Φωτορεαλιστική απεικόνιση της πόλης με τον ουρανοξύστη Mount Tirana του αρχιτεκτονικού γραφείου CEBRA. © CEBRA

3 ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΕΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

Τρεις μοναδικοί νέοι ουρανοξύστες από σημαντικούς αρχιτέκτονες έρχονται για να μεταμορφώσουν τη γραμμή του ορίζοντα στα Τίρανα. Ο ένας φαίνεται σαν να χορεύει μπαλέτο, ο άλλος μοιάζει με ψηλό βουνό, ενώ για τον τρίτο αντλήθηκε έμπνευση από τον Λε Κορμπιζιέ.

Τα Τίρανα διανύουν περίοδο εκμοντερνισμού τα τελευταία χρόνια, με έναν αέρα ανανέωσης να πνέει στα του πολιτισμού και της αρχιτεκτονικής, που οδεύει στο να μεταμορφώσει την πόλη σε σημαντικό αστικό κόμβο στα Βαλκάνια. Τρία μεγαλεπήβολα έργα στην πρωτεύουσα της Αλβανίας υπογράφουν ο κορυφαίος Ιάπωνας αρχιτέκτονας Shigeru Ban, το ανερχόμενο πορτογαλικό γραφείο OODA και οι Δανοί αρχιτέκτονες CEBRA, με το δυνατό portfolio ανά τον κόσμο.

Τα νέα αυτά κτίρια, από αρχιτεκτονικά γραφεία με όρεξη και νέες ιδέες, αντανακλούν την εξελισσόμενη ταυτότητα της ίδιας της πόλης και την αυξανόμενη ανάγκη για νέα τοπόσημα. Όλοι οι πύργοι αναμένεται να είναι έτοιμοι εντός της ερχόμενης πενταετίας.

Bond Tower: Δυο πύργοι που χορεύουν ή... φιλιούνται

Επί της λεωφόρου Dritan Hohxa, στα δυτικά των Τιράνων, έχει αρχίσει να κατασκευάζεται ένας ιδιαίτερα φιλόδοξος διπλός πύργος 50 ορόφων, με τον έναν ουρανοξύστη να εφάπτεται με τον άλλο, προσδίδοντας στο αστικό τοπίο αύρα καλλιτεχνική.

3 ουρανοξύστες μεταμορφώνουν τα Τίρανα
© OODA

Η ομάδα αρχιτεκτόνων του πορτογαλικού γραφείου OODA βγήκε από την πεπατημένη και έφτιαξε δύο κτίρια εμπνεόμενη από τις τέχνες, συγκεκριμένα τον χορό και τη ζωγραφική.

Οι πύργοι μοιάζουν να εκτελούν την κίνηση πλιέ, σαν χορευτής μπαλέτου, ή μπορεί να μας φέρουν στον νου έναν διάσημο πίνακα του Γκουστάβ Κλιμτ, «Το φιλί», όπου η ανδρική φιγούρα αγκαλιάζει τη γονατιστή γυναικεία.

3 ουρανοξύστες μεταμορφώνουν τα Τίρανα
© OODA

Η ξεχωριστή υφή των προσόψεών τους προσομοιάζει σε εκείνη των παραδοσιακών αλβανικών χαλιών και έχει δημιουργηθεί με τη βοήθεια εξειδικευμένων μαθηματικών αλγορίθμων.

3 ουρανοξύστες μεταμορφώνουν τα Τίρανα
© OODA

Στα δώματα των δύο πύργων θα αναπαράγεται η βλάστηση των αλβανικών βουνών, όπως και στον περιβάλλοντα χώρο των κτιρίων: στα ψηλότερα σημεία θα βρίσκουμε πιο ανθεκτικά φυτά, που παραπέμπουν σε εκείνα που επιβιώνουν σε μεγάλο υψόμετρο, ενώ κατεβαίνοντας θα συναντάμε φυτεύσεις που θυμίζουν τη χλωρίδα στις κοιλάδες των βουνών.

© OODA

Στους δύο ουρανοξύστες θα φιλοξενηθούν διαμερίσματα, χώροι γραφείων, ξενοδοχειακή μονάδα, όπως και καταστήματα, τα οποία συνολικά θα καλύπτουν έκταση 55.000 τ.μ.

Mount Tirana: Το «Όρος των Τιράνων»

Οι 58 όροφοί του θα φτάνουν σε ύψος 205 μέτρων, και θα φιλοξενούν μικτές χρήσεις εντός 70.000 τ.μ. Όταν ολοκληρωθεί, αυτό το κτίριο στα Τίρανα θα είναι το ψηλότερο στη χώρα.

3 ουρανοξύστες μεταμορφώνουν τα Τίρανα
© CEBRA

Οι Δανοί αρχιτέκτονες Cebra εμπνεύστηκαν από το τοπίο γύρω από την αλβανική πρωτεύουσα, τα επιβλητικά βουνά, και θέλησαν να δημιουργήσουν ένα «αρχιτεκτονικό υβρίδιο ανάμεσα σε έναν πύργο και ένα βουνό».

Το κτίριο με την πρωτότυπη, ελικοειδή όψη, βρίσκεται κοντά στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και στην Όπερα, ενώ γειτνιάζει με πάρκο, φυσική συνέχεια του οποίου θα είναι οι κήποι που δημιουργούνται γύρω από τον Πύργο.

3 ουρανοξύστες μεταμορφώνουν τα Τίρανα
© CEBRA

Ο ουρανοξύστης κατασκευάζεται εξολοκλήρου με υλικά τοπικής προέλευσης, όπως η πέτρα, ελαχιστοποιώντας έτσι το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα του κτιρίου. Παράλληλα, έχουν γίνει οι μέγιστες δυνατές προσπάθειες για τη μείωση της ανάγκης κλιματισμού του, με τις εκτεταμένες φυτεύσεις.

3 ουρανοξύστες μεταμορφώνουν τα Τίρανα
© CEBRA

Tirana Multifunctional Tower: Ένας πολυλειτουργικός Πύργος για τα Τίρανα

Οι φωτορεαλιστικές εικόνες του νέου «Πολυλειτουργικού Πύργου των Τιράνων» μιλούν από μόνες τους: σε έναν τέτοιο ουρανοξύστη μπορεί κανείς να φανταστεί τον εαυτό του να ζει και να εκπληρώνει το όραμα του αρχιτέκτονα.

ουρανοξύστης
© Shigeru Ban Architects

Με πρότυπό του την αξεπέραστη «Πολυκατοικία της Μασσαλίας», του Γάλλου πρωτοπόρου Le Corbusier, ο διάσημος Ιάπωνας αρχιτέκτονας Shigeru Ban ανεγείρει στην καρδιά των Τιράνων έναν πύργο που συγκεντρώνει όλες τις δράσεις της ανθρώπινης ζωής σε ένα σημείο. Κατοικίες, γραφεία, εμπορικά καταστήματα και χώροι άθλησης, όλα βρίσκονται εντός μιας κάθετης μίνι-πόλης.

φωτορεαλιστική απεικόνιση
© Shigeru Ban Architects

Σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική στην κατασκευή ουρανοξυστών, αυτός εδώ ο πύργος στα Τίρανα δεν θα διαθέτει μια περίκλειστη, απροσπέλαστη πρόσοψη. Αντιθέτως, σε όλα τα επίπεδά του θα βρίσκουμε ανοιχτούς χώρους και αυλές, κήπους με μεσογειακή βλάστηση –όπου θα επιτυγχάνεται ο φυσικός αερισμός–, πισίνες για τους επισκέπτες. Τόσο στη στέγη, όσο και στον χώρο γύρω από το κτίριο πρόκειται να γίνει, επίσης, πλούσια φύτευση. Για τις ενεργειακές του ανάγκες, ο Πύργος θα τροφοδοτείται από ηλιακά πάνελ.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.