνία δεν περιλαμβάνει μόνο λόγια. Μπορεί να περιλαμβάνει μικρές πράξεις, όπως το να προσφέρεις στον/στη σύντροφό σου καφέ ή το να στείλεις ένα γλυκό μήνυμα στο κινητό. Μην ψάχνεις απαραίτητα τα μεγάλα και τα εντυπωσιακά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.