iStock

ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ;

Αν φοράς φακούς επαφής, κάποια στιγμή θα σε έχει πάρει ο ύπνος χωρίς να τους βγάλεις. Το φαινομενικά αυτό αθώο ολίσθημα μπορεί να κρύβει κινδύνους που δεν φαντάζεσαι.

Αν φοράς φακούς επαφής, κάποια στιγμή θα σε έχει πάρει ο ύπνος χωρίς να τους βγάλεις. Συμβαίνει. Ωστόσο, το περιστασιακό αυτό ολίσθημα καλό είναι να μην σου γίνει συνήθεια, αν θες τα μάτια σου να σε ευγνωμονούν.

«Είναι σημαντικό να δίνεις στα μάτια σου ένα διάλειμμα και να επιτρέπεις στον κερατοειδή να... αναπνέει. Διαφορετικά, τα μάτια και οι φακοί επαφής στεγνώνουν υπερβολικά και μπορεί να προκαλέσεις βλάβη, όταν τελικά τους αφαιρέσεις», λέει η οφθαλμίατρος Allison Babiuch.

Γιατί είναι προτιμότερο να βγάζεις τους φακούς επαφής

Αν και ορισμένους φακούς επαφής μπορείς να τους αφήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλοι για όλους, τονίζει η ειδικός. Προτείνει, μάλιστα, να τους βγάζεις ακόμα κι αν πρόκειται να κλείσεις τα μάτια σου για ένα εικοσάλεπτο. Γιατί;

Κατά τη διάρκεια της μέρας, τα μάτια σου προστατεύονται από τα δάκρυα και την παροχή οξυγόνου. Όταν φοράς φακούς, η επαφή μειώνει την ποσότητα οξυγόνου που φτάνει στον κερατοειδή. Επιπλέον, ο ύπνος μειώνει ακόμη περισσότερο την παροχή δακρυϊκού υγρού και οξυγόνου. Έτσι, η παρατεταμένη χρήση τους μπορεί να παγιδεύσει βακτήρια, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης. Και δεν είναι αυτό το μόνο πρόβλημα.

Οι φακοί απορροφούν την υγρασία από τα μάτια, προκαλώντας ξηρότητα. Η κατάσταση επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, αφού τα μάτια παράγουν λιγότερα δάκρυα. Επίσης, μπορεί να μετακινηθούν από τη θέση τους όσο κοιμάσαι, προκαλώντας δυσφορία και πιθανές βλάβες στον κερατοειδή. Τέλος, αν συστηματικά ξεχνάς να τους βγάλεις, αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης συγκεκριμένων παθήσεων των ματιών, όπως η κερατίτιδα.

iStock
Young Japanese woman inserting a contact lens in eye, brown contact lens on her finger.

Τι να κάνεις αν κοιμήθηκες με τους φακούς

Αν σε πήρε ο ύπνος στον καναπέ και ξέχασες να βγάλεις τους φακούς, ακολούθησε να τα παρακάτω βήματα, για να τους αφαιρέσεις με ασφάλεια:

  • Μην τους βγάλεις αμέσως, γιατί μπορεί να είναι ξηροί και να κολλάνε.
  • Κάνε απαλό μασάζ στα μάτια σου για να τα ανακουφίσεις.
  • Αν δυσκολεύεσαι να τους αφαιρέσεις, χρησιμοποίησε οφθαλμικές σταγόνες για να ενυδατώσεις τα μάτια σου. Στη συνέχεια, ανοιγόκλεισέ τα και βγάλε τους φακούς.
  • Μετά την αφαίρεσή τους, άφησε τα μάτια σου να ξεκουραστούν για μια μέρα.
  • Αν παρατηρήσεις συμπτώματα μόλυνσης, όπως ερυθρότητα, επικοινώνησε με τον οφθαλμίατρό σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.