iStock

Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΘΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ ΣΕ ΝΗΠΙΑ

Επιστήμονες αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και καταφέρνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά την αναγνώριση των πιθανοτήτων αυτισμού σε νήπια.

Η μηχανική εκμάθηση, το λεγόμενο machine learning, ανήκει στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Στην ουσία, οι υπολογιστές «μαθαίνουν» από τα δεδομένα που τους δίνουμε ή συλλέγουν, ώστε να μπορούν στη συνέχεια να αναγνωρίζουν μοτίβα. Βασισμένο σε αυτήν το Karolinska Institutet της Σουηδίας δημιούργησε ένα μοντέλο προσυμπτωματικού ελέγχου (AutMedAI), το οποίο μπορεί να αναγνωρίσει με ακρίβεια της τάξεως του 80% αυξημένες πιθανότητες για αυτισμό σε νήπια ηλικίας έως 2 ετών.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η διάγνωση σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να οδηγήσει σε δευτερογενή προβλήματα, όπως η ανάπτυξη προβλημάτων συμπεριφοράς ή ψυχικής υγείας. Η πρώιμη διάγνωση δίνει την ευκαιρία για αποτελεσματική παρέμβαση και υποστήριξη, ώστε να βελτιωθεί η πορεία ανάπτυξης του παιδιού και να προωθηθεί μια καλύτερη ποιότητα ζωής για το ίδιο και την οικογένειά του.

Το AI δίπλα στα νήπια με αυτισμό

Το μοντέλο του σουηδικού ινστιτούτου αξιοποίησε τη μεγάλη αμερικανική τράπεζα πληροφοριών Spark, που περιλαμβάνει πληροφορίες περίπου 30 χιλιάδων ατόμων, τα μισά με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού και τα άλλα μισά χωρίς. Στη συνέχεια, ανέλυσε 28 παραμέτρους από τους πρώτους 24 μήνες ζωής ενός νηπίου (π.χ. η ηλικία που χαμογέλασε για πρώτη φορά, πότε είπε την πρώτη μικρή πρόταση, τυχόν διατροφικές δυσκολίες) κι αναγνώρισε μοτίβα.

Τα αποτελέσματα ήταν θετικά ως προς τον εντοπισμό παιδιών με πιο εκτεταμένες δυσκολίες στην κοινωνική επικοινωνία και τη γνωστική ικανότητα, καθώς και με γενικότερες αναπτυξιακές καθυστερήσεις. Ειδικότερα, αναγνώρισε το 78.9% όσων ήταν στο φάσμα. Η ακρίβεια για τα παιδιά έως 2 ετών ήταν 78.5%, για τα παιδιά 2 έως 4 χρόνων ήταν 84.2% και για τα παιδιά 4 έως 10 ήταν 79.2%.

An adorable little boy sitting on a chair while talking to a caucasian therapist. Cute little boy talking to a psychologist. Child checking in with a counsellor at a foster home before being adopted

Η Kristiina Tammimies, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Jama Network Open, δήλωσε ότι «χρησιμοποιώντας το μοντέλο AI, μπορεί να είναι δυνατή η χρήση των διαθέσιμων πληροφοριών και η έγκαιρη αναγνώριση ατόμων με αυξημένη πιθανότητα για αυτισμό. Θέλω, ωστόσο, να τονίσω ότι ο αλγόριθμος δεν μπορεί να διαγνώσει τον αυτισμό, αυτό θα πρέπει να γίνεται με κλινικές μεθόδους».

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει περαιτέρω βελτιώσεις και επικύρωση του μοντέλου σε κλινικές συνθήκες. Γίνονται, επίσης, εργασίες για τη συμπερίληψη γενετικών πληροφοριών στο AutMedAI, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πιο ακριβείς προβλέψεις.

«Για να διασφαλιστεί ότι το μοντέλο είναι αρκετά αξιόπιστο, ώστε να εφαρμοστεί σε κλινικά πλαίσια, απαιτείται αυστηρή εργασία. Θέλω να τονίσω ότι στόχος μας είναι να γίνει ένα πολύτιμο εργαλείο για την υγειονομική περίθαλψη και δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την κλινική αξιολόγηση του αυτισμού», κατέληξε η Tammimies.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.