iStock

7 ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Η περιεμμηνόπαυση αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική περίοδο στη ζωή κάθε γυναίκας, που απαιτεί ιδιαίτερη διαχείριση. Πρώτο βήμα η αναγνώριση των σημαδιών που δείχνουν ότι έχεις μπει σε αυτή τη φάση της ζωής σου.

Η περιεμμηνόπαυση είναι μια πολύ απαιτητική περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Τα πρώτα σημάδια δεν αποδίδονται πάντα σε αυτήν, ενώ οι γυναίκες συχνά τείνουν να μην τα αξιολογούν σωστά γιατί δεν έχουν την απαραίτητη ενημέρωση από τον περίγυρο ή τον γιατρό τους. Μόλις τα τελευταία χρόνια η περίοδος της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης αρχίζουν να λαμβάνουν την προσοχή που τους αξίζει.

Ευαισθητοποιημένοι αλλά και εξειδικευμένοι γυναικολόγοι στο θέμα εκδίδουν σχετικά βιβλία και χρησιμοποιούν τα social media για να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και για να προσφέρουν στις γυναίκες τις συμβουλές, την καθοδήγηση και τις πληροφορίες που χρειάζονται.

Οι γυναίκες που μπαίνουν στην περιεμμηνόπαυση πολύ συχνά βρίσκονται σε σύγχυση, προσπαθώντας πρώτα να κατανοήσουν αυτό που τους συμβαίνει και στην συνέχεια να βρουν λύση στα διάφορα δυσάρεστα συμπτώματα που βιώνουν. Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουν τα σημάδια αυτά και να συνειδητοποιήσουν ότι ο οργανισμός τους μπαίνει σε μια περίοδο που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι αυτή η περίοδος έχει χαρακτηριστεί και σαν δεύτερη εφηβεία. Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικά από τα σημαντικότερα σημάδια που δείχνουν ότι έχεις μπει στην εμμηνόπαυση.

1. Δεν έχεις τακτική περίοδο

Ένα από τα πιο συνήθη συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης είναι ότι η περίοδος σου αρχίζει να χάνει την περιοδικότητα της. Αν είχες πάντα κύκλο 28 ημερών, μπορεί να αρχίσει να αργεί από μία μέχρι επτά μέρες ή και περισσότερο. «Ο κύκλος μπορεί να γίνει μεγαλύτερος ή μικρότερος, ή η περίοδος να διακοπεί για μεγάλα διαστήματα. Επιπλέον, μπορεί να παρατηρήσεις αύξηση ή μείωση στη ροή της περιόδου», εξηγεί η γυναικολόγος Christine Greves. Ο λόγος;

Αντίθετα με τους άνδρες, που παράγουν καθημερινά σπερματοζωάρια, οι γυναίκες έχουν όλα τα ωάρια τους μέσα τους από τη στιγμή της γέννησης τους. «Καθώς μια γυναίκα μπαίνει στην περιεμμηνόπαυση, τα ωάρια γίνονται όλο και λιγότερο ευαίσθητα στην ορμονική διέγερση και έτσι δεν υπάρχει κάθε μήνα ωορρηξία. Ταυτόχρονα, επειδή οι ωοθήκες παράγουν λιγότερες ορμόνες, η περίοδος εμφανίζεται πιο αραιά», αναφέρει η γυναικολόγος Δρ Mary Farhi.

2. Έχεις εξάψεις

Οι γυναίκες που μπαίνουν στην περιεμμηνόπαυση υποφέρουν από εξάψεις. Η έντασή τους διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, με τα συμπτώματα να κυμαίνονται από μια πολύ ελαφριά αίσθηση ζέστης μέχρι το να λούζεσαι κυριολεκτικά στον ιδρώτα. Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι πρακτικές όπως η διαφραγματική αναπνοή, η αποφυγή των υψηλών θερμοκρασιών και η αποφυγή της κατανάλωσης ζεστών ροφημάτων και πικάντικων φαγητών βοηθούν στο να μειωθούν οι εξάψεις τους.

Κάποιοι συστήνουν στις γυναίκες που βρίσκονται στην περιεμμηνόπαυση να εντάξουν στη διατροφή τους το βότανο σιμισιφούγκα που είναι γνωστό και σαν black cohach, αυτό όμως πρέπει να γίνει με προσοχή γιατί μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο συκώτι. Για τις εξάψεις, άλλοι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση σόγιας στη διατροφή. Συμβουλέψου τον γιατρό σου σε περίπτωση που πιστεύει ότι θα πρέπει να σου συστήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Τα 7 σημάδια που δείχνουν ότι μπαίνεις στην περιεμμηνόπαυση
iStock

Η Carin Luna-Ostaseski, η οποία έχει δημιουργήσει το site Hot or Just Me και το ομώνυμο newsletter, σε συνέντευξή της στο περιοδικό Time μοιράστηκε μερικές από τις πρακτικές που χρησιμοποιεί για να αντιμετωπίζει τις εξάψεις που την ταλαιπωρούν. Ό,τι ακριβώς κάνει δηλαδή με τις φίλες της που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, αλλά και με την κοινότητα που έχει δημιουργήσει μέσα από το site της. Αυτές οι πρακτικές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αποφυγή του αλκοόλ και της καφεΐνης, τη λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου, τεχνικές διαλογισμού και διαχείρισης του στρες, καθώς και ύπνο σε κλιματιζόμενο περιβάλλον.

3. Υποφέρεις από ξηρότητα του κόλπου

Η ξηρότητα του κόλπου είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό σύμπτωμα της περιεμμηνόπαυσης. «Μπορεί να αντιμετωπίζεις ξηρότητα γενικότερα ή ξηρότητα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής», σημειώνει η Greves. Οιστρογόνα που κυκλοφορούν σε μορφή κρέμας ή gel μπορεί να δώσουν μια ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα. Συμβουλεύσου γυναικολόγο για το τι είναι κατάλληλο για εσένα. Να σημειώσουνε ότι και το τακτικό σεξ μπορεί να λιπάνει και να χαρίσει ελαστικότητα στους ιστούς του κόλπου οι οποίο ξηραίνονται από την έλλειψη οιστρογόνων.

4. Πόνοι στις αρθρώσεις

Πάνω από το 70% των γυναικών βιώνουν μυοσκελετικούς πόνους κατά την περιεμμηνόπαυση, και για το 25% από αυτές, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι πόνοι αυτοί είναι εξαιρετικά εξαντλητικοί. Τα μεταβαλλόμενα επίπεδα οιστρογόνων, σε συνδυασμό με την απώλεια μυϊκής μάζας και οστικής πυκνότητας, μπορεί να οδηγήσουν σε ταχεία εξέλιξη της αρθρίτιδας και της κατάστασης που είναι γνωστή σαν παγωμένος ώμος ή αλλιώς συμφυτική θυλακίτιδα.

Ενώ η φυσικοθεραπεία είναι χρήσιμη, η ορμονοθεραπεία «είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική», αναφέρει η Dr. Mary Claire Haver, γυναικολόγος που έχει εξειδικευτεί στην εμμηνόπαυση και έχει αναπτύξει ένα πιστό κοινό στα social media. Η έρευνα δείχνει ότι η ορμονοθεραπεία μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και τον πόνο, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, που αποδυναμώνει τα οστά. Η καλή διατροφή και η προπόνηση με αντιστάσεις παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη των πτώσεων αλλά και της ευθραυστότητας των οστών.

Τα 7 σημάδια που δείχνουν ότι μπαίνεις στην περιεμμηνόπαυση
iStock

5. Νιώθεις πως το μυαλό σου βρίσκεται μέσα σε ένα «σύννεφο»

Πολλοί συχνά οι γυναίκες στην περιεμμηνόπαυση μπορεί να ταλαιπωρούνται από το φαινόμενο που είναι γνωστό σαν brain fog και εκδηλώνεται με τη δυσκολία να θυμηθούν ένα όνομα ή να ανακαλέσουν γρήγορα μια λέξη. «Γνωρίζουμε ότι η μείωση των οιστρογόνων επηρεάζει τη διανοητική λειτουργία. Αυτό που αναζητούν τώρα οι ερευνητές είναι να προσδιορίσουν με ποιους ακριβώς τρόπους τα επίπεδα των οιστρογόνων επηρεάζουν τον εγκέφαλο και τη διανοητική διαύγεια. Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν πως όταν είσαι κουρασμένος, δεν γυμνάζεσαι και δεν τρέφεσαι σωστά, αυτό μπορεί να επηρεάσει την διανοητική σου κατάσταση και υγεία», αναφέρει η Δρ Mindy Goldman.

Η αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών μαζί με τις αλλαγές στη διάθεση και τις διαταραχές του ύπνου μπορεί να δημιουργούν προβλήματα στη μνήμη. Αν συνεχώς χάνεις τα κλειδιά ή το κινητό σου, ξεχνάς τα ραντεβού σου ή έχεις δυσκολία να συγκεντρωθείς, πιθανότητα όλα αυτά είναι σημάδια ότι έχεις μπει στην περιεμμηνόπαυση.

6. Συχνές αλλαγές στη διάθεση

Στην περιεμμηνόπαυση μια γυναίκα μπορεί να αισθανθεί και πάλι συμπτώματα σαν αυτά που συνήθιζε να έχει πριν την περίοδό της (το γνωστό προεμμηνορροϊκό σύνδρομο) και μάλιστα με αρκετά πιο μεγάλη ένταση. Νευρικότητα, θυμός, κυκλοθυμία και συχνά ξεσπάσματα σε κλάμα είναι μερικά από αυτά. Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που αναφέρει η Δρ Fahri είναι ότι στις γυναίκες που πέρασαν επιλόχεια κατάθλιψη, η κατάθλιψη μπορεί να επιστρέψει κατά την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση. Αυτό είναι ένα στοιχείο που η Δρ Fahri δεν παραλείπει να ρωτά τις ασθενείς της όταν λαμβάνει το ιστορικό τους, ενώ συνηθίζει να τους τονίζει πως «έχουμε μια συγκεκριμένη ποσότητα στρες που μπορούμε να αντέξουμε. Πάντα συμβουλεύω τις γυναίκες στη δεκαετία των 40 να κάνουν οικονομία δυνάμεων και να γεμίσουν τις μπαταρίες τους, γιατί σίγουρα θα δυσκολευτούν πολύ αν μπουν στην εμμηνόπαυση με άδειες μπαταρίες».

7. Η αίσθηση ότι απειλείται η ταυτότητα σου

Δεν είναι θέμα μόνο ορμονικό αλλά και πολιτισμικό. Η λατρεία της νεότητας και η τάση που κάνει τις γυναίκες να νιώθουν αόρατες καθώς μεγαλώνουν δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τις γυναίκες να διαχειριστούν τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης. Ευτυχώς πια έχουν αρχίσει να αυξάνονται οι φωνές που απενοχοποιούν αυτές τις δεκαετίες. Όλο και περισσότερες γυναίκες στα 50 τους διαδίδουν τα «δώρα» που τους έφερε η ωριμότητα, με σημαντικότερο το να μην νοιάζονται για τη γνώμη των άλλων και να μην πασχίζουν να τους κρατούν συνεχώς ικανοποιημένους. Άλλες αναφέρονται στην εμμηνόπαυση σαν μια κυριολεκτική παύση, που τους επέτρεψε να κάνουν απολογισμό και να επαναξιολογήσουν τη ζωή τους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.